Genel Forumlar'ın en şahanesine hoş'geldiniz.. Genel Forum - Genel Forum Sitesi'🌼

Kayıt olarak genel forum sitemizin içeriklerine ulaşa'bilirsiniz.. Yenilikci bir forum anlayışını benimseyen forummeskeni sitemiz.. Sizleri eğlendirmekten, bilgilendirmekten çok mutluluk duyacaktır..

Süpermen Logosu Nasıl Değişti?

Katılım
1 yıl 10 ay 5 gün
Mesajlar
2,196
Tepkime puanı
584
Cinsiyet
bPg20e
Süpermen’in göğsünde taşıdığı malum sembolün, Hristiyanların haçından sonra dünya çapında en çok tanınan sembol olduğu söylenir. Bu iddianın doğruluğundan emin olamasak da sembolün ikonik bir sembol olduğunu kimse inkâr edemez. Elmas formunun üzerinde S harfini nerede görsek Süpermen’i hatırlarız. Sembol, ilk kez 1930’lu yıllarda kullanılmaya başlamış ve zamanla bazı değişimler geçirmiştir. Bu değişimler bazen küçük bir kayma bazen de önemli bir değişiklik olmuştur. İşte Süpermen sembolünün yıllar içindeki değişimi.

1934-Action Comics’in 1. Sayısı



Süpermen, 1934 yılında Jerry Siegel ve Joe Shuster tarafından yaratılmıştır. İki yaratıcının soyadları S harfi ile başladığından kahramana Süpermen adı uygun görülmüş ve yine aynı sebeple sembolde büyük bir s harfi kullanılmıştır. İlk sayının kapağında yer alan sembol ile iç sayfalarda kullanılan sembolün tasarımları birbirinden farklıdır. Kalkanın şekli ve s harfinin rengi iç sayfalarda kapaktakinden farklıdır.

1938-Action Comics’in 7. Sayısı



Süpermen, yayıncı tarafından fazla fantastik bulunduğundan 7. sayıya kadar bir daha kapakta görülmemiştir. 7. sayıda kapağa geri dönen Süpermen’in göğsündeki sembolde bazı değişiklikler göze çarpar. S büyümüş, kalkanın formu üçgene yaklaşmıştır.


1939-New York Dünya Fuarı




1339 New York Dünya Fuarı’nın ana teması “geleceği kutlamak”tır. Süpermen de o zamanlar “yarının insanı” olarak tanınmaktadır. Hal böyle olunca temayı vurgulamanın en iyi yolunun Süpermen’den yardım istemek olduğunu düşünülmüş olsa gerek ki fuarda Süpermen, ilk kez bir ete kemiğe bürünerek insanların karşısına çıkmıştır. Yani bir aktör tarafından canlandırılmıştır. Ancak neden gerek gördüğü bilinmez aktörün giydiği kostümde yer alan sembolde, S harfinin üzerine bir de Süpermen yazılmıştır.


1941-Action Comics’in 35. Sayısı




Sembol 1941 yılına kadar üçgen formunu korumuştur. Ancak Shuster’ın iş yükünü hafifletmek için Wayne Boring ve Leo Nowak gibi sanatçılar da işe başladıktan sonra yayınlanan sayılarda kalkanın formu beşgene dönmüştür. (12. sayıdan sonra)


1941 yılı Felischer Süpermen Çizgifilmi




Süpermen çizgi roman olarak çok sevilince Paramount, Flescher Stüdyolarından çizgi filminin yapılmasını ister. 26 Eylül 1941’de dergide yayınlanan görselde kalkan tam bir elmas formuna kavuşur. Renklerde de büyük bir değişiklik vardır: Siyah zeminli kalkan, sarı bir hatla çevrelenmiş ve ortasında kırmızı S harfi yerleştirilmiştir.


1944-Süpermen Markası




Daha sonra Süpermen adı ile yayınlanacak olan “Dedektif Dergisi”, Süpermen’in temel versiyonu için marka patentini alır. Markanın temel tasarımı tüm varyasyonlara uygulanabilir. Bu dönem Disney’in Mickey Mouse’u ticari bir maka haline getirdiği zamana denk gelir. Başvurular 26 Ağustos 1944 tarihinde ABD Patent Ofisi’ne yapılmış ve 1948’de onaylanmıştır.


Telif hakkı şöyle der:


“Telif hakkıyla korunan Kalkan Tasarımı kırmızı ve sarı renkte kenarlıklı beş taraflı bir sipere sahiptir, siperin içindeki metin, siperlerin oranlarına ve şekline göre boyutlandırılmış ve yerleştirilmiştir.”
Bu açıklama, başka hiçbir logo tasarımında kalkanın kullanılamayacağı anlamına gelir.


1948 yılı Süpermen Dizileri




1948’de 15 bölümden oluşan bir dizi çekilir. Süpermen’i Kirk Alyn canlandırır. Kalkan çizgi roman versiyonundan daha geniştir ve “S” daha büyük yer kaplar. S harfinin tepesinde bir kıvrım göze çarpar. 1950’de başka bir dizi daha çekilir. Dizi siyah beyaz çekildiğinden renklerin pek önemi yoktur. Bu ikinci dizide oyuncu George Reeves’dir. Kostümde hafif değişiklikler olsa da logo aynı kalmıştır.


1951 Süpermen’nin Maceraları




Süpermen’in Maceraları da başlangıçta siyah beyazdır. Ancak renkli televizyonların yaygınlaşmasıyla, 1955’te dizi ilk iki sezondan sonra renkli yayınlanmaya başlanır. Kalkanda çizgi romanlarla aynı renk şeması kullanılır. S harfinin kuyruğundaki kıvrım dışında, logo Alyn versiyonuna çok benzemektedir. Her sezon bittiğinde Reeves’in S logosunu yaktığı yönünde bir dedikodu dolaşmıştır ancak o zamanın parasıyla 4 bin dolara alıcı bulan bir kostümün yakılmış olması da pek akla yatkın değildir.


1955 Curt Swan ve Süpermen Logosu



1955’ten sonra Süpermen’in maceralarını çizme işini Curt Swan devralır. Sembolün temel çizgilerini korumuş ama S harfini kalınlaştırmıştır.


1978’de Süpermen




Değişimin Özeti


 

Benzer konular

24,451Konular
87,827Mesajlar
1,162Kullanıcılar
denzeLSon üye
Üst Alt