Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 8 ay 29 gün
Mesajlar
25,277
Tepkime puanı
8,724
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
kumanda-1.jpg

Bir makineyi yanına gitmek zorunda kalmadan uzaktan kumanda edebilmek aslında ne büyük bir kolaylıktır, öyle değil mi? Biliyor musunuz eskiden televizyonlar (TV) uzaktan kumandalı değildi. O yıllarda bu kadar fazla kanal da yoktu ve izleyenler kanal değiştirmek için yerlerinden kalkıp TV'nin üzerindeki düğmelere basarak kanal değiştirmek zorunda kalırdı.
Günümüzün en yaygın uzaktan kumandalı sistemleri hangisidir sizce? Mesela bir otomobilin tüm kapılarının uzaktan açılması? Evlerimizde TV ve müzik sistemi gibi cihazların uzaktan kumanda edilmeleri? Ya da tiyatroda o kocaman perdenin görevli kişi tarafından açılıp kapatılması? Peki ya uzaktan kumandalı model arabalar ve model uçaklar?
UZAKTAN KUMANDALARI İKİ GRUBA AYRILABİLİR
1. Radyo Frekansı (RF) ile çalışan sistemler
2. Kızılötesi (Infrared) sistemler

1. RF Kumandalar
Radyo frekansı dalgaları, hızlı değişen ve gözle görülemeyen elektromanyetik dalgalardır. Bu dalgalar bir anten aracılığıyla etrafa yayılır ve yine bir anten tarafından alınır. Bazen bu dalgalar, eğer aynı frekanslı iseler, birbirlerine karışırlar. Bu istenmeyen bir durumdur. Çünkü bu durum, sistemin çalışmasını olumsuz yönde etkiler.
2. Kızılötesi Kumandalar
Bilindiği gibi insan gözü kırmızı ile mor renkler arasını algılayabilir. Kızıl ötesi ışık, kırmızıdan daha düşük frekanslı ama daha büyük dalga boyuna sahiptir.
Verici
Bütün kızıl ötesi vericilerde aşağıdaki gibi bir LED vardır. LED (Light Emittting Diode); ışık yayan diyot anlamındadır ve LED'ler uygun bir gerilim (voltaj) ile beslendiklerinde ışık yayarlar. Gözümüzün algılamadığı kızıl ötesi ışık, LED'in bakış yönüne doğru belirli bir açı içinde yayılır ve alıcıya doğru yol alır.
Alıcı
Alıcıdaki devre elemanı, LED'e çok benzer şekliyle iki uçlu bir foto diyot veya üç uçlu bir foto transistördür. Bu eleman, üzerine kızıl ötesi ışık geldiği zaman ışığı gerilime dönüştürür ve elektriksel bir çıkış üretir. Yani LED'in yaptığının tam tersini yapar.
Hem RF, hem de kızıl ötesi kumandalarda, vericiden alıcıya aşağıdaki gibi bir sinyal gönderilir. Görüldüğü gibi bu sinyal bir dikdörtgen vuruş dizisidir. Bu tür sinyallerin dört bölümü bulunur.
Başla ve Dur bölümleri arasında, verilen komut (örnek olarak "sesi artır") ve hangi cihazın kumanda edildiği (cihaz adresi) bilgisi yer alır.
DİKKAT!!!
  • Pille çalışan uzaktan kumandaları, eğer uzun süreyle kullanmayacaksak, pillerini çıkarmalıyız; çünkü diğer türlü piller akabilir.
  • Yine, eğer uzun süreyle uzaktan kumandalı cihazları kullanmayacaksak, yalnızca kumanda ile kapatmakla kalmamalı ve cihazları üzerlerindeki düğmeden de kapatmalıyız. Örnek olarak, gece yatarken, televizyonu önce kumandadan sonra da üzerindeki düğmeden kapatmamız gerekir. Aksi durumda gece boyunca enerji harcamaya devam edecektir.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt