- Katılım
- 3 yıl 7 ay 8 gün
- Mesajlar
- 25,232
- Tepkime puanı
- 8,697
- Yaş
- 35
- Konum
- Memed' Home
- İsim
- CHRS
- Memleket
- Neresi?
- Meslek
- IzdırapÇI
- Cinsiyet
- Medeni Hal
Vejetaryenler İçin Protein Kaynakları
Vejetaryen beslenmeyi düşünüyor veya halihazırda vejetaryen besleniyorsanız “Et tüketmezsen hastalanırsın.” klişesine sıklıkla rastlarsınız. Et yemediğinizi kabullenmeyen insanlar için kolay bir kaçış yöntemi olsa da bu klişenin herhangi bir doğruluk payı yok. Sizler için hazırladığımız içeriğimizde vejetaryenlerin tüketebileceği protein kaynaklarını bulabilirsiniz.Vejetaryen beslenme; et, balık ve kümes hayvanlarının tüketilmemesiyle oluşan bir beslenme türü. Çoğumuz tarafından protein, etle özdeşleştirilir. Bu yüzden de vejetaryenlerin vücutlarına asla protein alamayacakları gibi bir ön yargı oluşur. Her ne kadar böyle düşünülse de bu doğru bir yargı değil. Et ürünlerini tüketmeden de protein kaynaklarına ulaşabilirsiniz. Protein, çeşitli besinlerle alınabildiği gibi, takviye ilaçlarla da alınabilir.
Karabuğday
Hayvansal ürünleri tüketmeyen vejetaryenler için en önemli protein kaynaklarından biri karabuğday. Yalnızca vejetaryenler veya veganlar için değil çölyak hastaları için de oldukça faydalı bir besin olan karabuğday, protein yönünden oldukça güçlü bir kaynağa sahip. Aynı zamanda kolestrol hastalarının da mutlaka tüketmesi gereken bir besin.
Mercimek
Et ürünleri dışında bünyesinde en çok protein bulunduran besin tabii ki mercimek. Hem lezzetli olması hem de kolay pişmesi sayesinde herkes tarafından sevilen mercimek, sağlam bir protein kaynağı olmasının yanı sıra demir ve lif açısından da oldukça zengin. Aynı zamanda bağırsak sorunlarına da iyi gelen bir özelliğe sahip.
Soya
Vejetaryenler ve veganlar öğünlerinde soyaya sıklıkla yer verirler. Soya, farklı çeşitlerde ve farklı yemeklerde kullanılabilir. Kolon, meme ve prostat kanseri gibi kanser türlerinde koruyucu etkiye sahip olan soya, protein açısından da zengin. Yalnızca vejetaryenler için değil veganlara da uygun olan soya sütü, temel aminoasitleri içerdiği için tüketebileceğiniz bir başka soya seçeneği.
Humus
Nohut ve tahinle kolaylıkla hazırlayabileceğiniz humus, daha çok meze olarak tercih edilse de sandviç ve hamburgerlerin içerisinde de tüketilebilir. Protein kaynağı olmasının yanı sıra demir, C vitamini ve lif bakımından da oldukça zengin.
Tofu
Soyadan sonra vejetaryenlerin ve veganların sıklıkla tercih ettiği bir diğer besin ise tofu. Protein, kalsiyum, B vitamini ve demir bulunduran tofunun yağ oranı da bir o kadar düşük. Kökeni soyaya dayanan tofunun aminoasit bakımından da zengin olduğunu söyleyebiliriz.
Kinoa
Kinoa bitkisi, günümüzde diyet yapanlar tarafından da oldukça tüketilen bir besin. Protein, aminoasit ve magnezyum içermesi, birçok kişi tarafından mucizevi bitki olarak anılmasını sağlar. Genellikle salatalarda kullanılan kinoa, hamur işlerinin içerisinde de kullanılabilir.
Ezekiel Ekmeği
Özellikle vegan sandviç yapımında kullanılan Ezekiel ekmeği, yapımında yalnızca baklagiller ve tam tahıllı ürünler tercih edildiği için veganların rahatlıkla tüketebileceği bir ekmek türü. Güçlü bir protein kaynağı olan bu ekmek, fıstık ezmesi veya avokadoyla tüketilebilir.
Kuru Fasulye
Türk mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biri olan kuru fasulye, protein bakımından muhakkak tüketilmesi gereken besinlerden biri. Eğer aldığınız proteini arttırmak istiyorsanız kuru fasulyenin yanında pilav yiyebilirsiniz. Kuru fasulye ve pilav bir öğünde toplamda 12 gram protein almanızı sağlar.
Fıstık Ezmesi
Kahvaltı veya ara öğünlerde tüketebileceğiniz fıstık ezmesi, bitkisel protein kaynaklarından biri. Fıstık ezmesinin protein değeri markalara göre değişkenlik gösterir, bu yüzden alacağınız ürünün içeriğine göz atmanız gerekir. İçeriğinde minimum ek malzemeler içeren fıstık ezmesi, her zaman protein bakımından daha zengin olarak bilinir. Tatlı krizi geldiğinde de maksimum 2 kaşık tüketebilirsiniz.
Yulaf
Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezlerinden biri olan yulaf, bitkisel protein kaynaklarından biri. Zengin bir protein kaynağı olmasa da diğer tahıl ürünlerine göre daha fazla protein içerir. Müsli, ekmek veya çeşitli tatlılarla tüketilebilir.