Uranüs gezegeninden bile sonra keşfedilen Antarktika

Katılım
1 yıl 2 ay 18 gün
Mesajlar
2,162
Tepkime puanı
571
Cinsiyet
bPg20e
Güney yarım kürenin en güneyinde, Avrupa Kıtası’nın yaklaşık 1,5 katı büyüklüğünde, üstelik kimseye ait olmayan buzlar diyarı Antarktika, Uranüs gezegeninden bile sonra keşfedilmiştir. Kesin keşfi 1840 yılında gerçekleşmiştir. O günden bu yana birçok ülke bölgede söz sahibi olabilmenin yollarını aramaktadır. Onlarca olağanüstü özelliği olan Antarktika kıtası, gezegenimizde uğruna kan dökülmemiş yegane topraklardır.



Buzlar diyarının olağanüstü özelliklerinden birkaçı:

- Dünyanın en soğuk bölgesidir. Kış aylarında -70 derece olup, kaydedilen en düşük sıcaklık -89,2 derecedir. Yeryüzünün en fırtınalı iklimine sahiptir. Buz kütlesi ünyadaki buzların %92’sini oluşturur. Kıtanın sadece %1’inde buz oluşumu bulunmamaktadır.




- Dünyanın en büyük(%70) tatlı su rezervine sahip olup, aynı zamanda dünyanın en kurak(Kıtanın bazı yerlerine 2 milyon yıldır yağış olmamıştır.) yeridir.
- Buz kalınlığı (4.335 metreyi bulur.) dünyanın en yüksek kulesi Jeddah Tower‘ın 4 katından fazladır.


- Antarktika’da hükumet yoktur, Arjantin, Avustralya, Şili, Fransa, Norveç, Yeni Zelanda ve İngilitere başta olmak üzere birçok ülke bölgede hak iddia etmiştir. Yeni Zelanda 1956 yılında kıtanın dünya toprağı olarak kabul edilmesi önerisinde bulunmuştur. Bu öneri kabul görmüş, Antarktika’nın tarafsız olduğu öngörüsü hakim olmuştur. Kıtanın statüsü, 1959 Antarktik Antlaşma ve diğer ilgili kabullerle, Antarktik Antlaşma Sistemi olarak adlandırılıp düzenlenmiştir.
- Yerel nüfusu yoktur ancak birçok ülke araştırma istasyonu kurmuştur. Kıta ve etrafındaki adalarda, kış aylarında 1.000 yaz aylarında 5.000 görevli ikamet etmektedir. Ayrıca turistik amaçla da ziyaretçi almaktadır.
- Bitki örtüsü son derece sınırlıdır, hiç çiçek açmaz. Dünyada sürüngenlerin ve sivrisineklerin yaşamadığı tek yer Antarktika’dır.
- Ülkemiz de Antarktika’da varlık göstermek için girişimlerde bulunmaktadır. Yapılan bir çok çalışma neticesinde, İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırma Merkezi kurulmuş. 17 Ocak 2015 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak, resmi kurul olarak kabul edilmiştir. Yapılan çalışmaların detayları için web sitesini ziyaret edebilirsiniz.



- Bahar güneşinin gelmesi ile her yıl buzulların bir kısmı eriyip kırılmaya başlar. Normalde Mayıs ayında başlayan kırılmalar, küresel ısınmanın artmasıyla 2016 yılında Nisan ortasında başlamıştır.
 
Geri
Üst Alt