Forumtagram Genel Forum Sitesine Hoş geldiniz!

Foruma Üye Olmadan, Konu açamaz, Yorum yapamaz ve Üyelerimizle Etkileşimde Bulunamazsınız. :)

Üye Ol!

Yüreğimizdeki Putlar

R5

Yüreğimizdeki Putlar

Put: Sizin için eleştirilmez olan her şeydir..
Put heykel yapıp önünde eğilmek değildir.

Asıl put saygı, sevgi adı altında insanları kutsamaktır.
Bu putlar genelde çocuk yaştan aile, çevre baskısıyla elde edilir.
Genelde putlaştırılan insanlar iyi ve büyük işler yapmış insanlar olur..
Putlaştıran kişiler onları put edinenlerin aksine özgür insanlardır..
Onları putlaştıranlar da genelde hayatta hiçbir başarısı olmayan, riyakar, primci insanlardır.
Ahlak bekçileri, saygı bekçileri, sevgi bekçileridir onlar..
Gerçekten ahlaklı, saygılı ve merhametli olmadıkları için bu değerlerin bekçiliğini yapmaya soyunurlar.
Gerçek değer nedir bilmezler. Değer kisvesiyle kült üretirler.
Onlar için özgürlük yoktur sadece pazarlama vardır.
Onların kafa yapısı aslında tüccar kafa yapısıdır.
Herkesin kendileri gibi dar ve sabit fikirli olmalarını isterler.
Özgür düşünceye karşıdırlar. Fikir özgürlüğüne tahammül edemezler..
Medeni, çağdaş ve özgürlükçü değildirler ama kendilerini öyle sanırlar.
Doğruluk, yanlışlık ve gerçeği kişilere indirgerler. Evrensel düşünemezler.

Bu tiplerin özellikleri şunlardır:

Saygı adına eleştirilemez tenkit edilemez insanlar tanımlamak..
Onlarla ilgili yapılan eleştirilere tahammül edememek
Onlar hakkında yalanlar uydurmak
Onları övmek, ve zorla insanlara övdürtmektir
Eleştirilerin yapılmasına engel olmaya çabalamak
Onlar üzerinden sömürü kapısını açmaktır..
Ölmüş insanlar üzerinden yaşayanlara zulmetmek..

İnsanperest, ölüperest, kabirperest olmak putçuluğun en önemli göstergelerinden birisidir.. Yaşayan insanlara değer vermemek, onların düşüncelerini engellemeye çalışmak, onların özgürlüğüne müdahale etmek yine bu tarz insanların özelliklerinden biridir..

Bu tarz insanlar fikir özgürlüğüne değer vermezler.
Onların fikir özgürlüğünden anladıkları sadece kendi uyduruk inançları ideolojileri gibi olanlardır. Gerçek fikir özgürlüğü ise bir önermeyi demek kadar karşıt tersini de demek ve ona hoşgörü ile yaklaşmaktır.
Bir kişi için put olan bir şey başka biri için olmayabilir. Bu yüzden putlar kişiye özgüdür aslında..

İnsanların çoğu maalesef putlarla yaşar, çok az bir insan gerçeğin peşine düşer..
Gerçeğin peşinde olanlara ne mutlu..!
Yüreğindeki putları tek tek yıkanlara ne mutlu..!
Ne mutlu o az, ama özgür olanlara..!

Coolumsu

Allah inandım diyenlerce eleştirilmez.. Eleştiriyorsan zaten inanmamışsındır..
Bak yine yazdım..
Dostum Allah Rahman olarak yaptığı her işi güzel yapandır. Eleştirilemez (ability) anlamında değil; eleştirilecek hiçbir şey yoktur, çünkü her şeyi hikmetle yapar, yaptığı her iş kemalat olarak zirve de yani mükemmel olan tek varlık anlamındadır (virtue).

Zaten mevzu yüreğinde Allah dışında eleştirilemez gördüğün hiçbir şey olmamasıdır. Yani putsuz bir biçimde samimi inanmaktır.
Sen önce Allah dışında eleştirilemezlerini yık :) Sonra bu konuyu ve benim ne kastettiğimi anlarsın. :)

O zaman bu yorumu zaten bana yapmaman gerektiğini anlarsın.. :)

Dostum Allah Rahman olarak yaptığı her işi güzel yapandır. Eleştirilemez (ability) anlamında değil; eleştirilecek hiçbir şey yoktur, çünkü her şeyi hikmetle yapar, yaptığı her iş kemalat olarak zirve de yani mükemmel olan tek varlık anlamındadır (virtue).

Zaten mevzu yüreğinde Allah dışında eleştirilemez gördüğün hiçbir şey olmamasıdır. Yani putsuz bir biçimde samimi inanmaktır.
Sen önce Allah dışında eleştirilemezlerini yık :) Sonra bu konuyu ve benim ne kastettiğimi anlarsın. :)

O zaman bu yorumu zaten bana yapmaman gerektiğini anlarsın.. :)
Ama sen put'u eleştirilemez olarak tanımlamışsın.. Eleştirilmeyen allah sende diyorsun.. Yapmamam gereken yorum dediğin senin anlaman gereken.. :)

Ama sen put'u eleştirilemez olarak tanımlamışsın.. Eleştirilmeyen allah sende diyorsun.. Yapmamam gereken yorum dediğin senin anlaman gereken.. :)
Eleştirilemez olan puttur. Eleştirilmesi yasak olan. Bu net. Dünya putlarla, sahte ilahlarla dolu eleştiremediğin yüzlerce şeyle dolu.. Eleştiremediğin ne varsa senin putun..

Allah insanların özgürlüğüne karışmıyor, herkes dilediğini diyor bu dünyada, yalnız birisi hakiki ilahı, Allah’ı yani Kur’andaki Allah’ı tanıdığı zaman görür ki Allah her şeyi hikmetle mükemmel yaptığı için eleştirilecek hiçbir şeyi yoktur. Tam tersine her yaptığı ile övgüyi hal eden de yalnız odur. O yüzden Fatiha’nın ilk ayeti övgü konusu ile başlar.

Tekrar yazıyorum eleştirilemez değil, (ability), yaptığı her şeyi mükemmel yaptığı için her şey de övgüyü hak edendir, Allah.. (hikmet ve aşkınlık)

Allah her şeyi mükemmel yaptığı halde eleştiriyi yasaklamamışken, sen kusurlu kul olarak kendine yapılan eleştirilere izin vermezsen bu da kendini işahlaştırmak olur. Eleştiriye açık olmak, müslümanlığın şartlarındandır, kimse kusursuz değildir, sadece Allah kusursuzdur.

Bahsettiğim bakış açısını anlamak çok zor olsa da aslında bu Sunnilik dediğimiz şeyle Ehli Kur’an (Mutezile) arasındaki temel farktır.. Siz sunnilik —-denen şeyi İslam sandığınız için, maalesef yıllarca ben de öyle sandım..- Kur’an’ın bizden tam ne istediğini anlamıyorsunuz. İran’da doğsan Şii-liği öyle sanacaktın.

Genelde insanlar iyi bildiklerini sandıkları şeyi ki, genelde bu dinleri olur hiç bilmezler, çünkü inandıktan sonra asla sorgulamazlar. Ben İncil’i okuduğumda yanlış anlamayın kendimi övmek için demiyorum tüm hristiyanlardan, papadan, patrikden daha iyi anladım. Çünkü onlar klisenin saçmalıklarını din sanıyorlar.. Ve o saçmalıklardan vazgeçemedikleri için kitaplarını yorumla tahrif ediyorlar..

Allah emrettiği için iyi demekle,
İyi olduğu için Allah emrediyor arasındaki fark gibi..
Çünkü Allah zatıyla iyidir.. Üstelik o iyilik insanların iyiliği gibi değildir..Ne niceliksel ne de niteliksel..

Fikir özgürlüğü sınırsız olacak derken Kur’an’a dayanıyoruz bu hakikatlere dayanıyoruz.

Bizim gibi insanlar Allah’ın indirdiğine inanıyor.
Diğerleri kendi inandımları şeyleri Kur’an’a yamatmaya çalışıyorlar fark bu işte.. ^^

Kitaba uymakla, kitabına uydurmakın farkı gibi..
En basitinden mehdi diye bir şey Kur’an da yok. :)
Millet Mehdi hakkında inen ayetler diye liste yapıyor..

Zaten onlara Allah’ın indirdiğine uyun denildiğine atalarının izlediklerine uyarlar. Adama ayetleri gösterirsin, halen Geylani, Buhari, Said Nursi diye zırvalar durur.. Kur’an eleştirilince sus pus olurlar ama yeterki onların putlarının kitabı eleştirilmesin dünyayı başına yıkarlar.. Şeyhini eleştiren bir tane mürid var mı?
Hastalıklı ruh hali bu işte..

Gerçi benim bu konuda eleştirdiğim şey birçok şey olsa da esasında başka bir şey de, dini bir eleştiri değil. ilham kaynağı da başka bir şey de, sen dini konudan girdiğin için mevzu o olsun.. ^^

Son düzenleme:
Kitaba uymakla, kitabına uydurmakın farkı gibi..
Senin bu dediğin kuranı kapsamıyor hadis olayında bunu kullana'bilirsin veya fetva'larda ama kuran ayet allah eleştirilmez.. Aslında konu içinde bir karışıklık var anlamlar kayıyor bence.. Neyse la .. Yokum ben valla yorum yapmıycam.. Ara sıra cımbızlayıp çekiyorum işte..

Beyin Bedava :D

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini ayarlamak üzere izninize ihtiyacımız olacak.
Daha ayrıntılı bilgi için çerezler sayfamıza bakın.

Geri
Üst Alt