Smf Mi Mybb Mi? Hangisi Daha İyi?

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 7 ay 8 gün
Mesajlar
25,232
Tepkime puanı
8,697
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Ekli dosyayı görüntüle 2846


Yazılım ile ilgisi olan kişiler için SMF ve MYBB terimleri hiç yabancı gelmemektedir. Özellikle Facebook, Instagram, Twitter gibi sosyal mecralar yerine forum sitelerine bağlılık gösteren kişilerin yakın ilgi alanlarıdır. SMF ve MYBB arasında tercih yapmak isteyen kişiler için detaylı olarak bu forum uygulamalarını bu yazımızda açıkladık.

SMF NEDİR?

Açılımı Simple Machines Forum kelimeleridir. Kullanıcıların belirli kurallar çerçevesinde bir konu hakkında özgürce fikirlerini paylaşabildikleri platformlara forum denmektedir. Hem ülkemizde hem de dünyada forumlara yoğun bir ilgi vardır. Forum sitesi açıp kullanıcılar için özgür bir alan yaratmak, aynı zamanda da yoğun bir trafik sağlamak isteyen kişiler için hazır paketler bulunur. Bu hazır paketlerden biri de SMF yani Simple Machines Forum’dur. Dünya üzerinde yüzlerce gönüllü geliştiricisi bulunmaktadır ve ücretsizdir.

SMF Genel Özellikleri

SMF
, PHP dilinde yazılan ve MySQL üzerinde çalışabilmektedir. Çok kısa bir zaman diliminde yeni forum siteleri oluşturmanıza imkan tanır. Bu nedenle de dünya üzerinde en çok tercih edilen hazır forum sistemidir. Pratik bir sistem olarak tercih edilmesinin yanında içeriğinde bulunan tema zenginliği de SMF’yi en çok tercih edilen hazır paket yapmıştır. İçeriğinde hem sistemin kendi oluşturduğu temalar hem de kullanıcıların oluşturup bağımsız olarak kaydettiği temalar bulunmaktadır. Forum sitesi oluşturmak için SMF kullandığınızda binlerce tema ile karşılaşabilirsiniz.

SMF ile forum sitesi oluşturmak istediğinizde hazır bir kalıp kullanmak istemeseniz sitenizi özelleştirme yapabilirsiniz. Kullanıcılar için pratik butonlar, genel görünüm, kullanıcı panelleri kısımlarında da özelleştirme yapabilirsiniz.

SMF içeriğinde birçok eklenti barındırmaktadır. Bu eklentiler temalarda olduğu gibi hem sistemin size sunduğu hem de kullanıcıların bağımsız olarak kaydettiği eklentilerdir. Eklentiler ile forumunuzun görselliğini iyileştirebilirken daha kolay kullanım avantajı da sunabilirsiniz. Yazılım konusunda uzmansanız SMF üzerinden kendinize özel bir eklenti de oluşturmanız mümkün.

MYBB NEDİR?

Açılımı My Bullettin Board olan hazır forum paketlerinden biridir. PHP ile yazılmıştır ve MySQL veri tabanı ile eklentiler geliştirilebilir. MyBB dinamik bir yapıya sahiptir. İlk olarak 2002 yılında geliştirilmiştir. MyBB’yi en önemli kılan özelliği Merge Sistemidir. Merge Sistemi sayesinde desteklenen forum sitelerinden verileriniz kaybolmadan MyBB forum sistemine geçiş yapabilirsiniz. Bunun yanında Merge sistemi ile iki farklı MyBB tabanlı forum sitenizi birleştirip bir tane forum sitesine dönüştürebilirsiniz.

Plugin adı verilen özelleştirilebilir eklenti sistemine sahiptir. Zaten geniş olan fonksiyonları kullanıcı isteğine göre geliştirilebilir. Bu sayede forumlara yeni özellikler eklemek oldukça kolay olmaktadır. Standart bir forum sitesinin tüm özelliklerini barındırır. Birkaç adımda tema, renk, özellikler değişebilir.

MyBB dünya çağında oldukça fazla kullanılmaktadır. Tamamen ücretsizdir ve gönüllü geliştiriciler tarafından geliştirilmektedir. MyBB 1.8.23 adı verilen son sürüm, 17 Temmuz 2020 tarihinde yayınlanmıştır. Yine gönüllü geliştiriciler tarafından yayımlanan her sürümün Türkçe versiyonu da düzenli olarak çıkarılır. Türkçe kurulum paketi sayesinde daha rahat bir kullanım imkanı sunmaktadır.

SMF Mİ MYBB Mİ?

Bu iki sistem arasında tercih yapmadan önce her ikisinin de eski popülerlikte olmadığını belirtmekte fayda var. Eskiden sosyal mecralar bu kadar yaygın değildi ve herkes forum sitelerine yöneliyordu. Şimdi ise sosyal medya araçları sık sık kullanılıyor ve popülerliği forum siteleri ile paylaşıyorlar. Ancak hiçbir zaman tamamen yok olmayacaklardır.

  • Tema seçenekleri konusunda SMF’nin MYBB’den on adım daha önde olduğunu söyleyebiliriz. MyBB’de temalar kısıtlı ve var olanlar da birbirinin kopyası gibi görünmektedir. Bu nedenle karşılaştırmamızın ilk maddesinde SMF 1-0 önde oluyor.
  • Forum sitelerinin olmazsa olmazı eklentiler konusunda MyBB oldukça pratik bir seçenek. Yalnızca birkaç dakika içerisinde her türlü eklentiyi koyabiliyor ve sitenizi daha güzel bir hale getirebiliyorsunuz. SMF’den bu konuda oldukça önde olduğu için durumu 1-1 yapıyor.
  • Genel olarak bir göz attığımızda SMF’nin MyBB’den daha düzenli bir görünümü olduğunu söyleyebiliriz. SMF tabanlı forum sitelerini düzenli bir çalışma masasına benzetebiliriz. Kağıtlar çekmecede, kalemler kalemlikte gibi. MyBB’de ise her yer her yerde. Bu nedenle SMF 2-1 öne geçmiş oluyor.
  • Şimdi her şeyi bir kenara bırakalım ve en önemli maddemize gelelim. MyBB gayet iyi ve güzel bir sistem olmasına rağmen en büyük sıkıntısı çökme sorunlarıdır. Durduk yere hata vererek kullanıcıların hayli canını sıkmaktadır. İstediğiniz eklentiyi birkaç dakika içerisinde ekleyebilirsiniz ama anında size bir hata çıkartabilir. Hatta MyBB’den SMF’ye geçiş yapan kullanıcıların birçoğunun geçme sebebi de bu hata verme durumları. Böylelikle 3-1 SMF öne geçmiş oluyor.
  • Listemizin son maddesine geçsek de SMF her şekilde galip gelecek. Bu nedenle ona bir puan daha kazandırmak istedik. MyBB ile kurulan forum sitelerinin ne yazık ki Responsive özelliği desteklemiyor. Yani mobil cihazlardan giriş yapılamıyor, yapılsa da sorunlar çıkıyor. Bu nedenle durum 4-1’e geliyor ve SMF mi MyBB mi sorusunun kazananı SMF oluyor.
Yukarıda bahsettiğimiz sebeplerden dolayı SMF daha çok tercih edilen bir sistemdir. Tabi bu durum kişilerin ihtiyaçları ve kurmak istedikleri web sitelerine göre değişiklik gösterebilir.
 

Kerem

Kız & Erkek Babası
Katılım
3 yıl 1 ay 11 gün
Mesajlar
690
Çözümler
1
Tepkime puanı
691
Konum
Ankara Yolcusu
Memleket
Isparta
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Smf ?
 
  • Beğen
Tepkiler: LsR
Katılım
3 yıl 4 ay 21 gün
Mesajlar
192
Tepkime puanı
116
Yaş
22
Konum
Sivas
İsim
Nida
Memleket
Sivas
Cinsiyet
bPg20e
Beğendim ama fikrim yok :LOL:
 

Melissa

İş Kadını <3
Katılım
3 yıl 25 gün
Mesajlar
210
Tepkime puanı
129
Konum
Gebze
İsim
Melisa
Memleket
Bayburt
Meslek
Matba Ambalaj Muhasebe
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Forumalev eskiden ilk mybb kurmuştu mybb güzel biraz anlarım :)
 
  • Beğen
Tepkiler: LsR
Geri
Üst Alt