- Katılım
- 4 yıl 1 ay 28 gün
- Mesajlar
- 5,542
- Tepkime puanı
- 1,102
- Yaş
- 28
- Konum
- İzmir/35
- Memleket
- İzmir
- Meslek
- Grafiker
- Cinsiyet
- Medeni Hal
Tarhun Çayı Nasıl Hazırlanır? - Tarhun Çayının Faydaları - Tarhunun Sağlığa Faydaları
Özellikle Avrupa’da “bitkilerin kralı” olarak anılan tarhun bitkisi başta Fransız mutfağı olmak üzere tüm dünyada yemekleri tatlandırmak için kullanılan baharatlar arasında yer almaktadır. Tatlı bir aroması olan tarhun otu antioksidan, mineral ve vitamin bakımından oldukça zengindir. Manganez, demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum minerallerini, C, A, riboflavin, niacin, B6 ve folat vitaminlerini içerir. Bitki, dünya genelinde pek çok farklı kültürde diş ağrılarını hafifletmekten, yılan sokmasına ve parazit enfeksiyonlarına kadar farklı rahatsızlıklar ve sağlık sorunları için geleneksel olarak kullanılır.
Uykusuzluk için kullanılabilir
Diş ağrısını hafifletir
İştah açıcıdır
Ruh halini yukarı taşır
Anti bakteriyeldir
Yaraları dezenfekte etmek için kullanılır
Bağırsak parazitleriyle mücadelede kullanılır
Safra üretimini teşvik eder
Mide kramplarını azaltır
Detoks etkisi vardır
Sindirime yardımcı olur
Hıçkırığı geçirir
Tarhun Çayı Nasıl Hazırlanır?
1 büyük çay fincanı için 1 çay kaşığı kuru tarhun yeterlidir. Suyu kaynattıktan sonra bardağa koyduğunuz tarhunun üstüne dökün ve 3-4 dakika demlenmesini bekleyin. Çayı taze tarhundan hazırlayacaksanız tam aromasını almak için 1,5-2 çay kaşığı kullanmanız gerekebilir. Sindirim için tarhun çayına 1-2 ince dilim zencefil veya 3-4 yaprak nane ekleyebilirsiniz. Tarhun tatlı aromalı bir bitki olduğu için ekstra tatlandırıcıya ihtiyaç duyulmaz ancak tatlandırmak isterseniz 1 çay kaşığı bal kullanabilirsiniz.
Tarhunun Sağlığa Faydaları
“Ejder Bitkisi” olarak da bilinen tarhun otu Fransız, Rus ve Türk tarhunu (Artemisia dracunculus) olarak 3 ana kategoriye ayrılmaktadır ancak bu bitkilerin özellikleri birbirine çok yakındır. Fransız tarhunu daha güçlü bir aromaya sahiptir ve yemeklerde daha çok tercih edilir ancak Rus tarhununun aroması daha hafiftir. Tarhun otunun yemekler dışında sağlık amaçlı kullanımı oldukça eskilere dayanmaktadır ancak bu konuda yapılan çalışmaların sayısı pek fazla değildir.
2010 yılında “Diyabet” dergisinde yayınlanan ve hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre tarhun iştah açıyor. Yaş veya hastalık nedeniyle iştah kaybı yaşayan kişilerin yemeklerine tarhun eklendiğinde iştahın normal düzeyine dönmesi sağlanabilir.
Tarhun otu üzerine yapılan bazı araştırmalar, bitkinin stres nedeniyle meydana gelen mide rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olduğu ve yine stres nedeniyle yavaşlayan sindirimi normale döndürdüğü yönünde sonuçlara sahiptir.
Tarhun, özellikle Türk tarhunu antioksidan bakımından zengindir ve hücre yapısına zarar veren serbest radikallere karşı koruma sağlar. 2005 yılında yapılan ve “Journal of Agricultural Food Chemistry”de yayınlanan araştırmaya göre tarhun yağı serbest radikallere karşı kullanılabilecek en etkili doğal ürünler arasında yer almaktadır.
