Genel Forumlar'ın en şahanesine hoş'geldiniz.. Genel Forum - Genel Forum Sitesi'🌼

Kayıt olarak genel forum sitemizin içeriklerine ulaşa'bilirsiniz.. Yenilikci bir forum anlayışını benimseyen forummeskeni sitemiz.. Sizleri eğlendirmekten, bilgilendirmekten çok mutluluk duyacaktır..

EVLİLİK YORGUNU OLMAYIN

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
4 yıl 2 ay 11 gün
Mesajlar
25,599
Tepkime puanı
8,841
Yaş
35
Konum
Memed' Home
Web sitesi
forummeskeni.com
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Teknoloji ve gelişen dünya insan ilişkileri ile birlikte evlilik kurumuna da zarar vermeye başladı. Çünkü insanlar arasındaki iletişim artık çok kolay ancak bir o kadar da karmaşık bir hâl aldı.
Geçmişte bir ömür boyu aynı yastığa baş konulan evlilikler görülürken artık günümüzde evliliklerin süresi de kısaldı. Artık iki-üç yıllık evli çiftler bile evlilik yorgunu. Ne kadın ne de erkek, evliliğinde mutlu olmak için çaba sarf ediyor.

İnsanlık tarihinin en eski kurumlarından biri olan evlilik kurumunun devamı için evlilik yorgunluğu sorununun aşılması gerektiği uzmanlarca vurgulanıyor. Peki, evlilik yorgunu olmamak için ne yapmalı? Washington Üniversitesi öğretim üyesi, Seattle Evlilik ve Aile Enstitüsü kurucusu, dünyaca ünlü ilişki uzmanı Prof. Dr. John Gottman evlilik yorgunu olmamak için çiftlere 7 altın öneride bulunuyor:

İLK 6 YILA DİKKAT:
Evlilikler için ilk 6 yıl büyük önem taşıyor. Çünkü çiftler genellikle evliliklerinde yaşadıkları sorunları aşmak üzere yardım almak için 6 yıl bekliyor. Yardım alan çiftlerin oranı ise sadece yüzde 1. Oysa sorunlara çözüm arama konusunda destek almak için daha erken davranmakta fayda var. Çünkü boşanmaların yarısı ilk 7 yıl içinde gerçekleşiyor.

ARKADAŞLIK EDİN:
Gottman’a göre, mutlu bir evliliğin en önemli sırrı, çiftlerin birbirleri ile arkadaşlık edebilmeyi başarabilmelerinde gizli. Hayat arkadaşınızla arkadaşlık etmek mutlu bir evliliğin devamı için şart. Yapılan araştırmalardan ortaya çıkan sonuca göre, boşanma nedenlerinin yüzde 80’i duyguların ve bağlılığın kaybolması, yüzde 40’ı da çok sık kavga etmek. Bu sonuçlar da birbiri ile arkadaşlık edebilen çiftlerin evliliklerinin uzun olduğu savını doğrular nitelikte.

TARTIŞMALARI YUMUŞATIN:
Evliliklerde tartışmaların kaderi genelde ilk üç dakikada belli oluyor. Gottman, “Bir tartışmaya yumuşak bir giriş yaparsanız sonuca da yumuşak bir inişle varırsınız.” diyerek tartışmaların kaderinin girişinden sonucunun belirlenebileceğine dikkat çekiyor. Bu uyarıdan yola çıkarak tartışmalara yumuşak bir giriş yaparak ev huzurunuzu sağlamanız mümkün olabilir.

KENDİNİZİ GÖZDEN GEÇİRİN:
Kendinizi gözden geçirip yaptığınız hataların farkına vararak evliliğinizde mutluluğu yakalamanız mümkün. Evliliklerin sarsıldığı ve boşanmaların yaşandığı tartışma sürecinin belirleyici dinamiklerine ‘mahşerin dört atlısı’ diyen Gottman, en iyi tartışmanın kişilerin kendini tartarak yaptıkları tartışmalar olduğunu ve bu tarz tartışmaların yapıcı sonuçlarla bitirildiğini vurguluyor.

DİNLEMEYİ ÖĞRENİN:
İkili ilişkilerde karşı tarafın fikrine katılmasanız bile onu dinlemeniz ve haklı olduğu noktaları onaylamanız yaşanan tartışmaların çözümünde kilit bir rol oynuyor. Araştırmaların ortaya koyduğu sonuçlara göre, en çok kadınlar erkeklerin başarılarını kabul edip onları dinliyor ancak erkekler bu konularda biraz eksik kalıyorlar.

TARTIŞMAYI BİTİRMEYİ ÖĞRENİN:
Evliliklerde, tartışmayı bitirmesini bilen çiftlerin başarılı olduğu kabul ediliyor. Konuyu değiştirmeyi, araya mizah katmayı ve en kötü ihtimalle tartışmaya 20 dakika ara vermeyi başarabilen çiftler Gottman’a göre yapıcı ve başarılı çiftler oluyor.

KUSURLARI GÖRMEZDEN GELİN:
İnsan ilişkilerinin başarılı yürümesinde kusurları görmezden gelmenin önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Gottman, başarılı evliliklerde küçük kusurları görmezden gelmenin mutluluğu destekleyen bir yaklaşım olduğuna dikkat çekiyor. Tartışmaların en az yaşandığı dönem olan evliliklerin ilk yıllarında bile karşı tarafın ufak tefek kusurlarını görmezden gelmenin ilişkide onarıcı rol oynadığı vurgulanıyor.
 

Benzer konular

24,447Konular
87,796Mesajlar
1,159Kullanıcılar
Üst Alt