Yürüme Kırığı (Metatars Stres Kırığı) Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Katılım
3 yıl 7 ay 3 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Yürüme kırığı (stres kırığı, yorgunluk kırığı olarak da adlandırılır), uzun süre sert zeminde yürüme veya koşma, zıplama gibi aktiviteler ile metatars kemiklerin (ayağın uzun kemikleri) birinde kırık oluşmasıdır. Genellikle aşırı fiziksel aktivitelere alışık olmayanlarda spor ve diğer fiziksel aktivitelere başladıklarında, askerlerde (özellikle eğitime yeni başlayan askerlerde), atletlerde, bale ve dansla uğraşanlarda görülür.

YÜRÜME KIRIĞI BELİRTİLERİ​

Yürüme kırığı, yorucu bir spor ya da fiziksel aktiviteden sonra ağrı, sızlama, hassasiyet ve şişlik şeklinde kendini belli eder. Bu şikayetler genellikle istirahatteyken olmaz fakat aktivite ile tekrar başlar. Eğer zamanında teşhis edilmez ve tedavisi yapılmaz ise ağrılar uzun süre devam eder.

YÜRÜME KIRIĞI TEŞHİSİ​

Tanıda radyolojik yöntemler (örn. direkt radyografi, ultrason stres testi gibi) her zaman teşhis koydurucu değildir. Kırık, yeni kemik oluşumu başlayana kadar röntgende görülmeyebilir. Klinik ve fizik muayene ile hastadan alınan öyküde yürüme kırığından (stres kırığından) şüphe edilip ve radyolojik tekniklerle kırık belirlenmedi ise, tanıda kemik sintigrafisi oldukça yararlıdır. Sintigrafi, stres kırıklarının erken ve kesin teşhisi açısından klasik radyografiye göre daha değerli bir yöntemdir.

YÜRÜME KIRIĞI TEDAVİSİ​

Tedavinin temelini dinlenme (istirahat), antiinflamatuar ilaçlar, buz uygulama ve bazen de alçı içinde ayağın hareketsizleştirilmesi oluşturur. İstirahat süresi; hastaya, kırık yerine ve derecesine, tanı öncesi geçen süreye göre değişiklik gösterse de, en az 6 haftalık istirahat esastır.

Kırığın iyileşmeye başladığı hastanın ağrılarının ve bölgesel hassasiyetinin olmaması ile daha iyi anlaşılır. Kırığın iyileşmesini göstermesi bakımından radyografi güven vermemektedir.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt