Yeni Akvaryum Kurarken Dikkat Edilecekler

Katılım
3 yıl 6 ay 11 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Yeni bir akvaryum tankı aldıktan sonra tatlı su hayvanat bahçenizi kurmak için çalışmaya başlama hazır mısınız? Bu yazıda yeni bir akvaryum kurarken dikkat edilmesi gerekenler ve yapılacak işler hakkında bazı bilgiler bulabilirsiniz.

Yeni bir akvaryum kuracaksanız hiçbir şey almadan önce akvaryumunuzu nereye yerleştireceğinize karar vermelisiniz. Akvaryumlar direk gün ışığı alan yerlerde ve pencereye yakın olarak konumlandırılmamalıdır.


Bunun size çıkarabileceği en büyük sorun tank camlarında yosunlanma olacaktır. Evinizde güneşten kaçabileceğiniz bir alan yoksa ışığa yakın olan cama dışardan siyah karton yapıştırıp güneşin akvaryumun içine çok girmesini engelleyebilirsiniz.

Akvaryumu yerleştireceğiniz köşeye karar verdikten sonra akvaryuma ayırabileceğiniz alanında tam ölçülerini alın. Bu aşamada akvaryumu neyin üstüne koyacağınıza da karar vermelisiniz.

Su tankının ölçülerinde özel kapaklı, akvaryum malzemelerini içine koyabileceğiniz bir mobilya satın alabilir ya da evinizde bulunan bir sehpayı, dolabı kullanabilirsiniz. Ancak akvaryumun su ve malzemelerle dolduktan sonraki ağırlığını hesaba katmalısınız.

Akvaryumu yerleştireceğiniz konuma kesin olarak karar verdikten ve ölçülerini aldıktan sonra alışverişe başlayabilirsiniz. Öcelikle almanız gerekenler;

  • Akvaryum su tankı
  • Akvaryum filtresi
  • Akvaryum temizleme malzemeleri
  • Deneme için bir kaç tatlı su balığı
  • Seçtiğiniz balıklara uygun balık yemi
  • Kum ve taşlar
  • Canlı yeşillikler
  • Termometre
  • Su ısıtıcısı
  • Cam temizleme mıknatısı
  • Su filesi
Yukarıda saydığımız malzemeler arasında balık seçimini akvaryum suyunu dinlendirdikten, taş ve kumlar ile yeşillikleri yerleştirdikten sonra bir kaç hafta içinde alabilirsiniz. Çünkü akvaryumunun dekorasyonunu yapmanız ve suyu dinlendirmeniz 1-2 hafta alacaktır.

Tüm malzemeleri tamamladıktan sonra akvaryum tankını daha önce karar verdiğiniz bölgeye yerleştirin. Zemin düzgün değilse kağıt parçaları ile ayakların tam oturmasını sağlayın çünkü akvaryumun kesinlikle sallanmaması gerekmektedir.


Su tankını sabun kullanmadan bol suyla iyice silin. Özellikle camların içerisinde leke bırakmayın. Aldığınız kayaları, kumları bir leğende tatlı suya yatırın ve en az 1 gün bekletin. Yeşillikleri de aynı işlemden geçirin.

Öncelikle akvaryum filtre sistemini monte etmelisiniz. Yeni bir filtre aldıysanız kutunun içerisinden nasıl monte edebileceğinize dair talimatlar çıkacaktır. Elden düşme bir filtre aldıysanız markanın ismini internette aratarak nasıl kullanabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Akvaryum filtrelerinin montajı markadan markaya değişmektedir. Bu yüzden talimatları dikkatlice takip edin.

Kumu dışarıda iyice duruladıktan sonra tankın zeminine yerleştirebilirsiniz. Burada akvaryum kumunu durulamanın amacı üzerinde biriken tozların daha sonra akvaryum suyunun netliğini etkilememesi içindir.

Kumu yerleştirdikten sonra yeşillikleri yapmak istediğiniz dekorasyon doğrultusunda filiz eker gibi kuma ekin. Bazı yeşilliklere öne doğru bazılarını arkalara ekerseniz daha derinlikli bir dekorasyon elde edebilirsiniz.

Kumu yerleştirdikten ve yeşillikleri düzenledikten sonra akvaryumunuzu suyla doldurmaya başlayabilirsiniz. Musluk suyu genellikle narin balıkların yaşayacağı akvaryumlar için ideal değildir. Eğer imkanınız varsa içme suyu ile doldurun. İmkanınız yoksa musluk suyunu en az 4-5 gün bir leğende ya da kovada dinlendirdikten sonra akvaryumu doldurmanız önerilir. Suyu doldururken akvaryumun üzerinde en az 5-7 santim boşluk bırakın.

Filtreyi çalıştırın.

Termometreyi ve su ısıtıcısını çok göz önünde olmayacak şekilde akvaryuma yerleştirin. Farklı balık türleri farklı sıcaklıklara ihtiyaç duyar. Bu yüzden balık satın alırken mağaza yetkilisine seçtiğiniz akvaryum balığının yaşama ortamının hangi sıcaklıklarda olması gerektiğini sormalısınız. Tüm seçtiğiniz balıklar aşağı yukarı aynı sıcaklıkta yaşayabilmelidir.

Tüm ekipmanı balıkları yerleştirmeden önce en az 1 gün çalışır durumda bırakın. Su sıcaklığını kontrol edin.

Artık istediğiniz balık türlerini seçmeye başlayabilir ve su altı hayvanat bahçenizde ne gibi canlılar yaşayacağına karar verebilirsiniz. Şunu unutmayın; pek çok balık kaybedebilirsiniz. Balıklar narin hayvanlar olduğundan suda yaşanabilecek değişiklikler, kimyasallar hatta fazla yemden bile ölebilmektedir. Sabırlı olun. Akvaryumunuz zaman içinde oturacaktır. Akvaryum için alan seçerken size son bir tavsiye; aydınlatma, filtre ve diğer elektrikli malzemeler için prize ihtiyacınız olacağından akvaryumu prize yakın bir yere yerleştirin ya da 5’li prizi olan bir uzatma kablosu edinin.
 
Geri
Üst Alt