Zencefil Çayı Nasıl Hazırlanır? - Zencefil Çayının Faydaları - Zencefilin Sağlığa

Katılım
3 yıl 7 ay 2 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Zencefil Çayı Nasıl Hazırlanır? - Zencefil Çayının Faydaları - Zencefilin Sağlığa Faydaları



zencefilcayi150x150.jpg

Anavatanı Asya’nın tropikal bölgeleri olan zencefil Avustralya, Brezilya, Çin, Hindistan, Jamaika, Batı Afrika ve Amerika Birleşik Devletleri’nin tropikal bölgelerinde de yetiştirilmektedir. Çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde ve yemeklerde baharat olarak kullanılan zencefil ekildikten 6 ile 20 ay sonra hasat edilir. Beyaz (bazen sarıya çalan yeşil) çiçekleri orkideye benzer. Zencefilin kullanılan bölümü toprak altında bulunan bej renkli kök-sapıdır.

Bilimsel adı Zingiber officinale olan zencefilin sağlık için faydaları bileşenlerinin gingerols ve shogaols gibi fenoller ve uçucu yağlar olduğu düşünülmektedir.

Mide bulantısını geçirir
Deniz tutmasına iyi gelir
Sindirimi hızlandırır
Baş dönmesine iyi gelir
Gazı azaltır
Kronik ağrıları azaltır
Kas ağrılarını hafifletir
Romatizma ağrılarına iyi gelir
Solunum yollarını açar
Alerjik reaksiyonları azaltır
Soğuk algınlığı belirtilerini hafifletir
Kan şekerini düşürür
Kan dolaşımını güçlendirir
Hazımsızlığa iyi gelir
Adet ağrılarını azaltır
Boğaz ağrısına iyi gelir
Terlemeyi arttırarak ateşi düşürür

zencefilcayi.jpg

Zencefil Çayı Nasıl Hazırlanır?

4 bardaklık zencefil çayı hazırlamak için yaklaşık 4 santim uzunluğunda bir zencefilin kabuğunu temizleyin. Hazırladığınız iyi suyu kaynatın ve ince zencefil dilimlerini suyun içine atın. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 15-20 dakika kadar tuttuktan sonra zencefil dilimlerini süzerek çayınızı içebilirsiniz. Tatlandırmak için limon dilimleri ve bal kullanabilirsiniz.




Zencefilin Sağlığa Faydaları

Zencefilin pek çok geleneksel kullanımı bulunmasına karşın son yıllarda araştırmalar mide bulantısına karşı etkileri, osteoartrit ağrıları azaltma ve kansere karşı korunma sağlaması üzerine yoğunlaşmıştır. Ancak bu bilimsel çalışmalar tüm uzmanlar tarafından kabul görecek sayıda değildir. Zencefil halk arasında mide rahatsızlıkları, sindirime yardımcı olmak ve kalp sağlığını korumak amacıyla uzun yıllardır tüketilmektedir.

Zerdeçal ile aynı aileden gelen zencefil sindirim enzimlerini teşvik ederek gastrik sıvıların salınmasını dolayısıyla sindirimin hızlanmasını sağlar. Yüksek potasyum içeriği ile kemik sağlığını korur, kas güçsüzlüğüne iyi gelir, konsantrasyonu arttırır ve böbrek hastalıklarına karşı koruma sağlar.

Kan inceltici özelliği ile sirkülasyonu arttırır. Aspirine göre avantajı mide için herhangi bir zararının bulunmaması aksine mideyi yatıştırıcı özelliğidir. Kan dolaşımını arttırıcı etkisi kalp hastalıklarına karşı kullanılmasının ana nedenidir.

Zencefil günümüzde pek çok doktor gebelik döneminde sabahları, deniz tutması ve kemoterapi nedeniyle meydana gelen kusmaya karşı zencefil çayı önermektedir. Almanya’da reçetesiz ilaç olarak kullanılmakta ve Amerika Birleşik Devletleri’nde beslenme desteği olarak tavsiye edilmektedir.

Zencefili kurutulmuş ya da taze kök olarak, kökten buharla damıtılan yağ şeklinde toz, ekstre, yağ formalarında bulabilirsiniz.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt