Uykusuzluğa kedi otu iyi gelir mi, faydaları neler?

Katılım
3 yıl 6 ay 12 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Yüzyıllardır geleneksel tıpta kullanılan kedi otu yağı şifalı bitki türlerinden biridir. Peki, kedi otu yağı nedir? Kedi otu yağı ne işe yarar? Kedi otu nasıl kullanılır? Kedi otu çayı nasıl yapılır? Tüm detaylar için sizi haberimize alalım.
Kedi otu sıvı veya kapsül formda tüketilebilir. Birçok faydası bulunan bu yağın köklerinden yapılan çay rahatlatıcı özelliğinden dolayı uyku düzensizliği için kullanılır. Kimi parfümün koku notalarında kedi otu esansı bulunur. Bunun için bitkinin çiçekleri damıtılır. Bu bitki çoğu aktarlardan kolaylıkla temin edilebilir.

Kedi Otu Nedir?

Bu bitki ülkemizde Erzurum, Van, Kars ve Ağrı bölgesinde yetişir. Kedi otu nedir diye merak edenler, sonbahar mevsiminde başlayan hasat döneminde yakından süreci izler. Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa’da 250 çeşit kedi otu bitkisi görülür.

Kedi otu bitkisinin boyu ortalama 1 ila 1,5 metre civarındadır. Yaz mevsiminde pembe, mor ve beyaz çiçekleri açar. Toprak gibi kokan bitkinin bileşenlerinde antioksidan bulunur. Bu nedenle sakinleştiricidir.

Kedi Otu Neye İyi Gelir?

Kedi otu insanların hayatında yüzyıllardır var olan bir bitkidir. Peki, kedi otu neye iyi gelir, merak ediyor musunuz?

Uykusuzluk ve stres için kedi otu yağı;

Bu bitkinin kökünde bulunana antioksidanlar sakinleştiricidir. Bu nedenle huzursuzluk, stres ve uykusuzluk çekenler için şifa olur. Zihni ve ruhu dinlendirir. Uyku problemlerini kısa sürede çözer.

Tansiyonu kontrol altına alır;


Kan basıncı seviyesini dengede tutan kedi otu bu sayede tansiyonu da kontrol altına almış olur. Özellikle düşük tansiyon sorunu olanlara kedi otu çayı tavsiye edilir. Kan basıncı seviyesinde sıkıntı olanlar için bu bitkinin kullanım önerisi şudur: Banyo sırasında birkaç damla kedi otu yağı damlatılmış suyla durulanmak istenilen sonuca ulaştırır. Ayrıca avuç içinde ısıtılarak göğse de masaj yapılabilir.

Cilt problemlerini iyileştirir;

Kedi otu ciltte bulunan bakterileri yok ederek, derinlemesine temizler. Bunun yanı sıra çıban, irinli sivilceler, akne ve egzama gibi birçok cilt problemlerini iyileştirir. Böylelikle cilt eskisinden daha sağlıklı hale gelir ve pürüzsüz görünür. Antibakteriyel olmasından dolayı yara tedavisinde de kullanılır. Arı sokması, cilt morarması ve açık yaralar için bire birdir.

Anksiyete bozukluğu ve depresyon tedavisinde kullanılır;

Bitkinin oldukça sakinleştirici özelliği olduğuna defalarca vurgu yapan bitki bilimciler, depresyon ve anksiyete bozukluğu tedavisinde büyük destek olduğunu söyler. Kaygı ve duygu problemleri, özgüvensizlik, asabiyet, sürekli stresli olma hali gibi birçok olumsuz ruh halleri için enerji verici hormon salgısına yardım eder. Bu alternatif tedavi için banyo suyuna birkaç damla kedi otu yağı damlatmak yeterli olacaktır.


Doğal bir ağrı kesicidir;

Başta adet ağrısı olmak üzere tüm siyatik ağrılara iyi gelir. Vücut kaslarını gevşetir.

Kalp dostudur;

Kedi otu bitkisinin bileşenlerinde hesperidin adlı madde bulunur. Bu madde kalp krizi ve kalp çarpıntıları olasılığını en aza indirir. Kalp dostu olan kedi otu yüksek tansiyon hastalarına da şifa olur.

Kedi Otu Nasıl Kullanılır?


Kedi otu nasıl kullanılır diye merak edenler için üç yöntem paylaşacağız. Bu yöntemlerin neler olduğuna göz atalım.

Kedi otu çayı:

Birinci yöntem çay formudur. Genelde yatmadan 1 saat önce tüketilmesi önerilir.

Kedi otu kapsülü:

Gece uyumadan 1 saat önce ortalama 3 gram kurutulmuş kedi otu kapsülü tüketilir. (kedi otu kökü)


Kedi otu yağı:

Banyo sırasında durulama suyuna damlatılarak veya vücuda masaj yapılarak kullanılır. Bu vücudu dinlendirir ve dinç tutar.

Cilt bakım rutinlerinde kullanmak isteyenler bir bardak suyun içine 5 damla kedi otu yağı damlatarak, spreyli bir şişeye alarak tonik olarak kullanabilir. Ayrıca portakal yağı ile karıştırılarak, evin havasını değiştirmek ve rahat solunum için oda kokusu olarak kullanılanların sayısı hayli fazla.

Ayak masajı için kullanılır. Bir leğenin içine 2 litre su, birkaç damla kedi otu yağı, çay ağacı yağı ve 1 çorba kaşığı tuz atılır. Ayaklar yarım saat bu suda bekletilir. 10 dakikalık masajın ardından kurutulur.

Kedi Otu Çayı Nasıl Yapılır ve Faydaları Neler?


Kedi otu çayı nasıl yapılır ve faydaları neler diye merak edenler için öncelikle malzemeleri sıralayalım.

Malzemeler:

  • 2 bardak su
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 2 çay kaşığı kedi otu kökü
Nasıl hazırlanır?

2 bardak suyun içine kedi otu kökünü ilave ederek, kaynatın. Yaklaşık yarım saat demlenmesini bekleyin. Kedi otu kökü çok acı olduğundan bal veya şeker ekleyerek tüketin.

Kedi otu çayının faydaları neler?

  • Sakinleştirir. Asabiyet ve benzeri olumsuz duygulardan uzaklaştırır.
  • Uykusuzluğa yardımcı olur.
  • Kalp çarpıntısı riskini düşürür.
  • Sindirimi kolaylaştırır.
  • Baş ve karın ağrısını dindirir.
  • Zihin açıcıdır.
  • Vücudu dinç tutar.

Kedi Otu Yağı Kedilerde Ne İşe Yarar?

Kedi otu yağı kedilerde ne işe yarar diye merak edenlerin izledikleri videolarda bitkinin kedilere uyarıcı etki yarattığını fark eder. Bu otun içerisinde bulunan nepetalakton maddesinden kaynaklanır. Nepetalakton dozunda kullanıldığı takdirde kedilere zarar vermez.

Kedi eğitiminde kullanılan bu bitki aynı zaman kedi nanesi olarak da bilinir. Kedi nanesi kediye koklatılarak agresif davranışları önlenmeye çalışılır. Bu durumda kedi daha uysal ve sevecen olur. Ancak etkisi en fazla 15 dakika sürer.

Kedi Otu Yağı Fiyatı Ne Kadar?

Kedi otu yağı hem aktarlardan hem de birçok online mağazalardan temin etmek mümkün. 10 ml kedi otu yağı fiyatı 12 lira ile 60 arasında değişiyor.

Kedi Otunun Yan Etkisi Var Mı?

Kedi otunun yan etkisi var mı sorusunun cevabını kişinin mevcut sağlık durumu ve kedi otunu ne kadar sıklıkla kullandığı belirler. Her ne kadar doğadan gelen bir şifa olsa da herkeste aynı etkiyi vermeyebilir. Yüksek miktarda kullanımlarda ise tam tersi etki yaratır. Örneğin; baş ağrısı, yorgunluk, sersemlik gibi yan etkiler gösterir. Ayrıca küçük çocuklar ve hamilelerin kedi otu kullanması tavsiye edilmez.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt