- Katılım
- 2 yıl 9 ay 2 gün
- Mesajlar
- 18,707
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 6,357
- Cinsiyet
Ekli dosyayı görüntüle 11273
Süre: hazırlama 15 dakika
soğutma 2,5 saat
Zorluğu: kolay
Porsiyon: 2 Kişilik
1 yemek kaşığı tahin
Yaklaşık 1,5 yemek kaşığı lime veya limon suyu
bir kaç damla elma sirkesi
Bir çukur kap içinde, etimekleri ufalayın, limon suyunu, tahini ve elma sirkesini ekleyin ve bir kaşık yardımıyla homojen bir karışım hazırlayın
1 orta boy salatalık
1 yemek kaşığı vegan lor peyniri (eğer vegan değilseniz, yoğurt koyabilirsiniz)
Yaklaşık 1 yemek kaşığı lime veya limon suyu
1/2 diş sarımsak, iyice rendelenmiş
tuz, karabiber, acı biber eğer istenirse
1 su bardağı önceden pişirilmiş ve soğutulmuş siyah kuru fasulye (yaklaşık 200 gram)
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Yaklaşık 1 yemek kaşığı lime veya limon suyu
birkaç kişniş veya maydanoz yaprağı
1 yemek kaşığı ince doğranmış küçük soğan (mor soğan çok daha güzel görünecektir)
tuz, karabiber, taze acı biber
Süre: hazırlama 15 dakika
soğutma 2,5 saat
Zorluğu: kolay
Porsiyon: 2 Kişilik
Malzemeler
taban için
5 kepekli etimek/etiform veya 2 dilim tam tahıllı wasa1 yemek kaşığı tahin
Yaklaşık 1,5 yemek kaşığı lime veya limon suyu
bir kaç damla elma sirkesi
Bir çukur kap içinde, etimekleri ufalayın, limon suyunu, tahini ve elma sirkesini ekleyin ve bir kaşık yardımıyla homojen bir karışım hazırlayın
avokado ve salatalıklı ara katman
1 olgun avokado1 orta boy salatalık
1 yemek kaşığı vegan lor peyniri (eğer vegan değilseniz, yoğurt koyabilirsiniz)
Yaklaşık 1 yemek kaşığı lime veya limon suyu
1/2 diş sarımsak, iyice rendelenmiş
tuz, karabiber, acı biber eğer istenirse
siyah kuru fasulyeli üst katman
1 su bardağı önceden pişirilmiş ve soğutulmuş siyah kuru fasulye (yaklaşık 200 gram)
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Yaklaşık 1 yemek kaşığı lime veya limon suyu
birkaç kişniş veya maydanoz yaprağı
1 yemek kaşığı ince doğranmış küçük soğan (mor soğan çok daha güzel görünecektir)
tuz, karabiber, taze acı biber
Ek öneri
Zamandan tasarruf etmek için, baklagilleri hep aile boyu miktarlarda hazırlar ve pişiririm. Benim düdüklü tencerem, sadece 750 gram kuru fasulye pişirme kapasitesine sahip, o yüzden ben de bu sınırın aşağısında kalmayacak miktardaki baklagili ıslatıp, pişiriyorum. Her 6 saatte bir suyunu değiştirmeye özen gösterdiğim ıslatma süreci, en az 24 saat sürmeli, daha sonra fasulyeleri defne yaprağı ile pişirmeye başlıyorum. Islatma sürecinin uzun olmasına kesinlikle dikkat etmeliyiz: baklagilllerin doğal olarak içinde bulunan anti-nutrient (antibesin) olarak adlandırılan bazı maddeler, önemli minerallerin emilmesini engelleyebiliyor. Büyük çoğunluğu, suda çözünür olmaları nedeniyle ıslatma suyuna geçtiğinden ıslatma sürecine daima saygı göstermeli ve bu maddelerin konsantrasyonunu düşürebilmek için bu suyu her 6 saatte bir değiştirmeliyiz(1). Son olarak, pişmiş baklagilleri üç kısma bölüyorum: birini hemen yemek üzere, diğer ikisini ise daha sonra tüketmek üzere derin dondurucuya koyuyor, gerektiğinde hemen çözdürüp istediğim tarifte kullanıyorumHazırlanması
Zeytinyağı ve limon suyu ile bir marine sosu hazırlayın ve bunun içine siyah kuru fasulyeleri koyarak, buzdolabında birkaç saat dinlendirmek suretiyle çeşnilenmelerini sağlayın. fasulyeleri beklerken, siz de geniş ve yüksek bir bisküvi kalıbı (ben 12 santim çapında ve 5 santim yüksekliğindeki birini kullandım) alın ve içini hafifçe yağlayın. Bunu bir servis tabağına veya gıda kullanımı için uygun olan bir kartonun üzerine koyun. Etimekli karışımı kullanarak taban harcından alıp, bisküvi kalıbı içine 1 cm’lik bir yükseklikte olacak şekilde koyun ve boşluk oluşmayacak şekilde bastırın. Sonra bunu kalıp ve tabakla beraber buzdolabında 30 dakika veya derin dondurucuda 10 dakika bekleterek katılaşmasını sağlayın. Bu arada avokadoyu yıkayın, kurulayın ve uzunlamasına ikiye bölün, çekirdeğini çıkartın ve etli kısmını bir bıçakla küçük kareler şeklinde, önce enine sonra boyuna kesin, ve sonra bir kaşıkla bu parçaları bir tabağa transfer edin ve üzerlerine, okside olup kararmalarını önlemesi için hemen limon suyu sıkın. Bir çatalla veya bir el mikseri yardımıyla püre haline getirin ve diğer malzemeler ile birleştirin. Salatalığı asla rendelemeyin veya mikserden geçirmeyin, aksi takdirde parçalanan hücre duvarlarından yayılacak yüksek sıvı içeriği nedeniyle yemeğinizin görüntüsü bozulacaktır. Tuz ve karabiber ekleyin ve isterseniz acı biberle lezzetini zenginleştirin.
Yarım saat geçtikten sonra, taban kısmını dolaptan çıkarın ve bunun üzerine, avokadolu karışımdan, 2 cm yüksekliğinde olacak şekilde koyun, ardından marine sıvısını süzdürdükten sonra, fasulyeleri ekleyin. Yeniden buzdolabına koyun ve en az iki saat katılaşması için bekleyin. Mor soğanı, servis etmeden birkaç dakika önce incecik kesin, aksi takdirde buzdolabınızın ağır bir şekilde soğan kokmasına neden olursunuz, söylemedi demeyin. Soğan sevmeyenler küçük turplarla da aynı etkiyi elde edebilirler. Soğan dilimleri ve birkaç yaprak kişniş veya maydanoz da yerleştirdikten sonra, masaya götürebilirsiniz.
Yarım saat geçtikten sonra, taban kısmını dolaptan çıkarın ve bunun üzerine, avokadolu karışımdan, 2 cm yüksekliğinde olacak şekilde koyun, ardından marine sıvısını süzdürdükten sonra, fasulyeleri ekleyin. Yeniden buzdolabına koyun ve en az iki saat katılaşması için bekleyin. Mor soğanı, servis etmeden birkaç dakika önce incecik kesin, aksi takdirde buzdolabınızın ağır bir şekilde soğan kokmasına neden olursunuz, söylemedi demeyin. Soğan sevmeyenler küçük turplarla da aynı etkiyi elde edebilirler. Soğan dilimleri ve birkaç yaprak kişniş veya maydanoz da yerleştirdikten sonra, masaya götürebilirsiniz.