Zeka Testi Nasıl Yapılır?

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 8 ay 16 gün
Mesajlar
25,270
Tepkime puanı
8,715
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Zeka Testi
Zeka bir insanın düşünme, odaklanma, sonuç bulma gibi olguları nasıl ve ne kadar sürede yaptığını ölçen bir ölçüttür. Zeka test ise bu olguların değerlendirilmesi durumuna verilen ölçeğe denir. Zeka testi ile bireyin beynindeki farklı bölgelerden hangisinin daha çok çalıştığı hangisinin daha az çalıştığı ve nasıl çalıştığı tespit edilir. Dünya genelinde ve ülkemizde uygulanan zeka testleri WISC – R çocuklar için zeka ölçeği 3 ve 4 ile Stanford-Binet zeka ölçeğidir. Türkiye’de yapılan klinik çalışmalar sırasında en çok bu 3 teste başvurulur.
Zeka Testi Nasıl Yapılır?

Zeka testi yapılırken uygulama yapılan ortamın sessiz etrafın sakin olması gerekmektedir. Zeka testi yapılacak alanda çocukla uzmanın yalnız olması ve odada çocuğun dikkatini dağıtacak herhangi bir unsurun bulunmaması gerekir. Zeka testi çocukla karşılıklı olarak soru cevap şeklinde yapılır. Zeka test yapılırken karşılıklı olarak yapıldığı gibi grup halinde de zeka testi yapılabilir. Grup olarak yapılan testlerde grupta yer alan bireylerin toplu cevapları ile bireysel olarak verdikleri cevaplar ayrı olarak değerlendirmeye alınır.


Zeka Testi Hangi Durumlarda Yapılır?
Zeka test alt ıslatma, hiper aktivite, okul korkusu, öğrenme güçlüğü ve içe kapanıklık gibi durumlarda uzman hekim tavsiyesi ile yapıldığı gibi ailenin isteği üzerine de yapılır. Zeka testinin sonucuna göre çocuğun hangi eğitimleri nasıl ve hangi şekillerde alması gerektiği tespit edilerek uygun bir yöntem belirlenir. Zekâ testlerinde amaç çocuğun zayıf olduğu yönleri ve güçlü olduğu yönleri görerek uygun eğitim aktiviteleri ile hem güçlü hem de zayıf yönlerinin artırılarak çocuğun yaşam kalitesini artırmaktır.
Zeka Testi Sonuçları Nasıl Yorumlanmalıdır?
Zeka testinde öncelikle çocuğun kendi yaş grupları ile arasındaki durumuna bakılır. Bu sayede çocuğun kendi yaşıtlarından kopmadan hem yaşının gerektirdiği standartları yaşaması sağlanırken hem de zekasına uygun aktiviteler ile kendine uygun yaşam sağlanır. Bu alanda inceleme yapılırken çocuğun öğrenme güçlüğü var mı, hiper aktivite ya da dikkat eksikliği gibi etkenler var mı araştırılır. Daha sonrasında ise çocuğun kendi yaş gruplarının sağlaması gereken motor becerilerinin düzeyi belirlenir. Tüm araştırmalar sonucunda çıkan sonuçlara göre çocuğun alması gereken eğitim uzmanlar tarafından şekillenir ve uygulanır
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt