Standart Kedilerde Ve Köpeklerde Kan Grupları

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 7 ay 30 gün
Mesajlar
25,264
Tepkime puanı
8,714
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Kedilerde ve köpeklerde kan grupları nelerdir? Ayrımı nasıl yapılır? Kedilerin ve köpeklerin kan grubu çeşitleri nelerdir? Cinslere göre grupları nelerdir? Detaylar yazımızda.


Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde ve köpeklerde kan grupları sınıflandırmasının olduğunu biliyor muydunuz? Evcil hayvan sahiplenicilerinin bir kısmının dahi bilmediği bu özellik, hayvanların tedavi süreçlerinde özellikle önemli yaralanmalara bağlı olarak yapılan tedavilerde fazlasıyla önem taşır. Bu yazımızda köpeklerde kan grupları ve kedilerde kan grupları konuları üzerine önemli bilgileri sizlerle paylaştık.
Kedi ve Köpeklerde Kan Grupları

Kedilerin 3 farklı kan grubu bulunurken, köpeklerin kan grupları biraz daha karmaşıktır. A, B ve AB kan grubuna sahip olan kedilerde en yaygın görülen kan grubu A olup, daha nadir görülen kan grubu ise AB kan grubudur. Kedilerde kan grupları A, B ve AB olarak sıralanabilir. Köpeklerde kan grupları DEA olarak adlandırılarak farklı kan grubu tiplerine ayrılmıştır.


Kedilerde Kan Grupları

Önemli yaralanmalar ve ağır hastalıklarda ihtiyaç duyulan kanın karşılanması için, hayvanın kan grubunun bilinmesi önemlidir. Kedilerin kan grubunun belirlenmesinde ırk faktörü öne çıkarken, özellikle safkan kedi ırklarına bakıldığında genellikle aynı kan grubuna sahip oldukları görülebilir.
Mesela Siyam kedilerinin önemli bir kısmının kan grubu A iken, Ankara ve Van Kedilerinin ise kan grupları daha çok B kan grubudur. AB gibi nadir görülen kan grubuna ise genellikle Sfenks, Scottish Fold ve Bengal kedi ırklarında rastlanır.
Kedi kan grupları köpeklere nazaran daha basit tiptedir. Avustralya bölgesinde bulunan kedilerin türlerine göre önemli bir kısmının kan gruplarının B sınıfında yer aldıkları görülürken, Amerika’da ise A kan grubunda yer alan kedi sayısı çok daha fazladır. A ve B kan grubuna sahip olan dostlarımızın, birbirlerine kan vermeleri mümkün değildir. AB grubunda olanlar ise hem A hem de B grubundan kan alabildikleri için hayati durumlarda daha şanslılardır.

Köpeklerde Kan Grupları

İnsanların en sadık dostları arasında bulunan canlılardan biri olan köpeklerin kan gruplarının karmaşık bir yapıda olduğu bilinmektedir. Bugüne kadar tespit edilmiş en az 6 kan grubuna sahiptirler. Kırmızı kan hücrelerine bağlı olarak farklı moleküller, köpeklerde kan grubunun belirlenmesinde önemli rol oynar.
Köpeklerin tespit edilen kan grupları DEA yani Dog eritrosit antijen olarak bilinmekte olup, en önemli kan grubu DEA I.I olarak tanımlanır. Bu grupta yer alan ve negatif kan değeri taşıyan dostlarımızın, kan alıp vermede daha şanslıdır. DEA I.I + kan değerlerine sahip köpekler, negatif ve pozitif değerlere sahip olan tüm köpeklere kan verebilirler.
Köpeklerin önemli bir kısmı, DEA I.I + kan değerine sahiptir. DEA I.I Negatif (-) ise daha az rastlanan bir kan grubudur. Özellikle German Shepherd, Pit Bull, Labrador ve Golden Retriever ırklarının önemli bir kısmı, DEA I.I Negatif (-) kan değerlerine sahip olmaktadırlar.
Kan Nakli Uyumsuzluklarında Görülen Belirtiler

Kan nakli yapıldıktan sonra kan grubu uyumsuzlukları, bazı belirtiler ile belli olabilir. Ancak kan nakli yapılmadan önce hayvanın kan grubunun tespitinden emin olunması ayrı bir önem taşır.
Dışkı ve idrarını tutamama
Yüksek ateş
Uzun süren huzursuzluk hali
Hipertansiyon
Bu belirtiler arasında en fazla öne çıkanlardır. Bu uyuşmazlıklar genellikle daha ağır sonuçlara sebep olacağı için, kan transferinde mutlaka dikkat edilmesi gerekir.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt