Tarçın, diyabeti kontrol altına alır mı?

Katılım
2 yıl 2 ay 14 gün
Mesajlar
17,913
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,190
Cinsiyet
bPg20e
diyabet-tarcin-1-768x512.jpg

Tarçın denilince aklımıza genellikle sütlü tatlılara veya çeşitli yemeklere aroma vermesi için kullandığımız baharat ve güzel kokular geliyor ancak tarçın sadece bir aroma verici değil, aynı zamanda diyabet yani şeker hastalığı ile mücadelede de büyük bir rol oynayabilen etkili bir ürün. Son dönemlerde yapılan araştırmalar, tarçın ile diyabet arasındaki bağlantıyı büyük bir ciddiyetle değerlendiriyorlar ve güzel neticeler elde edilmiş durumda.

2003 yılında yapılan bir araştırmada, tarçının tip 2 diyabet sahibi olanlarda kan glukozunu ve kolesterolü iyileştirdiği görülebiliyor. 2000 yılındaki bir diğer araştırmada ise günde 1 gram tarçın tüketmenin insülin hassasiyetini arttırdığını ve tip-2 diyabette gerilemeye sebep olduğu görülüyor.

Her ne kadar bu konuda daha fazla araştırma gerekli olsa da, bir kaç diğer çalışma da tarçının diyabet tedavisinde ne kadar etkili bir ürün olabileceğini gösteriyor. 2012 yılındaki bazı araştırmalarda tarçının glisemik kontrol üzerinde faydalı etkilerinin olduğu görülüyor ve bu da onun yeterli miktarda alındığında diyabet tedavisini hızlandırdığını gösteriyor.

Başka araştırmalarda da benzer sonuçlar mevcut ancak bu araştırmaları anlamak için öncelikle glukozun kan akışındaki işleyişi hakkında biraz fikir sahibi olmak gerekli.

Glukoz kanda dolaşan basit bir şekerdir ve hücre sağlığı ile enerjisinden sorumludur ve bu yüzden hücrelere girmenin bir yolunu bulması gerekir. İnsülin hormonu da kanda dolaşan bir hormondur ve kendisini hücrelerin dış yapılarına eklemler ve böylece glukozun hücrelere girişini sağlar.

Ancak hücreler bazen bu insülin etkisine direnç gösterirler ve bunun sonucunda glukoz hücrelere girmez ve kanda birikmeye başlar. Şeker hastalarında ortaya çıkan durum tam olarak budur.

Tarçının bu noktadaki en önemli özelliği, içeriğindeki kimyasallar sayesinde hücrelerdeki insülin reseptörlerini uyarabilmesi ve böylece glukozun kandan hücrelere girişini hızlandırması. Bunun neticesinde kandaki glukoz oranı da düşebiliyor.

Tartışmalı Araştırmalar​

Pek çok araştırma tarçının bu konuda faydalı olduğunu ortaya koysa da, bazı diğer araştırmalar ise tam tersini iddia ediyorlar.

Zira bazı araştırmalarda ne kadar kan glukoz ve kolesterol düzeylerinde düşüş görülse de, diğer araştırmalarda tarçının herhangi bir etkisi bulunamamış durumda.

İran’da 2013 yılında yapılan bir çalışmada, 30 ve 60 gün boyunca her gün 1 gram tarçın tüketen hastaların kan glukoz düzeylerinde herhangi bir düşüş görülmemiş.

Diyabet İçin Tarçın Türleri​

Tarçın bize genelde tek tipmiş gibi görünse de aslında onun farklı türleri mevcut. Bu önemli bir konu çünkü bazı tarçın türlerinde coumarin adı verilen bir madde çok bulunuyor ve bu madde maalesef bazı vakalarda karaciğer toksisitesine katkıda bulunuyor.

Çin Tarçını​

En az tatlı olan, biraz acı bir aroması olan ve kuvvetli olan çin tarçını, yetiştirildiği toprağa göre değişik özellikler gösterebiliyor. Özellikle çin tıbbında balgam, öksürük ve diğer hastalıkların tedavisinde kullanılan bu tarçının kilogramında 0.31 gram coumarin bulunuyor.

Seylan Tarçını​

Seylan tarçını tarçın türleri arasında en düşük coumarin içeriğine sahip ve ağacının yaprakları da baharat olarak kullanılıyor ancak kabuğu da tarçın olarak değerlendiriliyor.

Bunun yanında endonezya ve saigon tarçını adlı iki tarçın türü daha bulunuyor ancak bunların çok yüksek coumarin içerikleri nedeniyle diyabet tedavisinde kullanılmamaları gerekli.

Bu yüzden çin veya seylan tarçını türlerine bağlı kalmak önemli. Her iki tarçın türü de insan tüketimi için güvenli kabul ediliyorlar ancak günde 2 gramdan daha fazla kullanılmaları da önerilmiyor.
 
Geri
Üst Alt