Genel Forumlar'ın en şahanesine hoş'geldiniz.. Genel Forum - Genel Forum Sitesi'🌼

Kayıt olarak genel forum sitemizin içeriklerine ulaşa'bilirsiniz.. Yenilikci bir forum anlayışını benimseyen forummeskeni sitemiz.. Sizleri eğlendirmekten, bilgilendirmekten çok mutluluk duyacaktır..

SGK İş Yeri Bildirgesi Nedir? Nasıl Yapılır? Ne Zaman Verilir?

Katılım
2 yıl 9 ay
Mesajlar
18,707
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,357
Cinsiyet
bPg20e
SGK işyeri bildirgesi Yeni bir işyeri açmak ve bünyenizde işçi veya memur çalıştırmak istiyorsanız başvurmanız gereken en önemli yer Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’dur. SGK işçinin ve memurun sosyal risklerden hasar almasını önlemek amacıyla kurulmuştur. Bu yüzden işverenlerin hem kendi iş yerleri hem de bünyelerinde çalışanlar için buraya başvurmaları gerekmektedir. Yeni bir iş yerinin açılması veya devam eden işyerinin takibinin sürdürülebilmesi için SGK işyeri bildirgesi, ilgili Sosyal Güvenlik Merkezlerine iletilmeli ve onaylatılmalıdır.


SGK İşyeri Bildirgesi Nasıl Yapılır?​

Peki SGK işyeri bildirgesi en geç ne zaman verilmelidir? Eğer yeni bir işyeri açılıyor ise kanunen SGK işyeri bildirgesi en geç sigortalı bir işçi veya memur çalıştırılmaya başlandığı anda işveren tarafından verilmesi gerekir. Bu kural daha çok yeni açılan işyerleri için geçerlidir. Fakat aynı zamanda işverenin değişmesi veya işyerinin devredilmesi gibi durumlara, bünyesinde halihazırda sigortalı işçi veya memur olduğu için devir alındığı tarihten itibaren ilk on gün içerisinde bildirgenin hazırlanıp gönderilmesi gerekmektedir.


İşyerinin başka bir ile nakil olduğu durumlarda da aynı şekilde nakil olduğu tarihten itibaren ilk on gün içerisinde Sosyal Güvenlik Merkezine bildirge iletilmelidir. Fakat eğer nakil aynı il içerisinde olmuş ve işveren değişmemiş ise sadece adres değişikliği yapılması yeterlidir. Yeni bir SGK işyeri bildirgesine gerek yoktur. İşverenin değişme sebebi ölüm sebebi ile mirasçılara kalması halinde, yeni SGK işyeri bildirgesi gönderme süresi işverenin ölüm tarihi itibarıyla ilk üç aydır. İşyerine ortak eklenmesi durumunda devir işlemlerinde olduğu gibi ortaklığın gerçekleştiği günden itibaren on gün içerisinde bunun bildirilmesi gerekmektedir.

SGK İşyeri Bildirgesi En Geç Ne Zaman Verilir?​

SGK işyeri bildirgesi, bir işyerinin onaylatılması ve resmileşmesi için işveren tarafından hazırlanıp ilgili Sosyal Güvenlik Merkezine gönderilmesi gereken bir belgedir. Kısaca yeni işyeri açan ve bünyesinde sigortalı işçi veya memur çalıştıracak olan her işveren bu bildirgeye sahip olmalıdır. İşveren Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ekini elektronik ortamdan göndermelidir. Kanunen bu bildirgenin verilmesi gereklidir.

Sadece yeni açılan işyerleri değil, aynı zamanda devredilmiş yani işvereni değişmiş işyerleri için de bu kural geçerlidir. Yani işveren yeni açtığı işyerine sigortalı işçi veya memur çalıştıracağı veya halihazırda sigortalı işçiler ve memurlar bulunan işyerini devir alacağı zaman SGK işyeri bildirgesi vermek zorundadır. Aynı durum miras yoluyla işyerinin işverene geçmesi durumunda da geçerlidir.

SGK İşyeri Bildirgesi Zamanında Verilmezse Ne Olur?​

SGK işyeri bildirgesi zamanında yapılmazsa veya geç yapılırsa para cezası uygulanır. Para cezasının ücreti işyerinin defter tutmasına veya tutmamasına göre değişiklik gösterir. Bunun yanında SGK işyeri bildirgesini vermeyi son ana bırakmış iseniz bile hala vaktiniz vardır. Yani bünyenize sigortalı bir işçi veya memur almış iseniz ve bu tarihte SGK işyeri formunu göndermiş iseniz, yedi gün içinde Sosyal Güvenlik Merkezlerine gidip onaylatabilirsiniz. Bu süreçte bildirgeyi gönderdiğiniz veya online olarak kaydınızı yaptırdığınız için herhangi bir ceza uygulanmaz.

SGK İşyeri Tescil İşlemleri Nasıl Yapılır?​

Gelişen teknoloji ve nüfus artışına bağlı olarak, günümüzde birçok yeni işyerleri açılmaktadır. Bu da insanların SGK’da daha çok işlem yapmalarına ve kayıt artışına sebep olmuştur. Peki bu yeni açılan işyerlerinin SGK tescili nasıl gerçekleşmektedir? SGK işyeri tescil işlemleri kâğıt üzerinde SGK belgesi formu doldurularak Sosyal Güvenlik Merkezleri İl Müdürlüklerine bizzat elden verilebilir, posta aracılığı ile iletilebilir veya elektronik ortamlardan gönderilebilir. Bu belgede işyeri bildirgesini kimin verdiği, tescil sebebi, işyeri faaliyetinin niteliği, işyeri ve işveren bilgileri, (varsa) ortak bilgileri, yönetici bilgileri, muhasebeci bilgileri, imzalar ve onaylar yer alır. Çalıştırılacak sigortalı işçi veya memur sayısı da ayrıca belirtilir.

Sgk İşyeri Bildirgesi Nasıl Doldurulur​

Elden doldurulan bu belge Sosyal Güvenlik Merkezleri İle Müdürlüklerine gidilerek veya posta ve kargo aracılığı ile gönderilebilir. Eğer elektronik ortamdan yapılıyor ise işverenin e-Sigorta kanalı aracılığıyla sisteme girmesi gerekir. Sisteme girmek için işverenin T.C. kimlik no, nüfusa kayıtlı olduğu il, cilt no ve doğum yılı bilgilerini girmesi gerekir. Daha sonrasında sistem, işyerinin tüzel kişiliğinin belirleneceği ekrana yönlendirir. Bir sonraki ekranda işyerinin nerede olduğu, adres bilgileri ve yönetici bilgieri doldurulur. Bütün bilgilerin doğru ve eksiksiz girilmesinin ve gerekli belgelerin doldurulmasının ardından kaydet seçeneğine tıklayarak başvuru Sosyal Güvenlik Kurumuna iletilir.

Sgk İşyeri Bildirgesi Başvuru​

Fakat bu formun doldurulması veya online başvuru SGK işyeri tescil işlemleri için yeterli değildir. İşveren Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin gerekli gördüğü belgelerle beraber 7 gün içinde Sosyal Güvenlik Merkezi İl Müdürlüğüne veya ilgili Sosyal Güvenlik Merkezine gidip bizzat müracaat etmelidir. Yanında götürmesi gereken belgeler; işverenin kimlik fotokopisi, vergi yükümlülüğü varsa vergi levhasının fotokopisi, işverenin imza beyanı, varsa ortakların imza beyanlarıdır.

Bunlara ek olarak eğer bildirge elektronik ortamdan yapılmışsa, sistemde en son ekranda görünen onay formunun çıktısının da götürülmesi gerekmektedir. İlgili Sosyal Güvenlik Merkezi gerekli kontrolleri yaptıktan ve onayladıktan sonra SGK işyeri tescil işlemleri tamamlanabilecektir.

SGK İşyeri Tescil İşlemlerinin Tekrarlanmasını Gerektiren Durumlar​

SGK işyeri tescil işlemleri aynı işyeri için tekrar yapılması gerekebilir. Bunlar genel olarak devir, ölüm, nakil veya işyerine ortak eklenmesidir. Devir işlemlerinde, devir alındığı tarihten itibaren ilk on gün içerisinde SGK işyeri bildirgesi tekrardan hazırlanıp ilgili Sosyal Güvenlik Merkezine iletilmelidir.

SGK İşyeri Bildirgesi Oluşturma​

İşverenin ölümü sebebiyle mirasçılara devrinde bu süre üç aydır. İşyerinin nakli eğer başka bir ile yapılıyor ise bildirgenin tekrar yazılması ve on gün içerisinde iletilmesi gerekmektedir. Fakat aynı il içerisindeki değişikliklerde sadece adres değişikliliğinin bildirilmesi yeterli olacaktır. Eğer işyerine yeni bir ortak eklenir veya işyerleri birleşmeye karar verirse tıpkı devirdeki gibi ortaklığın yapıldığı tarihten itibaren ilk on gün içerisinde SGK işyeri bildirgesi oluşturulmalı ve ilgili Sosyal Güvenlik Merkezine tekrar tescil ettirilmelidir.
 

Benzer konular

24,448Konular
87,808Mesajlar
1,162Kullanıcılar
denzeLSon üye
Üst Alt