Taze Fasulye Derin Dondurucuda Nasıl Saklanır?

Katılım
3 yıl 7 ay 3 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Taze fasulye etli yemeklerde, zeytinyağlı olarak ya da türlü içinde kullanılan sofraların vazgeçilmezi sebzelerden biridir. Farklı türlere sahip sebzenin en çok tüketildiği, bolca tezgahlarda bulunan zaman yaz aylarıdır. Taze fasulyeyi mevsimi dışında tüketebilmenin bir çok yolu var. Konserve yapabilir, dondurabilir ya da hazır donmuş ve konserve ürünlerden satın alabilirsiniz. Fakat nispeten ucuz olduğu yaz aylarında bolca alıp evinizde kış hazırlığı yapmak hem daha ekonomik hem de daha sağlıklıdır.

Bu yazımızda sebze saklama yöntemlerinden en çok başvurulan dondurucuda taze fasulye saklamanın püf noktalarını, dondurucu için fasulyelerin nasıl hazırlanacağını anlatacağız.

Derin dondurucuda taze fasulye saklamak için 3 farklı yöntem kullanılır. Çiğ halde saklamak, şoklayarak saklamak ve kavurarak saklamak.

Şoklayarak taze fasulye saklama yöntemi
Taze fasulyeyi derin dondurucuya atmak için en çok tercih edilen yöntem şoklamadır. Şoklama işlemine geçmeden önce fasulyeler yıkanıp süzülür. Suyu süzülen fasulyeler tıpkı yemek hazırlığında olduğu gibi ayıklanıp ikiye ya da üçe bölünür. Bu sırada geniş bir tencereye su koyup kaynatılır. Kaynamış suyun için atılan fasulye 3 dakika kadar bekletilir. Kaynar suyun içinden çıkardıktan sonra tercihen buzlu içine atılır ya da soğuk su altına tutulup şoklanır.

Soğuyan fasulyelerin suyu süzdürülüp kağıt havlu yardımıyla fazla suyunu alındıktan sonra poşetlere yerleştirmeye hazırdır.

Bu aşamada farklı miktarlarda fasulyeyi ayrı poşetlere yerleştirmeyi tercih edin. Birkaç poşet 1 yemeklik olacak kadar olabilir. Türlü ya da etli diğer yemeklerde kullanmak üzere daha az miktarlarda fasulyeyi poşetlere koyun.
Poşetlere bastırarak içindeki havayı aldıktan sonra ağzını sıkıca bağlayıp dondurucuya atabilirsiniz.

Çiğ taze fasulye derin dondurucuda nasıl saklanır?
Taze fasulyeyi çiğ olarak da dondurucuya koyabilirsiniz. Fasulyeleri yıkayıp suyunu süzün. Fasulyeleri ayıklayıp ikiye ya da üçe bölün. Ardından kurumaya bırakın. Kuruyan fasulyeleri kullanım amacına göre farklı miktarlarda olacak şekilde buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Poşetlerin ağız kısmına pipet yerleştirip içindeki havayı ağzınızla çekin. Sonra da tekrar hava girmesine izin vermeden sıkıca bağlayın.

Kavurarak taze fasulye dondurma yöntemi
Taze fasulyeleri yıkayıp ayıklayın. Doğradığınız fasulyeleri derin bir tencere ya da tavada az miktarda sıvı yağ ile 15 dakika kadar kavurun. Kavurma işlemi fasulyelerin rengi dönene kadar yapılmalıdır. Fasulyeler asla tamamen pişmemelidir. Bu aşamada fasulyelerin içine dilimlenmiş sarımsak ve domates de ilave edebilirsiniz.

Kavurma işlemi bittikten sonra taze fasulyeyi soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra da poşetlere yerleştirip derin dondurucuya koyabilirsiniz.

Gördüğünüz gibi üç yöntem de oldukça pratik. Burada tercih size ve damak zevkinize kalmış. Eğer taze fasulyeyi et yemeklerinde kullanıyorsanız ya da zeytinyağlı yaparken kavurarak pişiriyorsanız üç yöntemi de kullanabilirsiniz.

Ama kimileri fasulyeyi en çok zeytinyağlı yemek olarak tüm malzemeleri çiğden pişirerek tüketir. O zaman da çiğden saklama yöntemi sizin için en ideali olacaktır.

Taze fasulye derin dondurucuda muhafaza edilecekse saklama süresine dikkat edilmelidir. Bir çok sebzede olduğu gibi taze fasulyenin de saklama süresi 12 aydır. Dondurucuya koyarken poşetlerin üzerine etiket yapıştırıp hazırladığınız tarihi yazabilirsiniz.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt