Sinekli Bakkal (Halide Edip Adıvar) Kitabı Kısa Özeti

Katılım
3 yıl 7 ay 7 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
  • İstanbul’un Sinekli Bakkal mahallesinin Sinekli Bakkal sokağında doğup büyüyüp evlenen Rabia adlı bir hafız kızının ve çevresindekilerin hayatı anlatılmaktadır.
  • Eserin ana fikri; İdeal Türk kadının doğu kültürünün aynı zamanda Batı ile tanışmış ılımlı kişiliğini; akla dayanan Batı felsefesinin birer temsilcisi olduğudur.
  • Kitabın kahramanları; Kız Tevfik, Vehbi Dede, Peregrini (Osman), Selim Paşa, Emine, İlhamî İmam…
  • Sinekli Bakkal sokağında yaşayan Emine ve Tevfik birbirleriyle evlenirler. Emine, İmam Efendinin kızıdır. Mahallede bir bakkal işleten Tevfik oldukça yeteneklidir. Çok iyi orta oyunları yapabilmektedir. Emine ve Tevfik’in Rabia adında çocukları olur. Bir gün karısının taklidini yapan Tevfik’i karası görür bunun üzerine boşanırlar. Rabia dedesinin yanında büyür ve onun etkisiyle hafız olur. Mahallede Selim Paşanın konağı vardır. Selim Paşa padişahın dostlarındandır. Rabia, Kur’an okumadaki şöhretiyle Selim Paşanın konağına girer. Burada Vehbi Dede’den musiki dersleri alır. Konakta Peregrini adlı İtalyan bir piyanistle tanışır. Rabia, annesi ve babası arasında çıkan ayrılıkta babasını seçer ve onun yanında kalmaya başlar. Babasının en yakın arkadaşı olan Rakım ile dost olur. Selim Paşanın oğlu Hilmi Jöntürklere mensuptur. Hilmi’ye Fransa’dan gelen dergi ve evrakları Tevfik almaktadır. Tevfik bunları kadın kılığına girerek almaktadır. Fransız postanesinden Hilmi’ye gelen evrakları alırken erkek olduğu anlaşılan Tevfik, tutuklanır ve işkenceye uğrar. Tüm bunlara rağmen Hilmi’nin adını vermez. Sonrasında sürgüne yollanır. Her ne kadar Tevfik Hilmi’nin adını vermese bile evrakların ona geldiğinin anlaşılması ile Hilmi’de sürgüne yollanır. Tevfik ve Hilmi’nin sürgün yerleri Şam’dır. Babası sürgüne gönderilince Rabia konağa gitmez. Babasının yokluğunda, Rakım’ın yardımıyla bakkal dükkanını idare eder. Rabia konağa gitmediği için camilere gider, camilerde mevlüt okur ve çok beğenilir. Selim Paşarın konağındaki piyanist Peregrini, Rabia’ya hayrandır. Rabia ile evlenmek istemektedir. Bu düşüncesini Vehbi Dede’ye açar. Böylece Peregrini müslüman olur ve Osman adını alır. Sonrasında Peregrini ile Rabia evlenirler. Bir çocukları olur. Meşrutiyet ilan edilir. Sürgündekiler dönmeye başlar. Tevfik de dönenler arasındadır. Sürgünden döndüğünde kendisine bir torunu olduğu haber verilir.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt