Vejetaryenler İçin Protein Kaynakları

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 7 ay 8 gün
Mesajlar
25,232
Tepkime puanı
8,697
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
imagesV2%2F3dd54f1d-e89a-42c9-b1f2-8db29d582769

Vejetaryenler İçin Protein Kaynakları​

Vejetaryen beslenmeyi düşünüyor veya halihazırda vejetaryen besleniyorsanız “Et tüketmezsen hastalanırsın.” klişesine sıklıkla rastlarsınız. Et yemediğinizi kabullenmeyen insanlar için kolay bir kaçış yöntemi olsa da bu klişenin herhangi bir doğruluk payı yok. Sizler için hazırladığımız içeriğimizde vejetaryenlerin tüketebileceği protein kaynaklarını bulabilirsiniz.


imagesV2%2Fwebp%2Fb0ec99dd-9de3-4da0-9ce2-85c9ec70dc2e

Vejetaryen beslenme; et, balık ve kümes hayvanlarının tüketilmemesiyle oluşan bir beslenme türü. Çoğumuz tarafından protein, etle özdeşleştirilir. Bu yüzden de vejetaryenlerin vücutlarına asla protein alamayacakları gibi bir ön yargı oluşur. Her ne kadar böyle düşünülse de bu doğru bir yargı değil. Et ürünlerini tüketmeden de protein kaynaklarına ulaşabilirsiniz. Protein, çeşitli besinlerle alınabildiği gibi, takviye ilaçlarla da alınabilir.

imagesV2%2Fwebp%2Fbd7248d1-eaf9-47f7-8dfe-987e3f9e2434

Karabuğday

Hayvansal ürünleri tüketmeyen vejetaryenler için en önemli protein kaynaklarından biri karabuğday. Yalnızca vejetaryenler veya veganlar için değil çölyak hastaları için de oldukça faydalı bir besin olan karabuğday, protein yönünden oldukça güçlü bir kaynağa sahip. Aynı zamanda kolestrol hastalarının da mutlaka tüketmesi gereken bir besin.

imagesV2%2Fwebp%2F77a103e1-b6f0-47cf-88f3-5be8fd1b3bbc

Mercimek

Et ürünleri dışında bünyesinde en çok protein bulunduran besin tabii ki mercimek. Hem lezzetli olması hem de kolay pişmesi sayesinde herkes tarafından sevilen mercimek, sağlam bir protein kaynağı olmasının yanı sıra demir ve lif açısından da oldukça zengin. Aynı zamanda bağırsak sorunlarına da iyi gelen bir özelliğe sahip.

imagesV2%2Fwebp%2F6f7f456a-def3-4c96-b7b7-0c8e94d007ae

Soya

Vejetaryenler ve veganlar öğünlerinde soyaya sıklıkla yer verirler. Soya, farklı çeşitlerde ve farklı yemeklerde kullanılabilir. Kolon, meme ve prostat kanseri gibi kanser türlerinde koruyucu etkiye sahip olan soya, protein açısından da zengin. Yalnızca vejetaryenler için değil veganlara da uygun olan soya sütü, temel aminoasitleri içerdiği için tüketebileceğiniz bir başka soya seçeneği.

imagesV2%2Fwebp%2F0df72d23-53d9-4909-a5d4-0f1263c7d37a

Humus

Nohut ve tahinle kolaylıkla hazırlayabileceğiniz humus, daha çok meze olarak tercih edilse de sandviç ve hamburgerlerin içerisinde de tüketilebilir. Protein kaynağı olmasının yanı sıra demir, C vitamini ve lif bakımından da oldukça zengin.


imagesV2%2Fwebp%2F55d3c16d-99cc-4deb-9aae-1d146dd8a509

Tofu

Soyadan sonra vejetaryenlerin ve veganların sıklıkla tercih ettiği bir diğer besin ise tofu. Protein, kalsiyum, B vitamini ve demir bulunduran tofunun yağ oranı da bir o kadar düşük. Kökeni soyaya dayanan tofunun aminoasit bakımından da zengin olduğunu söyleyebiliriz.


imagesV2%2Fwebp%2F00c31880-1e2e-4986-bb38-8e4f5bfd8b3f

Kinoa

Kinoa bitkisi, günümüzde diyet yapanlar tarafından da oldukça tüketilen bir besin. Protein, aminoasit ve magnezyum içermesi, birçok kişi tarafından mucizevi bitki olarak anılmasını sağlar. Genellikle salatalarda kullanılan kinoa, hamur işlerinin içerisinde de kullanılabilir.

imagesV2%2Fwebp%2F0bac6afc-55aa-43fb-a2ef-bf8a240b79a7

Ezekiel Ekmeği

Özellikle vegan sandviç yapımında kullanılan Ezekiel ekmeği, yapımında yalnızca baklagiller ve tam tahıllı ürünler tercih edildiği için veganların rahatlıkla tüketebileceği bir ekmek türü. Güçlü bir protein kaynağı olan bu ekmek, fıstık ezmesi veya avokadoyla tüketilebilir.

imagesV2%2Fwebp%2Fdce22bb5-5220-432f-a3f7-71821a45c014

Kuru Fasulye

Türk mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biri olan kuru fasulye, protein bakımından muhakkak tüketilmesi gereken besinlerden biri. Eğer aldığınız proteini arttırmak istiyorsanız kuru fasulyenin yanında pilav yiyebilirsiniz. Kuru fasulye ve pilav bir öğünde toplamda 12 gram protein almanızı sağlar.

imagesV2%2Fwebp%2F271d10a0-a878-458b-87eb-f6762d7e13fe

Fıstık Ezmesi

Kahvaltı veya ara öğünlerde tüketebileceğiniz fıstık ezmesi, bitkisel protein kaynaklarından biri. Fıstık ezmesinin protein değeri markalara göre değişkenlik gösterir, bu yüzden alacağınız ürünün içeriğine göz atmanız gerekir. İçeriğinde minimum ek malzemeler içeren fıstık ezmesi, her zaman protein bakımından daha zengin olarak bilinir. Tatlı krizi geldiğinde de maksimum 2 kaşık tüketebilirsiniz.

imagesV2%2Fwebp%2F323c96fd-a36a-47ed-ab45-0ae0e67f9d90

Yulaf

Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezlerinden biri olan yulaf, bitkisel protein kaynaklarından biri. Zengin bir protein kaynağı olmasa da diğer tahıl ürünlerine göre daha fazla protein içerir. Müsli, ekmek veya çeşitli tatlılarla tüketilebilir.
 
Geri
Üst Alt