Mantıyı da böreği de sevmeyen neredeyse yoktur. Üzerine yoğurt koyulmasıyla mantıyı, görüntüsüyle de böreği andıran vekilharç, Muğla’da oldukça yaygın bir lezzet. Özellikle Milas’ta düğünlerin vazgeçilmezi olmuş durumda. Peki vekilharç nasıl yapılır? Lezzetini yoğurttan alan vekilharç tarifi…
Fırında- 4 - 6 Kişilik
- 30-60 dk
Hamuru için:
- 750 gram un
- Su
- Tuz
- 1 adet yumurta
- 500 gram kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 1 demet maydanoz
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- Karabiber
- Tuz
- 300 gram süzme yoğurt
- 4 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı karabiber
İç harcı için soğanı yemeklik doğrayın.
Bir tavada zeytinyağını ısıtın ve soğanları kavurun.
Ardından kıymayı ekleyin.
Kıyma da kavrulduktan sonra içine incecik kıyılmış maydanozu katın.
Tuz ve karabiberi de ekledikten sonra karıştırın ve ocağı kapatın.
İç harç soğurken bir tarafta da un, su ve tuz ile çok sert olmayacak şekilde hamur yoğurun.
Hamurdan bezeler yapın ve nişasta ile incecik yufkalar açın.
Yufkalardan her birini yağlayın ve ortadan ikiye katlayın.
Katlanan yufkaların uzun tarafına soğumuş olan iç harçtan koyun.
Sonra rulo biçiminde sarın.
Kısa aralıklarla kesin.
Yağladığınız büyük bir tepsiye dizin.
Yufkaların tamamı bitince üzeri kızarana kadar pişirin.
Fırından çıkınca, soğumaya bırakın.
Vekilharca, sıcak et suyu ya da tavuk suyu dökün ve üzerini kapatın.
Suyu çeken ve kabaran vekilharca servis ederken yoğurt ekleyin.
Afiyet olsun