Twitter nedir? Twitter ne demek? Twitter neye denir?

Katılım
3 yıl 6 ay 12 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
“Sosyal Ağlar” temalı yazı dizimizin bu bölümünde, 350 milyondan fazla kullanıcıya sahip olan Twitter’a yer verdik. Mikroblog odaklı bir sosyal ağ olan Twitter ile ilgili bu makalede “Twitter Tarihi”, “Twitter Nedir?”, “Twitter Nasıl Kullanılır?”, “Twitter’ın Özellikleri Nelerdir?”, “Twitter Hakkında Son Gelişmeler Nelerdir?” konularını detaylı olarak inceleyeceğiz.
Mikroblog odaklı popüler bir sosyal ağ olan Twitter ile ilgili tüm detayları barındıran bu makalede “Twitter Tarihi” ile ilgili detaylardan ve “Twitter Nedir?” sorusundan başlayarak kapsamlı bir Twitter analizi yapacağız.
Makalede ayrıca Twitter Nasıl Kullanılır?, Twitter Niye Önemlidir?, Twitter’ın Özellikleri Nelerdir?, sorularına da yer verdik. Tüm bunlara ek olarak “Twitter İstatistikleri”nin de yer aldığı makalemizi Twitter hakkında her şeyi barındırmasından dolayı “A’dan Z’ye Twitter” şeklinde özetleyebiliriz. Şimdi sözü fazla uzatmadan konuya giriş yapabiliriz.
Twitter Tarihi
Twitter Nedir? konusuna gelmeden önce günümüzün en popüler sosyal ağlarından biri olan Twitter’ın tarihçesine değinmemiz gerektiğini düşündük. O yüzden makalemizin ilk başlığı Twitter Tarihi oldu. İşte başlıyoruz.

Dünyanın en popüler sosyal ağlarından biri olan Twitter, San Fransisco’da kurulmuştur. Twitter’ın 14 kişilik bir arkadaş grubunun bir araya gelmesi ile başlayan ilginç bir hikâyesi var. Yeni projeler üretmek adına toplanan bu grup daha önce hiç bahsi geçmemiş , sarsıcı fikirler üzerine tartışırlarken Jack Dorsey o anda geliştirmiş olduğu bir fikri arkadaşlarıyla paylaşmak ister. Bu işlemi telefon üzerinden sms aracılığıyla yapabilecekken, aslında bu tarz bir iletişim için çok daha fonksiyonlu, üstelik web tabanlı bir sistemi geliştirmeyi düşünür. Sonuç olarak Twitter’ın kuruluşu için bir arkadaş grubunun internet üzerinden daha kolay bir şekilde mesajlaşma ihtiyacından çıkmıştır diyebiliriz.
Twitter’ın kurucusu Jack, bu fikriyle katıldığı bir yarışma esnasında birincilik kazanmıştır. Uygulamadaki ilk paylaşım (tweet), uygulamanın kurucusuna aittir. Tarihteki ilk tweet @jack hesabından 21 Mart 2006 tarihinde, (Türkiye saatiyle) saat 20:50:14’de atılmıştır. Böylece insanlığın Twitter macerası başlamış oldu.

Twitter Logosunun Anlamı
Dünyanın en popüler mikroblog sitelerinden biri olan Twitter’ın logosunun hikâyesi en az mecranın kuruluşu kadar ilginç.
Twitter’ın markalaşmasında önemli bir yere sahip olan kuş şeklindeki bu logo, şirketle özdeşleşmiştir. Logodaki mavi kuşun adının neden “Larry” olduğu ise uzun bir süre merak konusu olmuştur. Bu konuya dair gizem Twitter’ın ortak kurucularından olan Biz Stone’un, 2011’de Peter Stringer’a tweet atmasıyla giderilmiştir. Buna göre logodaki kuşun Larry olarak adlandırılmasının arkasında NBA takımlarından Boston Celtics’in basketbolcusu Larry Bird var. Ünlü basketbolcuya ithafen Twitter’ın mavi kuşu, “Larry The Bird” olarak isimlendirilmiştir.





Twitter’a Karakter Sınırı
Twitter’da “Tweet” adı verilen kısa mesajlar oluşturulabilir ve takipçilerinizle paylaşabilirsiniz. Zira Twitter’ın kuruluş misyonu bu. Ancak Twitter’ın kuruluş aşamasında ileti (tweet) paylaşmak için herhangi bir karakter limiti yokken, 2007 yılında Jack’in ünlü “One could change the world with one hundred and forty characters.” sözü ile mecraya 140 karakter limiti getirildi. Aynı sene Twitter en iyi blog kategorisinde özel bir ödül kazandı. Bu olayın akabinde yine 2007 yılında Jack, Twitter’ın CEO’su oldu.
Twitter Artık Türkçe!
Popüler sosyal ağ, kısa sürede kullanıcı sayısını milyonlarca kişiye ulaştırırken bir yandan da dünya çapında yayılmasını sürdürdü. Birçok ünlü ismin de Twitter kullanmaya başlaması mecranın popülerliğini bir anda artırdı. Twitter’ın kısa süre içerisinde Türk kullanıcıları da artınca 25 Nisan 2011 tarihinde Twitter’a Türkçe dil desteği geldi. Böylelikle Twitter, Türkiye’deki kullanıcı sayısını daha hızlı bir şekilde artırdı.
Twitter Logosu Değişti
Twitter markasının konumlanmasında önemli bir yere sahip olan “Larry” olarak adlandırılan kuş üzerinde 2012 yılında tasarım olarak bir takım değişiklikler yapıldı. Ancak bu değişikliğin altında çok önemli ve gözden kaçmaması gereken bir mesaj yer alıyordu. Yeni logoda yer alan kuşun kanatlarının daha geniş oluşu ve başını daha yükseğe kaldırmış olması ile Twitter; özgürlük, umut, evrensellik ve sınırsızlık gibi mesajlar vermiştir.
Twitter’ın yaptığı bu değişiklik, logonun sadece bir görsel kimlik olmadığını, aynı zamanda bir hikaye ve mesaj taşıması gerektiğini gösteriyor. Bu arada logo, sembol, abmlem ile ilgili detaylı bir okuma yapmak isterseniz sizler için hazırladığımız makaleyi buradan okuyabilirsiniz


Twitter Nedir?
Twitter, popüler bir paylaşım sitesi olmasının yanı sıra insanlar arasında network olanağı sağlayan basit bir arayüze sahip ve mikroblog odaklı anlık ileti paylaşım uygulamasıdır. Twitter’a girdiğinizde bir sayfa ile karşılaşırsınız.
Uygulamayı kullanmaya başlamak için “Log In” yani “Giriş” yazan butona tıklamanız gerekir. Eğer üyeyseniz kullanıcı adı / e posta ve şifre bilgilerinizi yazarak Twitter’a giriş yapabilirsiniz. Fakat Twitter’a üye değil iseniz hemen altta yer alan “Kaydol” seçeneğine tıklamanız gerekir. Görüldüğü üzere Twitter’a erişimi son derece kolaydır. Birkaç temel ayardan sonra artık Twitter’ı kullanmaya başlayabilirsiniz.
Dijital Markalaşma Uzmanı ve Sosyal Medya Stratejisti Mürsel Ferhat Sağlam Twitter ile ilgili şunları söylüyor;
Her markanın mesaj vermek gibi bir sorumluluğu vardır. Bunu yaparken en ideal platformu seçmekse markanın bir diğer sorumluluğudur. İşte Twitter tam burada devreye giriyor. Twitter ve benzeri mecralar yani mikroblog odaklı sosyal ağlar markalar için bir nevi iletişim ve konuşma alanıdır. Marka; Twitter’da kendini, misyonunu, vizyonunu, kampanyasını, hedefini, sorumluluklarını, hayallerini vs. takipçileriyle paylaşır. Twitter’ın kurumsal kullanımdaki nihai amacı budur.
Twitter nedir? sorusunun yanıtını en iyi verecek elbette ki Twitter’ın kendisidir. Bu yüzden Twitter nedir? sorusunu mecranın kendi tanımlamasıyla açıklamakta yarar var;
Twitter; arkadaşların, aile bireylerinin ve iş arkadaşlarının hızla ve sıkça mesaj göndererek sürekli iletişim kurabileceği bir hizmettir. İnsanlar fotoğraf, video, bağlantı ve metin içeren Tweetler gönderir. Bu mesajlar profilinizde yayınlanır, takipçilerinize gönderilir ve Twitter araması kullanılarak aranabilir.
Twitter Neden Önemlidir?
Twitter neden önemlidir? yahut Twitter niye önemlidir? sorusunu şöyle özetleyebiliriz; Twitter’da anlık bilgi / haber / duyuru paylaşımı, kurumsal kampanya ve bilgi paylaşımları, etkinlik / davet duyuruları vs. yapılabilmektedir. Kısacası Twitter, haber – duyuru odaklı bilgi paylaşımı ve bu tarz bilginin yaygınlaşması için büyük önem taşır. Hatta son yıllarda Twitter, uygulama marketlerde “sosyal ağ” kategorisinde değil “News” yani “haber” kategorisinde yer almaktadır. Bu da mecranın misyonunu özetleyen önemli bir dinamiktir.
Twitter bir iletişim ve haberleşme aracı olmasının yanında bir taraftan da şirketler için etkili bir reklam – pazarlama aracıdır. Mürsel Ferhat Sağlam tarafından kavramsallaştırılan “Dijital Markalaşma“ kavramının alt disiplinlerinden biri olan sosyal medyanın önemli bir öğesi olan Twitter’da; işletmeler, oluşturdukları kurumsal profil/sayfa aracılığıyla gerek müşterilerine gerekse potansiyel hedef kitlelerine rahatlıkla ulaşabiliyorlar. Ayrıca markalar Twitter aracılığıyla; real time marketing, viral, e-womm gibi kampanyalar kurgulayabiliyorlar. Diğer yandan işletmeler yeni ürünlerinin (mal/hizmet) tanıtımını da yine Twitter üzerinden yapabiliyorlar. Tüm bunlar Twitter’ın önemini ortaya koyan göstergelerden sadece birkaçı…
Twitter’ın Özellikleri
Twitter bünyesinde, birçok aksiyon yer almaktadır. Bunlar aynı zamanda Twitter’ın özellikleri arasında yer almaktadır. İşte Twitter’ın tüm özellikleri…
TT (Trending Topic)
Gezinilen sayfaya göre sol veya sağ kısımda yer alan ve Twitter’da anlık olarak en çok konuşulan 10 konunun yer aldığı bölümdür. Her ülkenin kendine ait bir TT listesinin olması yanında bir de global TT listesi vardır.
Trend Topic listesindeki etiketleri (hashtag) takip edip bu etiketi kullanarak tweet paylaşıldığında o an o etiketi kullanarak içerik paylaşan herkesin kapsamına girilir. Bu yüzden gündemi takip etmek önemlidir. Daha anlaşılır olması için; bir gazetenin manşeti ne kadar önemliyse Twitter’daki TT listesi de o kadar önemlidir.
FF (Friday Follow)
Bir dönem çok popüler olan ancak zamanla etkisini yitiren bir Twitter jargonu yahut özelliğidir. Takip ve Cuma kelimelerinin baş harflerinin birleşiminden oluşan #FF, bir tavsiye biçimidir. Diğer bir ifadeyle Friday Follow, takip edilmesi gerektiğini düşündüğümüz profilleri kendi takipçilerimize duyurma işlemine verilen addır. Birini önermek için onun kullanıcı adıyla birlikte FF etiketi koyarak tweet atmamız gerekiyor. FF ile bir nevi kişisel veya kurumsal bazda tavsiye pazarlaması yapılıyor diyebiliriz.
RT (Retweet)
Bir başkasının mesajını / içeriğini paylaşarak kendi Twitter hesabında yayınlama işlemine Retweet denilmektedir. Kısacası; Twitter dünyasında “paylaş” sözcüğünün eşiti “retweet“tir.
DM (Direct Message)
Twitter kullanıcılarının kendi aralarında özel olarak mesajlaşmasını sağlayan özelliktir. Herkese açık değildir. Sonradan gelen güncellemelerle iki kişilik özel yazışmalara ek olarak grup sohbetlerine de izin verilmiştir. Ayrıca ilk zamanlar DM için karakter sınırı varken sonradan bu sınır kaldırılmıştır.
Mention
Türkçe karşılığı bahsetmek olan “Mention“ı Twitter’da birisinden bahsetmek istediğimiz zaman kullanırız. Birinin attığı tweete yanıt verirken aslında onu kullanıcı adıyla etiketleyerek tweet attığımızda o kişiyi “mention“lamış oluyoruz.
Hashtag
Türkçe karşılığı etikettir. # işaretiyle oluşturulan kelime ya da kelime gruplarına hashtag denilmektedir. Twitter üzerinde herhangi bir konu hakkında başlık aramak / oluşturmak için # simgesiyle kelimeler yazılır. Bu özellik sayesinde istenilen konuya ulaşmak ve doğru kitleyle iletişim haline geçmek daha kolaydır. Ayrıca herhangi bir konudaki aramalarda gözükmek için hashtag kullanımı önem arz eder. Kampanya özelinde hashtag oluşturulabileceği gibi her markanın marka ismiyle yahut mottosuyla hashtag oluşturmak da mümkündür.
Örneğin; #BrandingTürkiye, #DijitalMarkalaşma, #BrandingTürkiyeTv, #BrandingTürkiyeEtkinlik, #YeniNesilTematikKanal
An’lar
An olarak adlandırılan bu özellik, Twitter’da olup biten en önemli gelişmeleri sergileyen öykü ve haber seçkileridir. Anlar kılavuzumuz popüler veya alakalı konuları size göstermek için özelleştirildi; böylece Twitter’da yaşananları anında keşfedebilirsiniz.
Listeler
Liste, Twitter hesaplarından oluşturulmuş bir gruptur. Kendi listelerinizi oluşturabilir veya başkaları tarafından oluşturulan listelere abone olabilirsiniz. Bir listenin zaman akışını görüntülediğinizde, yalnızca o listedeki hesaplardan gelen Tweetleri görürsünüz. Twitter Listelerindeki bilinmesi gereken bazı limitler vardır. Bunlar:
Hesap başına 1000 Listeye izin verilmektedir
Liste başına 5000 hesaba izin verilmektedir
Liste adları 25 karakteri geçemez
Liste adları rakamla başlayamaz
TweetDeck
TweetDeck, birden fazla zaman akışını kolay bir arayüzde görüntülemenize olanak tanıyarak daha kullanışlı bir Twitter deneyimi sunan özel bir araçtır. TweetDeck bünyesinde, Twitter’dan en iyi şekilde yararlanmanız için çok sayıda gelişmiş özelliği barındırır: Birden fazla Twitter hesabı yönetme, Tweetleri daha sonra göndermek üzere planlama, Tweet koleksiyonları oluşturma ve daha fazlası.
Media Studio
Twitter’da videonuzu yönetmek, ölçmek ve videonuzdan gelir elde etmek için Media Studio kullanımı kolay bir platformdur.
Twitter, yalnızca 280 karakterden çok daha fazlasıdır. Resimlerle, GIF’lerle ve videolarla bir hikaye anlatın. Canlı yayın başlatın. İster bir ister elli hesabınız olsun, bütün kuruluşunuz için Twitter’da içeriği yönetmek için kullanabileceğiniz tek bir araç olan Media Studio ile hikayenizi kendi tarzınızda anlatabilirsiniz.
Flood
Tweet dizileri yani “Flood” özelliği ile “Tweetle” kısmına eklenmiş olan “+” tuşuna tıklanarak paylaşım yapabilmek mümkün hale geldi. Özelliğin getirilmesindeki en büyük amaç yakın zamanda insanların çokça fazla tweet atarak bir konuyu paylaşmaya çalışmasıydı. Bu şekilde tweet atmak oldukça popüler iken diğer taraftan takipçiler tarafından bu floodların okunması bir hayli zordu. Bunu fark eden Twitter, Flood özelliği getirerek kullanıcı memnuniyetini artırmış oldu.
Twitter İstatistikleri
Kullanıcıların 140 karakterden oluşan içerik paylaşabildiği bir mikroblog olarak 2006’da kurulmuş olan Twitter’a dair güncel istatistikleri sizler için derledik. Bu makalede Twitter’a dair birçok detaya yer verdiğimiz için “Twitter İstatistikleri” ile ilgili güncel verileri sizlere farklı bir makalede aktardık.Okumak için buraya tıklayın.

Twitter Hakkında Son Gelişmeler
Twitter hemen her hafta farklı bir gelişmeyle tüm dünyanın gündeminde oluyor. Kurulduğu günden bugüne dek yüzlerce, binlerce hatta on binlerce haberin yazıldığı Twitter’a dair son gelişmeleri anlık izlemek için Branding Türkiye’yi takip etmenizi öneririz. Twitter etiketiyle arama yaparak ya da buraya tıklayarak Twitter’a dair son güncel gelişmeleri öğrenebilirsiniz. Ayrıca sayfamızın sol alt kısmındaki ikona tıklayarak Push bildirimini aktif etmeyi unutmayın.
Sizler için derlediğimiz ve önemli sayılan son haberlerden bazılarını sizler için paylaşıyoruz. İşte Twitter ile ilgili son gelişmeler;


Twitter’dan Yeni Özellik: Twitter Bookmarks
Bookmarks yani diğer bir adıyla yer imleri özelliği… Bu özellik sayesinde kullanıcılar daha sonra okumak üzere ya da hatırlamak istediği tweetleri profilinde arşivleyebilecek. Booksmarks ile arşivlenmiş olan tweetler, retweet ve beğenin aksine diğer kullanılar tarafından görülemeyecek. Arşivlenen tweetler “yer işaretleri” kısmında görülebilecek. Ayrıca arşivlenen tweetler istendiğinde silinebilecek. Yeni özellik yalnızca masaüstü ekranlarda değil mobilde de geçerli olacak.
Konuya dair detaylı okuma yapmak için buraya tıklayın
Twitter Kullanıcılarına 16 Yaş Sınırı Geldi
Avrupa Birliği Genel Veri Koruma Yönetmeliği (EU General Data Protection Regulation – GDPR) 25 Mayıs 2018 tarihi itibarıyla “Avrupa Parlamentosu” tarafından yürürlüğe konuldu. Dünyanın en çok kullanılan popüler sosyal medya uygulamalarından biri olan Twitter, bu yönetmelik çerçevesinde olan ülkelerde 16 yaş altındaki kullanıcıların hesaplarını bloke etti.
Konuya dair detaylı okuma yapmak için buraya tıklayın.
Twitter’da En Çok Konuşulan Kadınlar Listesi
Sosyal ağ olmaktan ziyade bir haber platformu gibi faaliyet gösteren Twitter, aynı zamanda sosyal sorumlulukların yayıldığı bir farkındalık mecrası. Twitter, bu defa 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Twitter’da en çok konuşulan kadınlar listesini yayınladı.
Konuya dair detaylı okuma yapmak için buraya tıklayın.
Twitter Dünya Genelinde Çöktü
Twitter 11 Temmuz tarihinde dünya genelinde çöktü. Bir önceki hafta Facebook ve bünyesindeki diğer sosyal ağlarda yaşanan uzun süreli ve global düzeydeki erişim sorunu bu defa Twitter’da yaşanıyor. Instagram, Whatsapp, Messenger ve Facebook çöktüğü sırada Twitter’da #FacebookDown hashtagi paylaşılıyordu. Bu defa aynı duruma Twitter düştü. Diğer bir ifadeyle yaklaşık 1 saat önce (Türkiye saatiyle 21:30 civarı) popüler sosyal ağ Twitter çöktü.
Konuya dair detaylı okuma yapmak için buraya tıklayın.

Twitter Yeni Arayüzü Kullanıma Açtı
Twitter yeni arayüzü kullanıma açtı. Evet, uzun bir süredir ön gösterim ve testleri süren yeni arayüz nihayet tüm dünyadaki kullanıcılar için aktifleştirildi. Masaüstü tasarımında oldukça uzun bir süredir herhangi bir güncelleme ya da değişiklik yapmayan Twitter’ın, yeni arayüze geçmiş olması bunun radikal bir değişim olduğuna dair yorumları da beraberinde getirdi.
Konuya dair detaylı okuma yapmak için buraya tıklayın.
Sonuç
Sosyal Ağlar temalı yazı dizimizin ilk makalesi olan “Twitter Tarihi: Twitter Nedir? Nasıl Kullanılır? Ne İşe Yarar?” başlıklı makalede dünyanın en popüler sosyal ağı hakkında a’dan z’ye tüm detaylara yer verdik. Buna göre Twitter Nedir? başta olmak üzere Twitter’a dair merak edilen tüm ayrıntıları buradan aktardık.
Böylece Twitter Tarihi ile başlayan makalemizde Twitter Nedir? ile devam ettik ve akabinde Twitter Neden Önemlidir? konusunu özetler nitelikte başlıklara yer verdik. Sonrasında ise Twitter İstatistikleri, Twitter’ın Özellikleri, Twitter’daki Son Gelişmeler gibi konulardan bahsettik. Sosyal Ağlar temalı yazı dizimizin bir sonraki makalesinde görüşmek üzere.
 
Geri
Üst Alt