Uçak Korkusu ve Tedavisi

Katılım
1 yıl 3 ay 15 gün
Mesajlar
2,163
Tepkime puanı
571
Cinsiyet
bPg20e
Uçağa binmek çoğu kişi için başlangıçta korku yaratan bir durum olabilir. Ayağımızı bastığımız yerle temasımızın kesilmesi, havada olma fikri ilk başta ürkütücü gelebilir. Korku aslında kişinin yaşamını sürdürebilmesi için gerekli ve sağlıklı bir duygudur tabi belli bir düzeyde ise. Normal düzeyin üzerine çıktığında yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilen korku, çoğu kişide bir anlığına gelir ve sonra kişi kendini güvende olduğuna dair rahatlattığında normal düzeye gerileyebilir. Buradan da anlaşılacağı üzere alınacak psikolojik yardımın amacı korkuyu tamamen ortadan kaldırmak değil, baş edilebilecek normal seviyelere çekerek kişinin uyumlanmasını sağlamaktır.

Uçak Korkusu Nasıl Meydana Gelir?

Bazı durumlarda uçağa binme korkusu şiddetini o derece arttırır ki kişinin uçağa binememesiyle sonuçlanabilir. Kişi her uçağa bineceğinde ya da binme düşüncesi geçtiğinde bile çok yoğun korku hali hissedebilir. Bu duyguya; terleme, nabzın artması, kalp atışlarının artması, göğüste sıkışma, sürekli tetikte olma gibi fiziksel belirtiler de eşlik edebilir. Bu olumsuz duygulanım zamanla artarak uçakla ilgili her şeye dair yoğun bir endişe durumuna doğru ilerleyebilir. Böyle bir durumda uçak, kaçınılan, rahatsız olunan bir fobi haline dönüşür. Fobilerde, bizde yoğun kaygı yaratan durum ne ise, ondan kaçınma ve o konuyla ilgili düşünmeme eğilimleri oluşur. Uçak fobisi olan bazı kişiler uçağa binebilir fakat uçağa bineceği tarihin günler öncesinde endişe ve sıkıntı hali başlayabilir. Bütün uçak yolculuğu boyunca sürekli bedeni tetikte ve rahatsız olur ve kaygı çok yükselebilir. Kişi için uçağa binmek tam bir eziyete dönüşebilir. Bazı kişilerde ise uçak fobisi, hiçbir zaman uçağa binememeye sebep olabilir. Bu durum hayatını sınırlamasına neden olacaktır.

Uçak Korkusu Neden Olur?

Uçak fobisinin altında yatan bir sürü etken olabilir. Kişinin bindiği bir uçağın düşme tehlikesi atlatmış olması tek etken değildir. Kişi hiç böyle bir deneyim yaşamamış olsa da uçak fobisi dolaylı öğrenmelerle de yaşayabilir. Kapalı bir ortamda kalma kişinin "başıma kötü bir şey gelecek" kaygısı, çocuklukta yaşanmış olumsuz deneyimler, uçağın zihinde olumsuz yaşantılarla ilişkilendirilmiş olması vb. gibi uçak fobisinin altında çok çeşitli etkenler yatabilir.

Uçak Korkusunu Nasıl Yenebilirim?

Kişinin kendini sakinleştiremediği, bedenin otomatik olarak tepki verdiği ve bedensel tepkilerin kontrol edilemediği durumların altında, çoğunlukla kişinin kendi deneyimlerine dair çözülmemiş meseleler yatmaktadır. Aslında bu tepkiler herhangi bir konuda bedenin kişiye verdiği bir mesajdır. Duygusal tıkanıklarla ve beynin çözümleyemediği deneyimlerle ilgili bir şeylerin yolunda gitmediğini gösteren bir işarettir. Terapinin amacı da bedenin verdiği bu şifreli mesajları çözümleyerek kişiye altta yatan gerçek sorunlarını çözme olanağı vermektir.

Uçak korkusunu yenmek!

Fobilerde birçok psikoterapi yöntemi kullanılmakla birlikte, en etkili yöntemlerden birisi EMDR (Göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işlemleme) terapisidir. Fobiler psikoterapiye genel olarak çok hızlı yanıt veren zorluklardır. Alınan psikoterapi yardımı sayesinde kişi uçak fobisi şeklinde kendini gösteren bu semptomdan kurtulmanın yanı sıra kendi içsel sürecine ilişkin derin farkındalıklar da kazanabilmektedir.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt