Tüm Zamanların En İyi Müslüman Bilim Adamları

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 7 ay 29 gün
Mesajlar
25,264
Tepkime puanı
8,712
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Müslüman bilim insanları, hayatlarını dünya bilimi ve medeniyetine adamış kişilerdir. Uzmanlıkları sayesinde, bilimin gelişimi giderek daha da artmış ve medeniyetlerin oluşmalarına büyük katkıda bulunmuşlardır.

Bilgify olarak, tüm zamanların en iyi Müslüman bilim adamları makalesini sizlerle buluşturuyoruz.

1) İbn Sina

1-1.jpg


Batı dünyasında “Avicenna” olarak da bilinen İbn Sina (980-1037), Fars doğumlu, filozof, bilim insanı ve ünlü bir doktordur. Ayrıca felsefe ve tıpla ilgili birçok kitap yazmıştır. Birçok insan için, “Modern Tıbbın Babası” olarak bilinir. En ünlü eseri yüzyıllardır tıp alanında bir referans olarak kullanılan, el-Qānūn fī aṭ-Ṭibb kitabıdır.

Tıp biliminde kullanılan bu kitap, tıp, ilaç ve çeşitli hastalıkların genel yöntemlerini inceler. İbn Sina’nın çeşitli bilimsel alanların geliştirilmesinde de büyük bir rolü vardır.

2) El-Kindi

images-_4_-5-e1577119166516.jpg

Tüm Zamanların En İyi Müslüman Bilim Adamları
El-Kindi, filozof olmasının yanı sıra bir doktor, göz bilimci, astronom, geometrici ve müzik üstadıdır. El-Kindi, İbnül Haitsam ve Al-Biruni ile eşit düzeyde büyüklükte bir bilim adamıdır. Tarih boyunca diğer büyük bilim insanlarından daha iyi performans gösterebilecek büyüklükte fikirleri vardır. Kendi döneminde İslam medeniyetinin gelişmesi için çalışmalar yürütmüş sayısız kitaba imza atmıştır.

Arapça‘nın gelişmesine katkı da bulunarak birçok kitabın çevirisini gerçekleştirmiştir. El-Kindi’ye ait kitapları çeviren kişiler, felsefe, mantık ve diğer çeşitli bilim alanlarında iki yüze yakın kitabının olduğunu söylüyorlar.

3) El Farabi​

Tüm Zamanların En İyi Müslüman Bilim Adamları


Tüm Zamanların En İyi Müslüman Bilim Adamları
İslam alimi ve filozof olan Farabi, Kazakistan doğumludur. Batı dünyasında Alpharabius olarak bilinen Farabi, orta-çağ döneminin önde gelen düşünürlerinden biri olarak kabul edilir. Hayatı boyunca birçok alanda çalışmalar yürüten bir bilim insanıdır. El-Farabi’nin eserleri 6 bölümde incelenebilir:

  • Mantık
  • Matematik Bilimleri
  • Doğa Bilimleri
  • İlahiyat
  • Politika ve Devlet
  • Müzik
En ünlü eseri, en iyi rejimler arasındaki ilişkiyi anlatan Medine Al-Fadhilah kitabıdır.

4) Ibnu Rusyd

Tüm Zamanların En İyi Müslüman Bilim Adamları


Tüm Zamanların En İyi Müslüman Bilim Adamları
Ebu Velid Muhammed bin Rusyd 520 Hicri’de İspanya’da doğdu. İbn Rusyd’nın büyükbabası, zamanının ünlü yargıçlarındandı. İbn Rusyd çocukluğundan itibaren, tıp, hukuk, matematik ve felsefe alanında birçok araştırmaya imza attı.

İbn Rusyd, hayatı boyunca hakim ve fizikçi olarak hizmetlerde bulundu. Batı dünyasında İbn Rüşd veya Averroes olarak tanınan İbn Rusyd, Orta Çağ’da Hristiyan felsefesini etkileyen Aristoteles felsefesinin en büyük yorumcusudur.

5) Ömer Hayyam​

Tüm Zamanların En İyi Müslüman Bilim Adamları


Tüm Zamanların En İyi Müslüman Bilim Adamları
Ömer Hayyam ( 18 Mayıs 1048 – 4 Aralık 1131) tarihinde, İran’ın Nishapur kentinde doğmuştur. Yaşamı boyunca Farsça takvimin nasıl düzeltileceğini hesaplayan bir matematikçi ve astronomi çalışmaları yürüten bir bilim insanı olarak bilinir.

Ayrıca, bir daire ile parabolü keserek kubik denklemlerini çözmenin bir yöntemini bulmasıyla ünlüdür.

Ömer Hayyam’ın felsefesi genel İslam dogmalarından biraz farklıdır. Tanrı’nın varlığına inanıp inanmadığı açıl değildir, ancak her olayın ve fenomenin ilahi müdahalenin sonucu olduğu anlayışını reddeder. Ayrıca kıyamet gününe ya da ölümden sonraki ödüllere ve cezalara tam olarak inanmazdı.

Dini yetkililer defalarca İslam hakkında farklı görüşlerini açıklamasını istedi. Hayyam sonunda dayanamadı ve Müslüman olduğunu kanıtlamak için Mekke’ye hac yapmaya gitti.
 
Geri
Üst Alt