Genel Forumlar'ın en şahanesine hoş'geldiniz.. Genel Forum - Genel Forum Sitesi'🌼

Kayıt olarak genel forum sitemizin içeriklerine ulaşa'bilirsiniz.. Yenilikci bir forum anlayışını benimseyen forummeskeni sitemiz.. Sizleri eğlendirmekten, bilgilendirmekten çok mutluluk duyacaktır..

Testere Bitkisi Bakımı ve Çoğaltma

Katılım
2 yıl 7 ay 10 gün
Mesajlar
18,707
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,357
Cinsiyet
bPg20e
Ekli dosyayı görüntüle 10126
Testere bitkisi (Aloe arborescens), kuru alanlarda gelişen ve dekoratif çiçekler oluşturan iddiasız bir bitkidir. Fazla bakıma ihtiyaç duymaz ve sıra dışı görünümü ile her zaman dikkat çeker. Çok sayıda yan dallara sahip olan bu bitki, en iyi koşullarda birkaç metreye kadar büyüyebilir…

Testere Bitkisinin Özellikleri​

Botanik adı Aloe arborescens olan testere bitkisi Güney Afrika’ya özgüdür. Özellikle çiçek açtığında, dikkat çeken bir vurgu oluşturur. Bununla birlikte, en eski şifalı bitkilerden biridir. Eskiden her evde bulunurdu. Bir ilk yardım bitkisi olarak, sıyrıklar ve hafif yanıklar gibi yaralanmalar için kullanılırdı. Almanya’da tıbbi bitki olarak onaylanan tek Aloe türüdür. Testere bitkisinin kız kardeşi olarak tabir edilen Aloe vera, sadece kozmetik ürünler için aktif bileşenler sağlar.

Testere bitkisi, doğal ortamında üç metre ve daha fazla büyüyebilir. İç mekanlarda ise genellikle bir metre boyundadır ve budanarak muhafaza edilir. Bitkinin kalın yapraklarından, içinde çok fazla nem depolayabilen etli bir bitki olduğu hemen anlaşılabilir. Kılıç şeklindeki yapraklar tepede bir noktaya kadar incelir. Yaprak kenarlarında uzun, dikenli dişler bulunmaktadır.


Bitkinin üzeri balmumu tabakası ile kaplıdır. Bu sayede kendini yüksek sıcaklığa karşı korur. Aloe arborescens’in şifalı kabul edilen özsuyu, şişkin yaprakların içerisinde bulunur. Testere bitkisinin yapraklarında bulunan jel şeklindeki bu sıvı, güneş yanığı, böcek ısırıkları ve küçük yaraları iyileştirmek için kullanılır.

Testere bitkisinin çiçekleri, sadece uygun koşulların sağlanması şartıyla Aralık’tan Mayıs’a kadar açar. Turuncu-kırmızı çiçekler, meşale benzeri bir çiçek salkımında kümelenmiştir.

Testere Bitkisinin Bakımı​

Tüm yıl boyunca bir ev bitkisi olarak tutulabilen testere bitkisi, yaz boyunda tam güneşte dışarıda olmayı da sever. Aloe arborescens, sıcağı seven aloe türlerinden biridir. Kış aylarında bile, sıcaklıklar en az 12 ila 15 santigrat derece olmalıdır. Yaz aylarında, haftada bir veya iki kez sulanır. Bu bitkinin geniş ve yayılan büyüme özelliği, her 2-3 yılda bir daha büyük bir saksı gerektirir.


Konum​

Testere bitkisi sıcak, aydınlık ve güneşli havayı sever. Afrika’nın kavurucu güneşinin altında durur ve orada kendini çok rahat hisseder. Ancak güneşe yavaş yavaş alışması önemlidir. Ek olarak, tüm yıl boyunca bol miktarda ışığa ihtiyaç duyar. Yer çok karanlıksa, normalde güçlü bir şekilde büyüyen bu bitki artık gelişemez. Evde pencereye mümkün olduğunca yakın olmalıdır.

Aloe arborescens, Mayıs ortasından itibaren dışarı çıkarılabilir. Ayrıca kışı içeride geçirdikten sonra, yoğun güneşe hemen tahammül edemez. UV ışınlarına yavaş yavaş alışmalıdır. Bu nedenle, ilk başlarda yarı gölgeli bir yer seçilmelidir. Bu süre zarfında, akşam veya sabah güneşi bitkiyi rahatsız etmez ancak öğlen güneşinden kaçınmak önemlidir.

Toprak​

Testere bitkisi toprağının geçirgen olması ve yine de bir miktar su depolayabilmesi gerekir. Katkı maddesi olarak genellikle turba tavsiye edilir. Turba kullanmak istemiyorsanız, bunun yerine hindistan cevizi lifi kullanabilirsiniz. Bunlar toprakta yüksek yapısal stabilite sağlar ancak alt tabaka havadar, gevşek ve geçirgen kalır. Toprağın ideal pH değeri de 6 ile 7.2 arasındadır.

Sulama ve Gübreleme​

Testere bitkisi orta derecede ancak oldukça düzenli olarak sulanır. Toprak daima hafif nemli olmalıdır. Sulamadan önce, alt tabaka bir miktar kuru olmalıdır (tamamen kurutmamaya çalışın). Çok fazla sulamaktan, az sulamak her zaman daha iyidir. Kalın yapraklarını su deposu olarak kullanır ve çok çabuk kurumaz.

Çok fazla nem kök çürümesini beraberinde getirir. Genellikle musluk suyuyla başa çıkabilse de yağmur suyu kullanılması tavsiye edilir. Büyüme mevsimi boyunca her 4 haftada bir gübrelenir. Sulu yapraklı bitkiler için özel gübre uygunudur. Alternatif olarak kaktüs gübresi kullanılabilir. Kışın ve serin bir yerde gübreleme yapılmaz.


Saksı Değiştirme​

Aloe arborescens genellikle uygun olmayan bir alt tabakada ticari olarak sunulur. Bu nedenle, hızlı bir şekilde nakledilmeleri gerekir. Saksı seçerken, bu bitkinin hızlı büyüdüğünü ve yan sürgünler nedeniyle oldukça ağır olabileceğini unutmayın. Bununla birlikte, çok ağır saksılar bitkinin kışlık alanlara taşınmasını zorlaştırabilir.

Testere bitkisi, genellikle her 2 ila 3 yılda bir daha büyük bir saksıya aktarılır. İlkbahar mevsimi bunun için uygundur. Gövdeyi eskisinden daha derine yerleştirmemelisiniz, aksi takdirde çürümeye başlar. Ek olarak, alt tabakaya temas eden yaprakların çürümeye başlamaması için toprağın en üstüne ince bir kum veya küçük çakıl tabakası yaymak faydalıdır.

Çoğaltma​

Testere bitkisi, yan dallar veya baş kesimler ile çoğaltılabilir. Her iki yöntem de oldukça güvenilir bir şekilde başarılı olur. Ana bitkiden güzel bir sürgün alın ve alt yapraklarını kesin. Kesilen yüzeyin kuruması için birkaç gün kurumaya bırakın. Ardından, toprak ve kuvars kumu karışımına yerleştirin. Toprağı nemli tutmanız yeterlidir. Alternatif olarak, kesimler bir bardak suda da kolayca köklenir. Ancak sapın çürümemesi için suyu çok derin tutmayın.
 
  • Beğen
Tepkiler: LsR
24,424Konular
87,681Mesajlar
1,154Kullanıcılar
HasanMirzaevSon üye
Üst Alt