Tarhunu demledikten sonra suyu soğutup, cilt üzerindeki yaraları temizlemek için kullanmak bitkinin anti bakteriyel etkisi nedeniyle oldukça yaygındır.
Özellikle Avrupa’da “bitkilerin kralı” olarak anılan tarhun bitkisi başta Fransız mutfağı olmak üzere tüm dünyada yemekleri tatlandırmak için kullanılan baharatlar arasında yer almaktadır. Tatlı bir aroması olan tarhun otu antioksidan, mineral ve vitamin bakımından oldukça zengindir. Manganez, demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum minerallerini, C, A, riboflavin, niacin, B6 ve folat vitaminlerini içerir. Bitki, dünya genelinde pek çok farklı kültürde diş ağrılarını hafifletmekten, yılan sokmasına ve parazit enfeksiyonlarına kadar farklı rahatsızlıklar ve sağlık sorunları için geleneksel olarak kullanılır.
Uykusuzluk için kullanılabilir
Diş ağrısını hafifletir
İştah açıcıdır
Ruh halini yukarı taşır
Anti bakteriyeldir
Yaraları dezenfekte etmek için kullanılır
Bağırsak parazitleriyle mücadelede kullanılır
Safra üretimini teşvik eder
Mide kramplarını azaltır
Detoks etkisi vardır
Sindirime yardımcı olur
Hıçkırığı geçirir
Tarhun Çayı Nasıl Hazırlanır?
1 büyük çay fincanı için 1 çay kaşığı kuru tarhun yeterlidir. Suyu kaynattıktan sonra bardağa koyduğunuz tarhunun üstüne dökün ve 3-4 dakika demlenmesini bekleyin. Çayı taze tarhundan hazırlayacaksanız tam aromasını almak için 1,5-2 çay kaşığı kullanmanız gerekebilir. Sindirim için tarhun çayına 1-2 ince dilim zencefil veya 3-4 yaprak nane ekleyebilirsiniz. Tarhun tatlı aromalı bir bitki olduğu için ekstra tatlandırıcıya ihtiyaç duyulmaz ancak tatlandırmak isterseniz 1 çay kaşığı bal kullanabilirsiniz.
Tarhunun Sağlığa Faydaları
“Ejder Bitkisi” olarak da bilinen tarhun otu Fransız, Rus ve Türk tarhunu (Artemisia dracunculus) olarak 3 ana kategoriye ayrılmaktadır ancak bu bitkilerin özellikleri birbirine çok yakındır. Fransız tarhunu daha güçlü bir aromaya sahiptir ve yemeklerde daha çok tercih edilir ancak Rus tarhununun aroması daha hafiftir. Tarhun otunun yemekler dışında sağlık amaçlı kullanımı oldukça eskilere dayanmaktadır ancak bu konuda yapılan çalışmaların sayısı pek fazla değildir.
2010 yılında “Diyabet” dergisinde yayınlanan ve hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre tarhun iştah açıyor. Yaş veya hastalık nedeniyle iştah kaybı yaşayan kişilerin yemeklerine tarhun eklendiğinde iştahın normal düzeyine dönmesi sağlanabilir.
Tarhun otu üzerine yapılan bazı araştırmalar, bitkinin stres nedeniyle meydana gelen mide rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olduğu ve yine stres nedeniyle yavaşlayan sindirimi normale döndürdüğü yönünde sonuçlara sahiptir.
Tarhun, özellikle Türk tarhunu antioksidan bakımından zengindir ve hücre yapısına zarar veren serbest radikallere karşı koruma sağlar. 2005 yılında yapılan ve “Journal of Agricultural Food Chemistry”de yayınlanan araştırmaya göre tarhun yağı serbest radikallere karşı kullanılabilecek en etkili doğal ürünler arasında yer almaktadır.
Tarhunu demledikten sonra suyu soğutup, cilt üzerindeki yaraları temizlemek için kullanmak bitkinin anti bakteriyel etkisi nedeniyle oldukça yaygındır.