Tarihteki En Büyük Osmanlı-Haçlı Savaşları

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 7 ay 9 gün
Mesajlar
25,233
Tepkime puanı
8,697
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal

Osmanlı Devleti beylik dönemlerinden devletleşmeye, sonrasında cihan imparatorluğuna giden süreçte sürekli olarak Bizans ve Haçlılar ile mücadele halinde olmuştur. Bunun yanında Osmanlılar daha kuruluş döneminde Bizanslıların tuttuğu son toprak parçalarını fethetmiş ve bununla da yetinmeyip Balkanlarda Slav despotluklarına da hâkim olmuştur.

Osmanlı'nın En Büyük Savaşları
Tüm bunlar Osmanlıların Hristiyan dünyasının korkulu rüyası olmasına yetmiştir. Batı’ya hâkim olan bu korku iklimi, Haçlıların ittifakına ve yüzyıllar boyu sürecek olan Osmanlı-Haçlı savaşlarına neden olmuştur. Osmanlı Devleti Balkanlar’da giriştiği bütün büyük savaşlarını tek bir devlete karşı değil, Haçlı ittifakına karşı vermiştir. İşte tarihteki en büyük Osmanlı-Haçlı savaşları ve sonuçları...

Tarihteki En Büyük Osmanlı-Haçlı Savaşları


İlk Osmanlı-Haçlı Savaşı
: Sırpsındığı Savaşı (1364)

Osmanlıların Rumeli’ye geçmeleri, hızla yayılmaları ve Edirne’yi fethetmeleri Balkanlarda çok büyük bir endişeye neden olmuştu. Bunun üzerine Bizans İmparatoru V.Ioannes Paleogolos, Katalik dünyasından yardım almak için İtalya’ya gitmiş ve Papa ile görüşmüştür. V.Ioannes Paleogolos’un Konstantinopolis’e döndüğü zamanlarda Sırp kıralı ise, Osmanlı ilerleyişini durdurmak için Papa V. Urbanus ile temas kurmuş ve Edirne’yi almak üzere harekete geçmiştir.

I. Murad tarafından Haçlılar ile mücadele etmesi için Lala Şahin Paşa görevlendirilmiştir. Lala Şahin Paşa’nın haçlıların vaziyetini öğrenmesi için gönderdiği Hacı İlbey; Haçlıların Meriç Nehri civarında temkinsiz hareket ettiğini görmüş ve ani bir baskın ile Haçlıları bozguna uğratmıştır. İlk Osmanlı-Haçlı savaşı olarak tarihe geçen bu savaş, Osmanlıların zaferi ile sonuçlanmıştır.

Büyük Bir Haçlı Akını: I. Kosova Meydan Muharebesi(1389)

I. Murat Han, Hristiyan devletlerin Balkanlarda huzursuzluğa neden olması sebebiyle 60 bin kişilik bir ordu hazırlamış ve Sırpların üzerine yürümüştür. I. Murat'ın komuta ettiği Osmanlı ordusu ile Sırp Despotu Lazar'ın başında olduğu Haçlı ittifakı Üsküp'ün kuzeyinde karşı karşıya gelmiştir.

Yaklaşık olarak 8 saat süren muharebede Osmanlı ordusu mutlak bir zafer kazanırken, Haçlı ordusunun başında bulunan Lazar esir alınmıştır. Ancak I. Murat savaş meydanında gezerken bir Sırp tarafından hançerlenerek şehit edilmiştir. Sırpların istiklallerini kaybetmeleriyle sonuçlanan Osmanlı'nın bu büyük zaferi neticesinde, bölge Osmanlı topraklarına dahil edilmiştir.

Yıldırım Bayezid’in Yükselişi: Niğbolu Savaşı(1396)

Türkler’in Balkanlar’daki yükselişine son vermek, risk altında bulunan Macar İmparatorluğu’na yardım etmek ve Osmanlı ordularına karşı Batı’nın güvenliğini sağlamayı amaçlayan Haçlı ittifakı, Osmanlı üzerine 100.000 kişilik bir ordu gönderdi. Doğan Bey’in koruduğu Niğbolu kalesini kuşatan Haçlı ordusu, kalenin sarp bir mevkide olması ve Osmanlı ordusunun gösterdiği direniş karşısında beklediği hızlı sonucu alamadılar.

Bu sırada İstanbul’u kuşatmış olan Yıldırım Bayezid, derhal kuşatmayı kaldırdı ve Niğbolu’ya yöneldi. Niğbolu ovasında iki ordu karşılaştı ve Osmanlı kesin bir zafer elde etti. Niğbolu Savaşı sonrasında Osmanlı'nın Balkanlar'daki konumu güçlenirken, Tuna’ya kadar uzanan bölgedeki hâkimiyeti de pekişti.

Son Haçlı İttifakı: Varna Savaşı (1444)

II. Murat Han’ın Lehistan ile yaptığı Szeged Antlaşması, Sırbistan’ı Osmanlı’ya bağlı bir devlet haline getiriyordu. Bu durum Bizanslıları rahatsız etmişti. II. Murat ise tahtını oğlu II. Mehmet’e bırakmıştı. Bu durumu fırsat bilen Haçlılar 100.000 kişilik bir ordu ile Vidin’e kadar geldiler. Durumun ciddiyeti üzerine II. Murat tekrar tahta geçerek, düşmanın üzerine yürüdü.

Yaşanan bu büyük Osmanlı-Haçlı savaşı, Osmanlı’nın zaferi ile sonuçlandı. Varna savaşının neticesinde Mora ve Sırbistan, Osmanlı Devleti hakimiyetini yeniden tanımak zorunda kalmış ve Osmanlı'nın Balkanlardan çıkartılamayacağı bir kez daha anlaşılmıştır.

Osmanlı’nın Balkanlarda Zaferi: II. Kosova Savaşı(1448)

Varna yenilgisini unutamayan Haçlılar tekrar bir Haçlı ordusu kurarak Osmanlı Devleti’ne saldırmak istedi. Sultan II. Murad’ın kumanda ettiği Osmanlı ordusu ile Macar kumandan Janos Hunyadi'nin başında olduğu ittifak orduları Kosova ovasında karşı karşıya geldiler. İki gün süren savaşta Osmanlı ordusu mutlak bir galibiyet kazandı.

Haçlı cephesinde savaşan birçok üst düzey komutan esir alınırken Macar kumandan Janos Hunyadi kaçarak canını kurtarmıştır. Osmanlı'nın Haçlılara karşı kazandığı en büyük savaşlar arasında önemli bir yeri olan II. Kosova Savaşı sonrasında:

-Osmanlı'nın İslam dünyasındaki saygınlığı daha da arttı.

-Osmanlı Devleti'nin Balkanlardan çıkartılamayacağı kesinleşti.

-Balkanlar’da Osmanlı ordularını durdurabilecek bir güç kalmadı.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt