Trüf Mantarı, Trüf Mantarının Faydaları

Katılım
3 yıl 7 ay 2 gün
Mesajlar
279
Tepkime puanı
192
Konum
Bilinmez
Cinsiyet
bPg20e

Kara elmas olarak adlandırılan trüf mantarı, son derece faydalı ve kıymetli bir besin maddesidir. Hatta bu yüksek besin değeri nedeniyle kral ve tanrıların yiyeceği olarak nitelendirilir. Trüf mantarı çok kıymetli olması ve az yetiştirilebilmesi nedeniyle de açık artırma ile satılan bir meyvedir. Bilinen en önemli faydası ise, hem kadınlarda hem de erkeklerde cinsel gücü artırıcı özelliği sayesinde muhteşem bir afrodizyak etkiye sahip olması.
Ülkemizde domalan mantarı olarak bilinen trüf mantarının fiyatı ise cep yakan cinsten. Tl karşılığı tamı tamına 5 Bin Türk Lirası. Trüf mantarının fiyatının bu kadar yüksek olmasının sebebi ise, çok az ülkede yetiştiriliyor olması. Trüf mantarının önemli bir kısmı Fransa’da yetişiyor ve henüz ülkemiz de Trüf mantarı yetişmeyen ülkeler arasında. Ancak faydalarının bu kadar çok, fiyatının ise yüksek olması nedeniyle, Türkiye de Trüf mantarı yetiştiriciliğine hazırlanıyor.

Trüf mantarı şu anda dünya ülkelerinde bir kaç farklı çeşit olarak üretiliyor. Bu mantar yetiştirilmesi en zor olan mantar türlerinden.
Dünyada yüzde 45’ni Fransa, yüzde 35’ini İspanya, yüzde 20’sini İtalya sağlıyor.
Trüf Mantarı Nasıl Yetişir?
Trüf mantarı meşelik alanlarda 5 ile 20 cm. toprak derinliğinde ağaç köklerinde yetişen kokulu bir mantardır. Kokusu nedeniyle eşsiz bir aramoya sahiptir. Günümüzde dünyanın en ünlü mantar çeşidi olmasının nedeni ise havyardan sonra dünyanın en pahalı yiyeceği olmasıdır. “Kara elmas” da denen trüf mantarı için kullanılan “Tanrı ve kralların besini” söylemi de bu yiyeceğinin kıymetinin bir göstergesidir. Fransa’nın 17 şehrinde trüf için festivaller düzenlemekte ve bazılarında mantarlar, açık artırma ile satılmaktadır.
Trüf mantarı, patates gibi yer altında ve ağaç köklerine – özellikle de meşe ve kestane ağaçlarının köklerine – yakın yerlerde, toprağın 50 cm kadar altında yetişir. Ağaç köklerine yakın yerler seçmesinin nedeni ise, kökleri emerek ihtiyacı olan şeker ve organik asitleri sağlamasıdır. Trüf mantarının gelişmesi esnasında hassas bir doğal dengeye ihtiyacı vardır ve yaz sağanakları, uygun ölçüde nem sağladığından trüf için idealdir. Çok kuru geçen yaz ayları ise trüfün kurumasına neden olmaktadır.
Yer altında yetiştiği için yüzeyden görünmemesi, trüf toplamak için özel uzmanlık gerektirmektedir. Hatta bunun için daha çok, koku alma yeteneklerinden dolayı özel olarak eğitilmiş köpek ve domuzlar kullanılmaktadır.
Trüf Mantarı Nasıl Tüketilir?
Beyaz trüfü tüketmek ve ödediğiniz paranın karşılığını almak için en iyi yol, pişirmeden yemektir. Beyaz trüfün, yoğun lezzeti olmayan besinlerle karıştırmadan, makarnanın ya da risottonun üzerine dilimleyerek tüketilmesi tavsiyeler arasındadır. Dileyenlerin her türlü yiyeceğe, beyaz trüfün yoğun tadını katması için üretilen beyaz trüf yağı veya kreması da mevcuttur.
Ceviz büyüklüğünde ve ortalama ağırlığı 100 gram olan trüf mantarlarının aroması, en yoğun tadını tazeyken sunar. Giderek aromasını ve suyunu kaybettiği için trüf, taze kullanılmalıdır. Bu kadar pahalı besinden, fiyatına değecek tadı almak için toplandıktan sonra beş gün içinde trüf mantarının tüketilmesi tavsiye edilir.
Trüfler bir kavanozun içinde, buzdolabında muhafaza edilmeli ve suyla temas etmemesine dikkat edilmelidir, çünkü üzerine değen su, trüfün çürümesine neden olmaktadır.
Bu pahalı yiyeceği insanlar çoğunlukla evlerinde, omletin üzerine rendeleyerek kullanırlar. Yağın aromayı hapsetmesi nedeniyle genelde yağ, krema, yumurta içeren yemeklerde de kullanılır. Bunun dışında farklı biçimlerde kesilerek, salatalarda, et yemeklerinde, kömürde pişirilerek ya da füme olarak da tüketilir.
Aslında trüfün kullanılmayacağı yemek yok gibidir. İçine birkaç dilim trüf konulan bir makarna bile birdenbire pahalı, lüks bir yiyeceğe dönüşebilmektedir. Hatta trüfü, sadece kokusu için kullananlar bile bulunmaktadır.
Trüf mantarlarının en çok tanınanı ve “kara elmas” olarak anılanıdır. Üzeri altıgen siğillerle kaplı siyah bir yumru şeklindedir.
Kendine özgü yoğun bir kokuya sahip olan siyah trüf yumrusunun içinin etli kısmı kahverengidir ve beyaz damarlı bulunur. Ayrıca siyah trüfün de yağı, votkası ve sosu üretilmektedir.
Trüf Mantarının Faydaları
Bulunması ve toplanması zor olan bu mantara halk arasında domalan mantarı da denilmektedir.
Protein açısından çok zengin olan bu mantar türü etten daha değerli protein değerleri taşımaktadır.
Bununla birlikte cinsel gücü arttırıcı özelliği vardır. Toplum arasında afrodizyak adıyla da anılmaktadır.
 
  Benzer konular Forum Tarih
Ramazan Yemekleri 0 116
Yemek Tarifleri 0 179

Benzer konular

Geri
Üst Alt