Tabure nasıl boyanır?

Katılım
3 yıl 7 ay 3 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Eskimiş, yıpranmış veyahut renk değişikliğine ihtiyaç duyulan tabureler, tekrar renklendirilerek yepyeni görünüm kazandırılabilir. Tabure yüzeyinin boyalı, hasarlı yahut ham oluşuna göre değişik aşamalar uygulanmaktadır.

Gerekli malzemeler​

Tabure

Ahşap boyası

Vernik

Zımpara takozu

İnce ve kalın zımpara kağıdı

Fırça

Hazırlık aşaması​

İkinci zımpara kısmında ince numaralı zımpara kullanılmaktadır. İnce zımpara ile küçük kalıntıların giderilmesi ve yüzeyin pürüzsüz hale gelmesi sağlanır. Zımparalama sırasında bol ölçüde toz oluşur. Bu tozları yüzeyden temizlemek için kuru bir fırçadan yararlanılabilir.

Boya katmanını yüzeyden temizlemek için kalın numaralı bir zımpara kullanılmaktadır. Zımpara takozu ileri geri hareketler ile yüzeyde gezdirilerek boyanın temizlenmesi sağlanmaktadır. Zımpara işlemi yapılırken, zımparalama yönünün ağaç liflerine paralel olması ve liflerin derinine inmeden yüzeydeki boya katmanını kaldıracak kadar baskı uygulanması gerekmektedir.

Vernik​

Verniğin uygulanabilmesi için boyanın tümüyle kurumuş olması gerekir. Temiz bir fırça vasıtasıyla vernik bütün yüzeye ince bir kat biçiminde uygulanmaktadır. Boya adımında olduğu gibi ilk kat bütünüyle kuruduktan sonra ikinci kat atılır. Uygulanacak vernik mat veyahut parlak görünümlü olabileceği gibi sprey formunda vernikler de tercih edilebilmektedir.



Astar katı​

Zımpara sonra, taburede hasarlı kısımlar açığa çıkmışsa, bu alanların boya işlemine geçmeden önce doldurulması gerekmektedir. Ahşap yüzeylerin tamiri için ahşap dolgu macunları kullanılır. Macun yüzeye uygulanıp hasarlı kısımlar doldurulduktan sonra kurumaya bırakılır. Kullanma talimatındaki bekleme süresi tamamlanınca macunlu kısım zımparalanarak yüzey pürüzsüz hale getirilir.

Boyama​

Boyadan önce bir kat boya öncesi astar uygulanmaktadır. Astar boyanın yüzeye daha iyi tutunması ve uzun seneler bozulmadan kullanılabilmesine yardım eder. Astar katı kuruduktan sonra, boyanın yüzeye daha iyi tutunabilmesi için ince bir kat zımpara yapılır. Astar işlemi yerine astar içeren boyalar kullanılarak bu adım atlanabilir. İstenilen renkteki ahşap boyası, etiketinde yer bulan kullanma talimatlarına göre hazırlanır. Uygun büyüklükteki bir fırça kullanarak yüzeye ilk kat boyası yapılmaktadır. Üreticinin tavsiye ettiği ilk kat bekleme süresi sonuç kısmında ikinci kat boya atılır. İkinci kat boya için bekleme süresi tamamlandığında vernik safhasına geçilir.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt