Sultan lokumu nasıl yapılır?

Katılım
3 yıl 7 ay 2 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Osmanlı mutfağına ait bir tatlı olan sultan lokumu sütlü tatlı çeşitlerindendir. Hazırlanışı gayet kolay ve pratiktir. İsteğe göre çeşitlendirilebilecek sunumu ile de göz dolduran sultan lokumu hayli lezzetlidir.

Sultan Lokumu Hazırlamak İçin Gerekli Olan Malzemeler
Üzeri İçin
Sultan Lokumunun Hazırlanışı

Sultan lokumunu hazırlamak için her şeyden önce derin bir tencerenin içine isteğe göre margarin veya tereyağı eklenmektedir. Az ateşte eriyene kadar beklenir. Eridikten sonra üstüne un eklenir. Un yağ ile bir zaman kavrulur. Daha sonrasında üstüne süt ve toz şeker de eklenir. Karışım bir zaman mikser ile çırpılır. Az ateşte tahta kaşık yardımıyla devamlı karıştırılarak pişirilir. Sultan lokumunun muhallebisi kıvama geldikten sonra düşük sıcaklıkta takriben beş dk daha pişirilir. Ocaktan alınan muhallebinin üstüne vanilya eklenmektedir. Mikser ile beş dakika çırpılır.

Hazırlanan muhallebi fırın tepsisinin her yerine eşit olacak biçimde yayılır. Şurada önemli olan nokta fırın tepsisinin önceleri ıslatılmasıdır. Fırın tepsisine yayılan muhallebi takriben 3-4 saat kadar dolapta bekletilir. 1 gece bekletilecek zaman var ise daha iyi sonuç elde edilecektir. Muhallebi buzdolabına kaldırılmadan üstü bir kapak ile yahut streç ile kapatılmalıdır. Yoksa bu süreç zarfında muhallebi dolap kokusunu emebilir.

Bir zaman buzdolabı içinde bekletilen muhallebi isteğe göre şekillendirilebilir. Bir zaman beklediği için yoğun bir kıvam alacak ve kolay şekil verilebilecektir. Tepside dikdörtgen biçiminde kesilerek arasına fındık, badem, ceviz gibi isteğe bağlı kuruyemişler eklenmek suretiyle sarılabilir. Rulo şekline getirilen muhallebi Hindistan cevizi ile süslenerek servis edilebilmektedir. Yahut muhallebi kare kare kesilerek ceviz büyüklüğünde toplar şekline getirilebilir.



Hindistan cevizine bulandıktan sonra üstü yine fındık, ceviz, badem yahut çam fıstığı ile süslenebilir. Benzer halde yuvarlak hazırlanan muhallebi parçaları kakaolu hindistan cevizi veya pasta süsü ile de renklendirilebilir. İsteğe göre şekillendirilmiş olan sultan lokumları servis edilmeye hazırdır.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt