Forumtagram Genel Forum Sitesine Hoş geldiniz!

Foruma Üye Olmadan, Konu açamaz, Yorum yapamaz ve Üyelerimizle Etkileşimde Bulunamazsınız. :)

Üye Ol!

Yahudi, Hristiyan, Ateist gibilerle dost olursak dinden çıkar mıyız?

- Kâfirlerle dost olmak iki şekilde olur:

a) Ehl-i kitap gibi kâfirlerin dinilerini veya ateistler gibi kâfirlerin dinsizliklerini sevdiği için, onlara dost olan derhal dinden çıkar. Çünkü yanlış bir dini veya dinsizliği seven ona taraftar olan -dolaylı olarak- İslam dinini doğru bulmuyor demektir.

Zira, Kur'an’da Hristiyan ve Yahudilerin dinlerinin artık geçerli olmadığı vurgulandığı gibi, dinsizliğin her türlüsü reddedilmiştir. Buna rağmen, bu düşüncede olan kimseleri o düşüncelerinden ötürü sevmek İslam dinini inkâr etmek anlamına gelir.

b) İkinci bir sevgi şekli ise, gerçekten sevdiği kâfirlerin kâfirce olan düşüncelerini değil, başka münasebetlerden dolayı onlara yakınlık göstermektir; iyi olan insani vasıflarını sevmektir.

Mesela: -Allah korusun- bir Müslümanın çocuğu kâfir olsa, yine de ona yakınlık gösterebilir. Bu yakınlık onun dinsizliğinden ötürü değil, evladı olduğu içindir.

Veya, bir kâfirle bir alışveriş eden bir kimse elbette ona yakınlık gösterir. Bu yakınlık da onun kâfirliğine değil, ticaret ahlakı, dünya menfaati adınadır.

Keza, İslam’a göre, bir Müslüman Yahudi veya Hristiyan bir kadınla evlenebilir. Her insan gibi bu adam da bu gayri müslim olan eşini sevmeyecek mi? Elbette sever ve onun bu sevgisi, eşi gayri müslim olduğu için değil, eşi olduğu içindir.

- Kur’an’da Ehl-i kitap olanlara karşı gösterilmesi yasaklanan dostluk, birinci şıktaki dostluğa yöneliktir.

"Yahudileri ve Hristiyanları dost edinmeyin!"

İslam’da şöyle bir kural vardır: “Küfre rıza göstermek küfürdür.”

Bu kaidenin dayanağı şu mealdeki ayet gibi Kur’an ifadeleridir:

“Kitapta Allah size şunu da indirmişti: Allah'ın ayetlerinin inkâr edildiğini yahut alaya alındığını işittiğinizde, onlar başka bir söze dalıncaya kadar onlarla beraber oturmayın. Yoksa siz de onlar gibi olursunuz. Allah ise münafıkları da kâfirleri de hep birlikte cehennemde toplayacaktır.” (Nisa, 4/140)

- Kurtubi’nin de belirttiği gibi, ayette yer alan “Yoksa siz de onlar gibi olursunuz.” mealindeki ifadeden açıkça anlaşılan husus şudur: Ayetlerin inkâr edildiği veya alaya alındığı yerde (mazeretsiz) durmak, -buna razı olmak manasına geldiği için- küfürdür. Küfrün olduğu yede -mazeretsiz- durmak küfre, günahın olduğu yerde -mazeretsiz- durmak ise günaha ortak eder. (bk. Kurtubi, ilgili yer)

- Bu açık gerçek ortada iken, yalnız küfre rıza değil; üstelik küfre sokmaya gayret etmek elbette çok tehlikelidir. Çünkü bir kimsenin kâfir olmasını arzu etmek veya razı olmak küfre taraftar olmak demektir.

Hâlbuki, her küfür Allah’a karşı en büyük bir isyandır. Allah’a karşı isyanın olmasını istemek imanla bağdaşmaz.

Keza, Allah küfre razı değildir. Buna göre bir kimsenin kâfir olmasını istemek, hele, hele onun kâfir olmasına çalışmak, Allah’ın razı olmadığı, hoşnut olmadığı bir eylemin gerçekleşmesine taraftar olmak anlamına gelir. Bu da iman ve iman şuuruyla bağdaşmaz.

- Kaldı ki, her Müslümanın temel vazifeleri arasında bulunan bir görevi, insanları iman etmeye, İslam’ı yaşamaya teşvik edip sevk etmektir.

Bana göre Allah ı ,kitabı,peygamberi inkar eden yada O'na inanmayanla dost olmak,rakı ıcerken besmele cekmek gibidir.

Bana göre Allah ı ,kitabı,peygamberi inkar eden yada O'na inanmayanla dost olmak,rakı ıcerken besmele cekmek gibidir.
Dost olmak birşey değil senin dini inançlarına sövüyorsa sıkıntı o zaman ondan farkın kalmıyor. Yoksa Peygamberimizin amcasıda kafirdi. Ona hiçbir zaman yüz çevirmedi sofrasınada oturdu. İnançlarda sıkıntı yok başka dine inanıyor diye yüz çevrilmez senin dinine küfür ediyorsa çevrilir. Bu şimdiki sözde islamcıların aşırı gidip Allah'ın yapmayın dediğine bile sırf kafir öldürün diyen kendini müslüman sananların olayına benziyor.

Dost olmak birşey değil senin dini inançlarına sövüyorsa sıkıntı o zaman ondan farkın kalmıyor. Yoksa Peygamberimizin amcasıda kafirdi. Ona hiçbir zaman yüz çevirmedi sofrasınada oturdu. İnançlarda sıkıntı yok başka dine inanıyor diye yüz çevrilmez senin dinine küfür ediyorsa çevrilir. Bu şimdiki sözde islamcıların aşırı gidip Allah'ın yapmayın dediğine bile sırf kafir öldürün diyen kendini müslüman sananların olayına benziyor.
Elbette ticari vs durumlarda bu olunmak zorunda ki onlarda bu dunyada varlar.Biraz karışık işler.Tırnaklarınızı bile onlar gibi kesmeyin diyen peygamberin ummetı olunca,insan bi tereddüt etmiyor değil.
Örneğin;Yahudilerin ticaret ahlakı bizim sakallı bazı muslumanlardan daha duzgun.Yani aslında çoğu göruntuden ibaret.Bugün dunya ulkelerı arasında muazzam bir ticaret döngüsü var.Osmanli da bile hanlı pazarlarda herkes vergisini ödeyerek ,hile yapmadan dini ne olursa olsun insan olsun yeter düsturuyla hayatlarını gecındırıyorlardı.Ben yine de uzak durmayı tercih ederim desem de ,şu dönemde kimin kime hızmet ettıgı belli değil:)

Elbette ticari vs durumlarda bu olunmak zorunda ki onlarda bu dunyada varlar.Biraz karışık işler.Tırnaklarınızı bile onlar gibi kesmeyin diyen peygamberin ummetı olunca,insan bi tereddüt etmiyor değil.
Örneğin;Yahudilerin ticaret ahlakı bizim sakallı bazı muslumanlardan daha duzgun.Yani aslında çoğu göruntuden ibaret.Bugün dunya ulkelerı arasında muazzam bir ticaret döngüsü var.Osmanli da bile hanlı pazarlarda herkes vergisini ödeyerek ,hile yapmadan dini ne olursa olsun insan olsun yeter düsturuyla hayatlarını gecındırıyorlardı.Ben yine de uzak durmayı tercih ederim desem de ,şu dönemde kimin kime hızmet ettıgı belli değil:)
Kanka önce insan olmalı... İnançsız adam eşine bağlı tek eşli takılırken sen müslüman olarak eşin fadime evde, dışarıda ece melek rihanna ile takılınca o kalıp benzetme rakı masası ve inanç ile örneklenmiyor... Şeytan bu yorumları gördü ve güldü yani :D Bence en büyük galatasaray ...

Kanka önce insan olmalı... İnançsız adam eşine bağlı tek eşli takılırken sen müslüman olarak eşin fadime evde, dışarıda ece melek rihanna ile takılınca o kalıp benzetme rakı masası ve inanç ile örneklenmiyor... Şeytan bu yorumları gördü ve güldü yani :D Bence en büyük galatasaray ...
Aslında hep aynı yola cıkıyor işte iş:)ama işimize geldiğinde vicdan gelmediğinde mujgan:d Galatasaray kırmızı cızgımız:D

Aslında hep aynı yola cıkıyor işte iş:)ama işimize geldiğinde vicdan gelmediğinde mujgan:d Galatasaray kırmızı cızgımız:D
Çizgimize basanı asarız.. Saldıran kanarya sevimliliği geldi bir an gözümün önüne kfnd

Benim iyi tanıdığım aile dostumuz var abimiz kendisi ateist ama mükemmel bir dosttur ateist diye onu asla dışlayamayız .
İyi ve kötü günlerimizde hep yanımızda olmuştur düzgün bir aile babasıdır napalım şimdi ateistse buda onu ilgilendirir.

Benim iyi tanıdığım aile dostumuz var abimiz kendisi ateist ama mükemmel bir dosttur ateist diye onu asla dışlayamayız .
İyi ve kötü günlerimizde hep yanımızda olmuştur düzgün bir aile babasıdır napalım şimdi ateistse buda onu ilgilendirir.
Mesela biz onu ateist diye asla dışlamayız dedin.. O'da bizi müslüman olduğumuz için dışlaya'bilir :D

Mesela biz onu ateist diye asla dışlamayız dedin.. O'da bizi müslüman olduğumuz için dışlaya'bilir :D
Biz onu dışlamıyoruz oda bizimle bu konularda konuşmaz herkesin islami düşüncesi kendisine der neden birbirimizi dışlayalım okumuş kültürlü bir insan zaten ve çok yardımsever yaa iyi yönleri çok fazla ben ne diyebilirim hiç hayrın yok hadi sen ateistsin biz diyemeyiz ona ve onun insanlığını seviyoruz ya akraba dediğimiz insan yeri geliyor seni yılan gibi sokuyor.

O kadar iyiliğini gördüğümüz bir insanı ne olursa olsun biz çok seviyoruz onun inancı günahıyla sevabıyla kendinedir.

Cübbeli kafasıyla konu açmayın bence..
Herkes herkesle dost olur, o ayetteki olay siyasi mütefiklik.

Benim tonla Cambly sayesinde edindiğim arkadaşım var. Hatta sürekli bana İslam üzerine soru soruyorlar. Yabancılar bizim sözde müslğmanlardan daha ilgililer Kur’an’a..

Kur’an müslümanı olmayan insanlarla dostluk, arkadaşlık kurmuyorum o ayrı.. :p

İstenildiği gibi konu açılır cübbeli ahmet hoca ne mana onu anlamadım.
Kdkdjdjb
Bizde istersek nihat hatipoğlu gibi yorum yaparız yani.
Bir seviyesizce tartışma olmadığı sürece no problem.

bana göre kuşaklara göre insanlar bunu kabul ediyor veya etmiyor
ben kabul edebilirim arkadaşlık olarak ama evliliği nasıl yürütürüm o konuda biraz sorgulamam gereken durumlar olabilir buda çok normal.
kısa ve öz din ırk kendinle alakalı bir şey
topluma maal edersiniz mutlu olamazsınız.

Adam cübbeli düşmanı. :D ama bu arkadaşın kafasındaki müslümanlık bende yok. Herkesle dost olunur senin dinine küfür edenle olunmaz. Bunuda savunuyorsan aynı inanca sahip değiliz.

Bence en iyi islam usulü babaanne dede usulü abi.. Namaz'dan namaza vakit gelecek kılacaksın bakacaksın yoluna.. Yok muhtar hac taktı yok bağ üzüm yetişmedi coni yüzünden falan filan bu sorgulama işi yaş iş.. Sorgulanması gereken çok daha farklı şeyler varken..

İstenildiği gibi konu açılır cübbeli ahmet hoca ne mana onu anlamadım.
Kdkdjdjb
Bizde istersek nihat hatipoğlu gibi yorum yaparız yani.
Bir seviyesizce tartışma olmadığı sürece no problem.

bana göre kuşaklara göre insanlar bunu kabul ediyor veya etmiyor
ben kabul edebilirim arkadaşlık olarak ama evliliği nasıl yürütürüm o konuda biraz sorgulamam gereken durumlar olabilir buda çok normal.
kısa ve öz din ırk kendinle alakalı bir şey
topluma maal edersiniz mutlu olamazsınız.
Dinle ilgili konuda zaten aklına bu iki isim geliyorsa sana diyecek hiçbir sözüm olmaz.. :)
No comment yani.. :D

Banlanmak için sitelere üye oluyor ciddi diyorum..
Ban

Geri
Üst Alt