Taziyede Okunacak Dua

Katılım
2 yıl 10 ay 2 gün
Mesajlar
170
Tepkime puanı
82
Taziyede okunacak dua


Taziyeye giden müminler, bazı ayet ve hadisleri okuyarak dua edebilirler. Cenaze namazı sırasında veya taziye ziyaretinde okunacak dua ve hadisler şunlardır.

Taziyeye gidilince selam verilerek yerine oturulur. Hemen başsağlığı dilenmez. Çünkü taziyede önce taziye duası ve ardından Fatiha suresi okunur ardından taziye dilekleri ifade edilir.

Ziyaretçiler selam verip oturduktan sonra orada bulunan din alimlerinden biri veya ziyarette bulunan kişilerin içinden bir şahıs şu duayı okur:

Okunuşu : “E’zemellahu ecrekum ve ehsene âzaekum ve ğefere limeyyitikum”

Anlamı :“Allah ecrinizi artırsın, taziyenizi en güzeli etsin ve ölünüzü bağışlasın”

Bu duadan sonra taziyede bulunan herkes (yeni gelenler de eski gelenler de) Fatiha suresini okur:

Bismillahirrahmanirrahim

El hamdü lillahi rabbil alemin. Er rahmanir rahıym. Maliki yevmid din. İyyake na’büdü ve iyyake nesteıyn. İhdinas sıratal müstekıym. Sıratallezine en’amte aleyhim ğayril mağdubi aleyhim ve lad dallin. (amin)
Fatiha suresinin okunması bittikten sonra el-hükmü lillâh denir ve ardından ölen kişinin yakınlarına başsağlığı dilenir.

Taziye sırasında ölen kişi hakkında, “Allah rahmet eylesin; mekânı cennet olsun; Allah gittiği yerde utandırmasın; Allah taksiratını affetsin.” gibi sözlerle dua edilir.

“Geride kalanların başı sağ olsun; Allah sabırlar versin; merhumun geride kalanlarına Allah hayırlı uzun ömürler versin; Allah başka acı göstermesin; ölenle ölünmez, er geç hepimiz öleceğiz, Allah iman nasip etsin.”
"Her nefs ölümü tadacaktır. Sonunda bize döneceksiniz." (Anbuket, 29/57)

كُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ ثُمَّ إِلَيْنَا تُرْجَعُونَ

"Aldığı Allah’ındır, verdiği Allah’ındır. Her şey O’nun katında belirli bir ecel iledir. Sabret ve karşılığını Allah’tan bekle." (Buhârî, Cenâiz, 33)

إِنَّ للهِ ماَ أَخَذ وَلَهُ ماَ أَعْطىَ وَكُلُّ شَيْءٍ عِنْدَهُ بِأَجَلٍ مُسَمًّى فَلْتَصْبِرْ وَلْتَحْتَسِب

Bundan sonra şu dua da okunabilir:

أَعْظَمَ اللهُ أَجْرَكَ وَأَحْسَنَ عَزاَءَكَ وَغَفَرَ لِمَيِّتِكَ

"Allah ecrini büyük kılsın, sabrını güzel eylesin ve ölünü bağışlasın." (Nevevi, el-Ezkâr, s.126)

Diğer taraftan, Arapça veya başka diller ile de duruma uygun olarak istenildiği gibi dua edilebilir. Örneğin:

"Sen her şeye kadirsin; bizler aciziz. Başlangıcından bugüne kadar niceleri bu aleme geldiler ve gittiler. İşte bu kulun da öbür aleme göç etti. Bizim dualarımıza, senin de rahmetine ve bağışlanmana muhtaç. Sen onu rahmetinle kucakla; makamını cennet eyle, geride kalan yakınlarına sabır ver ya Rabbi."

"Bizlere de kamil bir iman ile ruhumuzu teslim etmeyi nasip eyle Allah'ım..."

Taziye sırasında vefat eden kişinin yakınlarına söylenecek bazı başsağlığı ifadeleri
Taziyeye gidildiğinde ölen kişinin yakınlarına birkaç kelimeden oluşan kısa başsağlığı cümleleri söylenir. En yaygın başsağlığı ifadeleri şunlardır:

“Başınız sağ olsun, Allah sabırlar versin”
“Allah rahmet eylesin; mekânı cennet olsun”
“Allah taksiratını affetsin.”

Taziye ziyareti sırasında ölen kişinin ölüm sebebi ve ölme biçimi hakkında konuşmamak daha doğrudur. Yani kişi nasıl ve ne şekilde ölmüş olursa olsun yukarıdaki genel ifadelerle başsağlığı dilemek ve fazla detaya girmemek daha doğru olacaktır.
Taziye sırasında müminlerin dikkat etmeleri gereken bazı önemli hususlar

Taziye ziyaretlerinde bulunan müminler İslam alimlerinin şu tavsiyelerine kulak verirlerse daha isabetli davranmış olacaklardır:
Taziye sırasında vefat eden kişinin yakınlarının acısını arttıracak hareketlerden ve sözlerden kaçının!
3 gün ile taziyeyi sınırlı tutmak daha makbuldür.
Taziyede ticaret yapılmaz, başka insanlarla münakaşaya girilmez ve yapılan sohbetlerin dini içerikte olmasına özen gösterilir.
Taziyede yüksek sesle konuşulmamalı, kahkaha atılmamalı ve saygılı bir tavırla hareket edilmelidir.
Ayrıca taziyede dualar okumak ve İslami anlayışa uygun biçimde davranarak ölüm hadisesinden kendi payına dersler çıkarmak gerekir.

Ölülere dua etmek ölüye fayda verir ve sevabı onlara ulaştırır

Alimler ittifak etmişlerdir ki, ölülere duâ etmek, onlara fayda verir ve sevabı onlara ulaşır. Buna da delil olarak Allah Tealâ Hazretlerinin şu âyeti ile bu manada bilinen diğer âyetleri getirdiler:
"Onlardan sonra gelenler (vefat eden Muhacirlerle Ensardan sonrakiler) derler ki: Ey Rabbimiz! Bizi ve iman ile bizden önce göçmüş din kardeşlerimizi bağişla; iman etmiş olanlar için, kalblerimizde bir kin bırakma. Ey Rabbimiz Muhakkak ki, Sen Rauf'sun (çok şefkatlisin), Rahîm'sin (Çok merhametlisin). (Haşir, 10)
Meşhur olan hadîslerde de varid olmuştur:
"Allah'ım! Bakî'ul-Garkad (adlı mezarlıktaki) ölülere mağfiret buyur (onları bağışla)." (Müslim)
"Allah'ım! Hem dirimize, hem de ölümüze mağfiret buyur..." Bunlardan başka benzer hadîsi şerifler vardır. (Ebu Davud)

Peygamber Efendimiz (asm) hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuştur:
"Ölen kimse kabrinin içinde boğulmak üzere olup da imdat isteyen kimse gibidir. Babasından yahut kardeşinden veya dostundan kendisine ulaşacak duayı beklemektedir. Nihayet dua kendisine ulaştığında bu duanın sevabı ona dünya ve dünyada bulunan her şeyden daha kıymetli olur. Muhakkak ki, hayatta olanların ölüler için hediyeleri dua ve istiğfardır." (Mişkatü'l-Mesabih)
Alıntıdır
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt