Tekmilli Fava'nın, Fava'dan ne farkı var ki? dediğinizi duyar gibiyiz. Ancak Tekmilli Fava Ege bölgesine, özellikle İzmir'e aittir. Soğan ve dereotuyla sunulur...
Tekmilli Fava Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı iç bakla kuru beyaz iç bakla
- 1 çay kaşığı tuz
- 4 su bardağı su
- 1 adet soğan kuru soğan
- 1 veya 2 adet kesme şeker
- 1 adet limon suyu
- Yarım demet dereotu
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
Tekmilli Fava Tarifi Nasıl Yapılır?
1 gece önceden 1 su bardağı kuru baklayı suya koyup ıslatıyoruz ve favayı kullanmadan önce yıkayıp tencereye alıyoruz. 3 su bardağı su ve 1 çay kaşığı tuz ekleyip suyunu çekmeye yakın yine 1 su bardağı daha sıcak su ekleyerek haşlıyoruz ve baklalar hafif yumuşayınca az kalan suyu dökmüyoruz. Baklaların yumuşaklığını kontrol ediyoruz ve gerekirse biraz daha su ekliyoruz ve baklaların içine kavurduğumuz soğanları ekliyoruz. Kısık ateşte pişirmeye devam ediyoruz ve suyu iyice azalıp baklalar yumuşayınca , 2 adet kesme şeker atıp 1 tane limon suyu ilave ederek pişirmeye devam ediyoruz. İyice pişen yumuşayan favayı blender’dan geçiriyoruz. Servis tabağına aldığımız favanın üzerine iri iri yarım kırmızı soğan doğruyoruz ve 1 avuç dereotunu da doğrayıp ilave ediyoruz. Biraz zeytin yağı gezdirerek servis yapıyoruz. Afiyet olsun...