Taliban'ın amacı nedir, liderleri kim, Afganlar neden kaçıyor? Afganistan Taliban kimdir, müslüman mı, şeriat kuralları nedir?

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 7 ay 30 gün
Mesajlar
25,264
Tepkime puanı
8,714
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
İşin başı ladin'den geliyormuş meğer...

Ekli dosyayı görüntüle 3486

Afganistan'da çıkan çatışmalar nedeniyle gündeme geldi. Söz konusu Taliban 2001 yılında ABD liderliğindeki güçler tarafından Afganistan'da iktidardan uzaklaştırıldı, ancak grup o zamandan beri kademeli olarak güç kazandı ve yeniden toprakları ele geçirmeye devam ediyor. İnternet aramalarında çıkan bu haberler üzerine "Afganistan Taliban kimdir, Müslüman mı, şeriat kuralları nedir? Afganlar neden Taliban'dan kaçıyor, amacı nedir, liderleri kim?" soruların yanıtları merak konusu oldu​


Afganistan'da yaşananlar olaylar tüm dünyanın gündeminde yer alan konular arasında. Bilindiği üzere ABD, 11 Eylül 2001 yılında Usame bin Ladin liderliğindeki terör örgütü El Kaide'nin İkiz Kulelere yaptığı saldırının ardından NATO ülkeleriyle işgal etiği Afganistan'dan çekilmişti. Fakat 11 Eylül 2021'de tamamlanması beklenen çekilme sürecinde Taliban, Kabil hükümetine karşı baskısını artırdı. Taliban'ın kim olduğu, Müslüman olup olmadığı, ve amaçlarının ne olduğu araştırılmaya başlandı.

TALİBAN NASIL KURULDU?

Kökeni, Afganistan-Pakistan-Hindistan bölgesindeki Diyobend medreselerine dayanan Taliban, kelime olarak Arapça talib (öğrenci) kelimesinden geliyor. Kelimenin çoğulu olan Taliban (öğrenciler) kelimesini benimseyen örgüt, ülkenin güneyinde Molla Ömer Ahund liderliğinde yaklaşık 50 medrese öğrencisiyle birlikte 1994'te kuruldu.

Aslen Kandaharlı olan Molla Ömer, bir süre Pakistan'da ardından da Kandahar'ın kuzeyindeki Meyvend ilçesinde medrese eğitimi aldı. Sovyet işgaline karşı savaştı.

Taliban'ın altyapısını oluşturan siyasi düşünce ise, Afganistan'ın ilk siyası oluşumlarında ülkede kurulan ilk İslami siyasi parti sıfatını taşıyan Huddamu'l Furkan (Kuran'ın Hizmetçileri) adlı harekete dayanıyor.

Kurulduktan birkaç ay sonra çoğunluğu medrese öğrencisi olan Taliban savaşçılarının sayısı 20 bini buldu. Kısa süre sonra Pakistanlı Peştun etnik kökenden Mevlana Samiul Hak liderliğindeki Darul Ulum Hakkaniye medresesi öğrencileri de örgüte katıldı. Örgütün çoğunluğunu ülkenin güneyindeki Peştun kökenli kişilerden ve Pakistan'daki medrese gören mülteci ailelerin çocuklarından oluşuyor.

Örgütün kuruluşundan itibaren en büyük destekçisi ve yol göstericisi Pakistan istihbarat teşkilatı (ISI) oldu.

aieagg-160820211629132581a1b8bd8b.jpg

TALİBAN'IN GENİŞLEMESİ

Kuruluşundan kısa bir süre sonra, Afganistan'ın ikinci büyük kenti Kandahar'a saldıran Taliban, 3 Kasım 1994'te ciddi bir direnişle karşılaşmadan Pakistan sınırındaki kentin kontrolünü ele geçirdi. Bu Kabil merkezi hükümetine de ilk darbe oldu. 1995 yılında ülke genelinde 12 kentte kontrolü sağlayan Taliban, yolsuzluklara ve rüşvete savaş açmasıyla popülaritesi giderek arttı.

Peştun nüfusun yoğunlukta yaşadığı kentleri bünyesine katan Taliban, 1995 yılında Kabil'in sınırına dayandı. Başkentin kontrolünü ele geçirebilmek için Kabil'i 3 ayrı koldan bombaladı. Ancak Sovyetler Birliği'ne karşı verdiği direnişle adını duyuran Ahmet Şah Mesut liderliğindeki güçler Taliban'ı burada ağır bir yenilgiye uğrattı.

Pakistan'dan ve bazı Körfez ülkelerinden para ve silah desteği aldığı belirtilen Taliban, 1996 yılının eylül ayında Kabil'e saldırmak üzere hazırlık yaptı.

Kanlı sokak savaşına girmek istemeyen Tacik komutan Ahmet Şah Mesut, kendine bağlı tüm güçleri 26 Eylül 1996'da Kabil'den çekti.

Otorite boşluğundan faydalanan Taliban savaşçıları 27 Eylül 1996'da Kabil'e girdi. İlk olarak BM binasına sığınan eski Devlet Başkanı Muhammed Necibullah Ahmedzay ile kardeşi Şahpur Ahmedzay idam edildi.

Başkentin ele geçirilmesi zamanına kadar milis bir yapı olan Taliban, bu tarihten itibaren kendi hükümetini kurduğunu açıkladı. Adını Afganistan İslam Emirliği, kurucu lider Molla Ömer'i de Emirel Müminin (Müminlerin Emiri) olarak ilan etti. Bayrak değiştirildi. Molla Ömer adına camilerde hutbe okundu.

Afganistan'ı yakından takip eden uzmanlara göre Taliban, bu tarihten sonra Pakistan'ın bölgedeki çıkarları için vekalet savaşı veren bir örgüt haline dönüştü.

TALİBAN'I KİM YÖNETİYOR? KOMUTA SİSTEMİ

Taliban sözcüsü Zabiullah Mücahid, Doha'daki Siyasi İşler Komisyonu'nun son aylarda geniş toprak yollarını ele geçiren savaşçılar üzerinde doğrudan kontrol sahibi olmadığı bir liderlik yapısını anlattı.

Özgür Avrupa Radyosu'na (Radio Free Europe/Radio Liberty) mektup gönderen Mücahid, Doha Komisyonunun, Taliban Yüksek Lideri Malavi Hibatullah Akhundzada'nın altında bir tür bakanlar kurulu görevi gören yaklaşık iki düzine komisyon ve ofisten sadece biri olduğunu açıkladı.

Mücahit, Taliban'ın liderlik yapısındaki ayrı bir kolun -Askeri İşler Komisyonu- hareketin tüm askeri komuta zincirini il ve ilçe seviyelerine kadar denetlediğini söyledi.

Akhundzada'nın Taliban'ın dini, siyasi ve askeri konulardaki "nihai otoritesi" olduğunu söyleyen Yetkili, Akhundzada'nın emrinde üç milletvekili bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Siyasi İşler Başkan Yardımcısı Molla Abdul Gani Birader Siyasi İşler Komisyonu'na başkanlık ediyor ve Doha'daki Taliban müzakere heyetine başkanlık ediyor.

Güney eyaletlerinden sorumlu genel başkan yardımcısı Molla Muhammed Yakub, Taliban'ın son kurucusu Molla Muhammed Ömer'in oğludur. Ayrıca Taliban'ın askeri operasyonlarının da başında.

Akundzada'nın doğu eyaletlerinden sorumlu yardımcısı Siraceddin Hakkani de Hakkani Ağı'nın başında bulunuyor.

Mücahit, Taliban'ın askeri emir komuta zincirinin Yakub ve Hakkani'nin çoğunlukta olduğu Askeri İşler Komisyonu'na bağlı olduğunu kaydetti.

Bölge düzeyinden emir komuta zincirine çıkan her Taliban savaş alanı komutanı bir eyalet komutanlığına cevap verir.

Taliban'ın Askeri İşler Komisyonu, Taliban'ın gölge hükümetindeki tüm il ve bölge "valilerinin" atanmasından ve denetlenmelerinden de sorumlu.

aadf-1608202116291305665dbe59fb.jpg

ABD'NİN AFGANİSTAN'I İŞGALİ VE TALİBAN'IN KABİLDEN UZAKLAŞMASI

Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşanan 11 Eylül saldırılarının ardından ABD yönetimi, Taliban'dan El Kaide lideri Üsame bin Ladin'i teslim etmesini istedi. Taliban, Ladin'i 'misafir' olduğu gerekçesiyle iade etmeyeceğini bildirdi.

Bunun üzerine ABD, 7 Ekim 2001'de NATO'nun da desteğiyle Taliban'a yönelik operasyon başlattı. Kısa sürede başkent Kabil dahil elindeki tüm şehirleri kaybeden Taliban, kalesi konumundaki Kandahar'a çekildi. Ardından burayı da kaybetti ve dağlara çekilmek zorunda kaldı.

Örgüt 2002'den sonra gerilla taktiği ile ABD ve Batı destekli Kabil hükümetine karşı savaş vermeye başladı.

TALİBAN YENİDEN AFGANİSTAN'I ELE GEÇİRİYOR

Taraflar, 2020 yılının Şubat ayında Katar'ın başkenti Doha'da imzalanan anlaşmayla süreci netleştirdi. Amerikan işgalinin üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen hala adından söz ettiren Taliban, ABD ve NATO'nun çekilmesiyle ülkede adından söz ettirmeye başladı. Afganistan'ın birçok eyaletini ele geçiren Taliban, başkent Kabil'i kuşattı. 19 Ağustos'a kadar geçiş hükümetinin kurulması bekleniyor.

TÜRKİYE İLE UZLAŞI OLUR MU?

Türkiye'nin Hamid Karzai Havalimanı'nı işletmesi konusunda konuşan Taliban'ın önemli isimlerinden örgütün eski lideri Muhammed Ömer'in oğlu Molla Muhammed Yakup, "Türkiye'yi bir düşman olarak değil müttefik olarak görüyoruz." sözleri uzlaşı ihtimalini kuvvetlendiriyor.

Ancak, Molla Yakup'un "Afganistan topraklarında hiçbir ülkenin bulunmasına izin vermeyeceğiz. Hangi ülke olursa olsun Afganistan İslam Emirliği topraklarında yabancı güçleri işgalci olarak görüp gerekeni yapacağız." sözleri Türkiye'nin Kabil'de kalması durumunda "işgalci" olarak nitelendirilebileceğini gösteriyor.

mna1-160820211629132477a05ea02f.jpg

TALİBAN LİDERİ KİMDİR?

Taliban'ın bugün dini lideri Heybetullah Akhunzade.

İki numaralı ismi ve siyasi lideri ise Molla Abdül Gani Birader.

Taliban'ın dört kurucusundan biri olan Molla Birader, askeri stratejist ve komutan olarak öne çıkıyor.

Molla Ömer'in kardeşiyle evli olan Molla Birader, aynı zamanda en güvendiği komutanlardan biriydi.

Afganistan'ın eski Devlet Başkanı Hamit Karzai ile de aynı aşiretten geliyor.

TALİBAN NE İSTİYOR, AMACI NE?

Taliban 2000'lerin başında kaybedilen gücü geri kazanmak istiyor. Örgüt ülkeye tekrar şeriatı getirmek istiyor.

TALİBAN KAÇ KİŞİDEN OLUŞUYOR?

2021 yılında 75.000 savaşçıları olduğu tahmin ediliyor.

kabil-160820211629127381caf5e803.jpg

TALİBAN MÜSLÜMAN MI?

Taliban yani (öğrenciler) adını benimseyen örgüt ülkenin güneyinde Molla Ahund önderliğinde 50 öğrenci ile birlikte 1994 yılında kuruldu. Taliban örgütünün amacı SSCB ve sonrasında başlayan iç savaştan kurtulmak olarak öne çıktı. Kuruluş isimlerini ise İslam'a dayalı bir yöntem olarak benimsediler. Taliban örgütü ilk çıktığından itibaren kendilerini Müslüman olarak tanımladı.

AFGANİSTAN'IN İSMİ DEĞİŞTİ Mİ?

Afganistan Taliban'ın kontrolü altına geçmesinin ardından ilk olarak isim değişikliğine uğradı. Taliban'ın Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı ele geçirmesinin ardından Afganistan İslam Cumhuriyeti'nin ismi Afganistan İslam Emirliği olarak değiştirildi.

ieag-16082021162913254520d8603f.jpg

BİNLERCE AFGAN VATANDAŞI ÜLKEYİ TERK EDİYOR

Taliban'ın hızla ilerleyişini devam ettirmesi ve Kabil'i birkaç saat içinde ele geçirmesinin ardından on binlerce Afgan vatandaşı ülkeyi terk etme kararı aldı. Şehirde dün öğlen saatlerinde yoğun trafik meydana gelirken binlerce vatandaş ise Kabil Havalimanı'na akın etti. Uçağın tekerlek kısmına bile girmeye çalışan birkaç vatandaş uçağın havalanmasının ardından yere düşerek hayatını kaybetti.

TALİBAN'DAN KAÇAN VATANDAŞLAR NEREYE GİDİYOR?

Taliban'ın ülkeyi ele geçirmesinin ardından on binlerce vatandaşın sınırdan çıkarak İran, Pakistan gibi ülkelere gittiği görüldü. Türkiye'nin İran sınırında büyük güvenlik önlemleri oluşturdu.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt