Trüf Yağı Nedir, Nerelerde Kullanılır?

Katılım
3 yıl 6 ay 11 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
“Tanrı ve kralların besini” olarak bilinen, bir dönem kral sofralarının baş tacı olan trüf mantarından elde edilen trüf yağı; yemeklere eşsiz bir lezzet katıyor. Üstelik fiyat açısından bakıldığında trüf mantarının kendisi kadar ulaşılmaz değil!

Bu yazımızda sizler için trüf yağını, nasıl elde edildiğini ve faydalarının neler olduğunu araştırdık.


Trüf Yağı Nedir? Nasıl Elde Edilir?

Trüf yağı, kral sofralarının vazgeçilmezlerinden olan trüf mantarından elde edilen bir yağ çeşididir. Trüf mantarı yağı olarak da anılır. Trüf mantarının zeytinyağı içerisine aromasını katması ile elde edilir. Yağın içerisindeki trüf aroması oranı düşük olsa da, yoğun bir kokusu vardır. Bu nedenle yemeklerde az miktarda kullanılması gerekir. Beyaz ve siyah olmak üzere 2 çeşit trüf mantarı bulunur. Her ikisinden de trüf yağı elde edilebilir.

Trüf Mantarı Nedir?

Trüf mantarı; ülkemizde “domalan mantarı”, dünya genelinde ise “siyah elmas” olarak tanınır. Anavatanı Fransa, İspanya ve İtalya’dır. Hatta bu ülkelerde kralların sofrasını donatan trüf mantarı için “tanrı ve kralların besini” denilmektedir. Sanıyoruz bu söz trüf mantarının ne kadar değerli bir besin olduğunu anlatmak için yeterlidir.

Trüf mantarı ağaç diplerinde yetişir. Görüntü ve renk olarak patatese benzer. Kendine has bir kokusu vardır. Bu kokusu sayesinde eşsiz bir aromaya sahiptir. Yetiştirilmesi en zor mantar türlerinden biridir. Trüf mantarı yerin 50 cm kadar altında, genellikle ağaç diplerinde yetişir. Ağacın köklerini emerek ihtiyacı olan şeker ve organik asitleri temin eder. Yaz aylarında görülen sağanak yağışlar trüf mantarının ihtiyaç duyduğu nemi sağlar. Yaz aylarının çok kuru geçtiği yerlerde trüf mantarı yetişmez. Trüf mantarının sadece yetiştirilmesi değil toplanması da özel uzmanlık gerektirir. Çünkü yer altında olduğu için toprak üzerinden görünmez. Bu özel mantarın toplanması için yıllar boyunca domuzlar (özellikle dişi domuzlar) kullanılmış. Ancak bu aramalarda domuzlar zaman zaman buldukları mantarları yemişler. Bu nedenle günümüzde trüf mantarı toplama işleminde domuzların yanı sıra özel eğitimli köpekler de kullanılmaktadır.

Siyah trüfün asıl adı siyah kış trüfüdür. Adından da anlaşılacağı üzere kış mevsiminde yetişir. Siyah bir yumru şeklinde olan bu çeşidin üzeri altıgen siğillerle kaplıdır. Yoğun, kendine özgü bir kokusu vardır. Trüf yumrusunun içindeki etli kısımda kahverengi ve beyaz damarlar bulunur. Beyaz trüf ise yaz aylarında, uygun iklim koşullarında doğal olarak yetişir. Bu nedenle en çok yetiştirilen ve en fazla tüketilen trüf mantarı çeşididir. Dış görüntü itibariyle siyah trüf mantarına benzer. Aralarındaki fark; siyah trüf mantarının kokusunun daha yoğun olmasıdır. Aynı kokuyu beyaz trüf mantarından almak mümkün değildir.

Dünyadaki en kaliteli trüf mantarı İtalya’nın Alba kentinde bulunur. Hatta bu ülkede her yıl Ekim ve Kasım aylarında festival eşliğinde “trüf mantarı avı” yapılır. Bu festival gurme turistler, gastronomi profesyonelleri ve lezzet peşinde koşanları bir araya getirmektedir.

Trüf mantarı değerli olduğu kadar da pahalı bir besindir. Çünkü oldukça kısıtlı bir alanda yetiştirilir. Kilosu yaklaşık 5000 TL’ye satılmaktadır. Bu haliyle; en pahalı yiyecekler listesinde havyardan sonra, yani ikinci sırada trüf mantarının yer aldığını söyleyebiliriz.

Trüf mantarı ülkemizde Güneydoğu Anadolu, Trakya ve Kuzey Anadolu bölgelerinde yetişir. Hatta Güneydoğu Anadolu bölgesinde bu mantar çeşidine “keme” ya da “domalan mantarı” denir. Bununla birlikte sizlere iyi bir haberimiz olduğunu söylemeliyiz. Ülkemizde de trüf mantarı yetiştiriciliği konusunda bazı girişimler hayata geçiriliyor, çiftçiler eğitiliyor ve bu alana özgü çiftlikler kuruluyor. Yakın zamanda, çok daha kolay bir şekilde trüf mantarı ve dolayısıyla trüf mantarı yağı temin edebileceğiz.

Hem siyah hem de beyaz trüf mantarı hemen hemen her yemekte kullanılabilir. Beyaz trüf mantarını yani yaz trüfünü tüketmenin en iyi şekli, pişirmeden yemektir. Makarnanın ya da risottonun üzerine dilimleyerek tüketebilirsiniz. Burada önemli olan yoğun lezzeti olamayan yemekleri seçmektir. Bu tarz yemekleri beyaz trüf mantarı ile lezzetlendirebilirsiniz.


Trüf mantarının özellikle taze olarak tüketilmesi önerilir. Çünkü trüf mantarı bekledikçe aromasını ve suyunu kaybeder. Dolayısıyla toplandıktan sonra ortalama 5 gün içerisinde tüketilmelidir. Trüf mantarları hemen tüketilmeyecekse; cam bir kavanozun içerisinde ve buzdolabında muhafaza edilmelidir. Ayrıca suyla temas etmemesine özen gösterilmelidir. Çünkü su, trüfün çürümesine neden olmaktadır.

Trüf Yağı Nerelerde Kullanılır?

Trüf yağı sayesinde trüf mantarının eşsiz lezzeti ve aroması daha uygun fiyata yiyeceklere eklenebiliyor. Genellikle yemeklerde kullanılmakla birlikte zeytinyağına katkı maddesi olarak da eklenir. Pişirme işlemi bittikten sonra yemeklere katılması tercih edilir. Makarna ve salatalar başta olmak üzere; sebze yemekleri, balık çeşitleri, çorbalar, et yemekleri, omlet çeşitleri ve risotto pişirirken güvenle kullanabilirsiniz.

Sizlere trüf yağı ile nasıl lezzetli yiyecekler yapabileceğinizin sırlarını verelim mi? İşte trüf yağının 15 farklı kullanım şekli…

  1. Trüf mantarını dilimleyin ve üzerine trüf yağı gezdirin. Bu küçük ipucu ile trüfün muhteşem lezzetini ikiye katlamanız garanti…
  2. Omletlerinizi lezzetlendirmek için yumurtayı çırpmadan önce birkaç damla trüf yağı ekleyebilirsiniz.
  3. Tadı damaklarda kalacak bir risotto için tereyağının yanı sıra yarım tatlı kaşığı trüf yağı ekleyebilirsiniz.
  4. Hazırladığınız salata sosuna birkaç damla trüf yağı ekleyerek eşsiz aromasından faydalanabilirsiniz.
  5. Et yemeklerinin üzerine yapılan kremalı mantar sosunun içine trüf yağı eklerseniz etin lezzetini arttırmış olursunuz.
  6. Beşamel sos içinde kullanabilirsiniz.
  7. Trüf mantarı ile krema birbirine çok yakışır. Krema soslarınıza hiç düşünmeden birkaç damla trüf yağı ekleyebilirsiniz.
  8. Et yemeklerinde olduğu gibi peynir soslarında kullanıldığında da peynirin lezzetini arttırır.
  9. Et marine soslarının içine birkaç damla ilave edebilirsiniz.
  10. Pizzanızın üzerine trüf yağı gezdirebilirsiniz.
  11. Omleti trüf yağı ile nasıl lezzetlendirebileceğinizden bahsetmiştik. Dilerseniz haşlanmış yumurta dilimlerinin üzerinde de trüf yağı gezdirebilirsiniz.
  12. Kabak, kuşkonmaz, patates ve karnabahar… Neredeyse tüm sebze yemeklerinizde trüf yağını kullanabilirsiniz.
  13. Trüf yağı sadece kırmızı et değil beyaz etle de yakışır. Balık ve tavuğu trüf yağı ile deneyebilirsiniz.
  14. Dilerseniz sadece ekmeğinizi banarak trüf yağını tüketebilirsiniz
  15. Trüfün en yakıştığı sebzelerden biri hemen herkesin evinde mutlaka bulunan patatestir. Trüfü ilk kez deneyecekseniz hemen bir patates kızartması yapabilirsiniz.
Trüf Yağı Nerede Satılır? Trüf Yağı Fiyatı

Trüf yağını internetteki güvenilir siteler üzerinden veya büyük marketlerden temin edebilirsiniz. Oldukça pahalı bir ürün olduğunu söylemeliyiz. Markasına göre değişkenlik göstermekle birlikte en küçük boyu (250 ml) 100 -150 TL civarındandır. Ancak yemeklerde az miktarda kullanıldığından küçük bir şişesi bile uzun süre kullanılabiliyor.

Günümüz şartlarında gerçek trüf mantarından elde edilmiş trüf yağını bulmak kolay olmayabilir. Ne yazık ki piyasadaki trüf yağlarının büyük kısmı, trüf mantarının aromasını taklit eden kimyasallar ile laboratuar ortamında yapılmaktadır. Bu nedenle alacağınız üründeki trüf miktarına, ürünün markasının güvenilir olmasına kesinlikle dikkat etmenizi öneririz.

Trüf Yağının Faydaları Nelerdir?

Trüf mantarı, protein açısından oldukça zengindir. Öyle ki, etten daha fazla protein oranına sahiptir. Bir diğer önemli özelliği ise afrodizyak etkisinin olmasıdır. Cinsel gücü arttırır. Trüf mantarından elde edilen trüf yağı da bu özelliklere sahiptir.

Trüf Yağı ile Patates Kızartması Tarifi

Usta aşçılara taş çıkartacak bir trüf yağlı patates kızartması için ihtiyacınız olan malzemeler:

  • 500 gram kızartmalık patates
  • Sıvı yağ
  • Tuz
  • 1 yemek kaşığı trüf yağı
  • 3 yemek kaşığı toz parmesan
  • 2 yemek kaşığı maydanoz
Şimdi sıra tarifte… İlk olarak patateslerinizi kızartmalık doğrayın. Yağı tavada kızdırın. Patatesleri kızgın yağın içine atmadan önce mutlaka suyunu süzün ve kağıt havlu ile kurulayın. Patatesleri kısık ateşte 5-6 dakika kadar kızartmanız yeterli. Patatesleri kızartıp yağdan çıkardıktan sonra 5-10 dakika kadar soğumasını bekleyin. Sonra ocağı yeniden açın ve soğuttuğunuz patatesleri tekrar yağa atın. Rengi dönünce yeniden yağdan alın. Kızarttığınız patateslerin üzerine trüf yağını, parmesanı, tuzu ve karabiberi ekleyin. İşte hepsi bu kadar…

Not: Trüf mantarının keskin bir tadının ve kokusunun olduğunu hatırlatmak isteriz. Yemeklerde trüf yağı kullanmadan önce, misafirlerinizin trüf aromasını beğenmeme ihtimalini değerlendirmenizi öneririz.
 
Geri
Üst Alt