Sevgili Çiçeği (Hoya Kerrii) Bakımı Nasıl Yapılır?

Mesajlar
16,954
Çözümler
1
Tepkime puanı
5,714
Cinsiyet
bPg20e
Ekli dosyayı görüntüle 12253

Sevgili Çiçeği Özellikleri​

Botanik adı Hoya kerrii olan sevgili çiçeği, Asclepiadoideae ailesinin popüler üyelerinden biridir. Güneydoğu Asya’nın tropikal iklimlerinde yetişir. Kalp şeklindeki yapraklarından dolayı kalp çiçeği ismiyle de bilinir. Sevgililer Günü için mağazalarda sunulan çeşitler, çoğunlukla bitkinin sadece kesilmiş yapraklardır.

Sevgili çiçeği çok yıllık ve tırmanarak büyüyen bir bitkidir. Bireysel sürgünler, bir metre kadar büyüme uzunluğuna ulaşabilir. Dökülmeyen yaprakları birbirine zıttır. Ön yüzdeki kalp şeklindeki yapraklar 12 cm uzunluğa ve 9,5 cm genişliğe kadar ulaşabilir. Çiçekler simetrik olarak gelişir ve bir çiçek salkımı oluşturur. Çiçeğin tamamen açılması için geçen süre iki haftadır. Çiçekler pek kokulu değildir ancak kırmızıdan kahverengiye dönüşen çok fazla nektar üretir.

Not: Hoya kerrii bitkisi bir miktar zehirlidir. Bu nedenle, küçük çocuklardan ve evcil hayvanlardan uzak tutulması gerekir.

Sevgili Çiçeği Bakımı​

Hoya kerrii az bakım gerektiren bir ev bitkisidir. Doğrudan güneş ışığı almayan aydınlık bir yerde en iyi şekilde büyür. Ev bitkileri veya kaktüsler için uygun ticari saksı toprağında yetiştirilebilir. Düzenli olarak kireçsiz su ile sulanır ve her sulama arasında toprak kurumalıdır. Yalnızca saksı çok küçüldüyse saksı değiştirilmelidir.

Konum, Sıcaklık ve Toprak​

Konum söz konusu olduğunda, sevgili çiçeğinin belirli tercihleri vardır. Yer aydınlık olmalı fakat doğrudan güneş almamalıdır. Çok fazla doğrudan güneş ışığı ile yaprakları yanabilir. Yaz aylarında, yaklaşık 21 °C’lik bir oda sıcaklığı ve yüksek nem oranı idealdir. Bunun başlıca nedeni, Hoya kerrii bitkisinin tropikal bölgelerden gelmesidir. Nemi artıracağından, bitkiye düzenli olarak su püskürtülmelidir.


Sevgili çiçeğinin büyüme evresi Mart ve Ekim ayları arasındadır. Yaz aylarında dışarıda kolayca hayatta kalabilse de, kış aylarında kışlık iç mekanlara taşınmalıdır. Dona karşı aşırı hassastır. Kışlık yeri serin ve aydınlık olmalı, sıcaklık 12 °C ila 15 °C arasında olmalıdır.

Sevgili çiçeği gelişmek için gevşek ve geçirgen toprak ister. Kaktüs toprağı bitki substratı olarak uygundur. Elinizde böyle özel bir toprak yoksa, orkide toprağı da kullanabilirsiniz. Toprağın suyu geçirebilmesi her zaman önemlidir. Bu nedenle, standart saksı toprağı hindistan cevizi lifleri ile zenginleştirilmelidir. İsteğe bağlı olarak, bahçe toprağı, kompost ve perlit karışımı da kullanılabilir.

Sulama ve Gübreleme​

Hoya kerrii düzenli olarak ve kireçsiz suyla sulanmalıdır. Asla doğrudan musluktan soğuk su kullanmayın ve sulamalar arasında toprağın kurumasını bekleyin. Yeterli sulamaya ek olarak, mümkün olan en yüksek nem de başarılı bakım için belirleyici faktördür. Yaz aylarında her gün yağmur suyu püskürtün. Bu mümkün değilse, saksı altlığı çakıl taşları ve su ile doldurulur. Su buharlaşarak, bitkinin çevresinde istenen nem seviyesini oluşturur.

Sevgili çiçeğinin besin ihtiyacı ortalama düzeydedir. Mart ile Eylül/Ekim arasındaki büyüme döneminde, her 14 günde bir sıvı gübre verilir. Alternatif olarak, 6 ila 8 hafta boyunca depolama gübresi görevi gören gübre çubukları da kullanılabilir. Bitki taze bir bir alt tabakaya sahipse, ilk yıl gübreleme yapılmasına gerek yoktur.

Budama ve Saksı Değiştirme​

Sevgili çiçeği budanmasına gerek yoktur. Her budama ile çiçeklerin gözle görülür şekilde azaldığı akılda tutulmalıdır. Ayrıca yeni tomurcukların oluştuğu yer olduğu için, çiçek salkımları solduktan sonra bile kesilmemelidir. Bitki büyürse, kalp şeklindeki ağır yaprakları taşıyan sürgünlerin destek çubuklarına ihtiyacı vardır.

Oldukça yavaş bir büyüme göz önüne alındığında, saksı değişimi sadece bakım programında her 2 ila 3 yılda bir yapılır. Bunu yapmak için en iyi zaman, Şubat ve Mart ayları arasıdır. Yeni saksı çok büyük olmamalıdır. Su basmasını önlemek için iyi drenaj önemlidir.

Kış Mevsiminde Bakım​

Hoya kerrii bitkisi, tüm yıl boyunca iç mekanlarda kolayca yetiştirilebilir. Süs bitkisinin canlılığı, kış boyunca yenilenmesine izin verilirse önemli ölçüde artar. Bu, Ekim’den Şubat’a kadar sıcaklığı 12 ila 15 santigrat derece arasında olan daha serin bir odaya yerleştirildiği anlamına gelir. Sıcaklık 10 santigrat derecenin altına düşmemelidir. Ek olarak, sadece kurumasını önleyecek kadar sulanır ve kış uykusunda gübre verilmez.

Çoğaltma​

Sevgili çiçeğini çoğaltmak için kesimler dikmek yeterlidir. Bunun için ana bitkinin bir yaprağı kesilir ve taze saksı toprağına yerleştirilir. Saksının üzerine şeffaf plastik bir torba koyarak sıcak, nemli bir mikro iklim oluşturulur. Köklenme, tam güneş almayan aydınlık bir pencere kenarında 6 ila 8 hafta sonra başlar. Bu süre zarfında, toprak her zaman nemli tutulur ve günde birkaç dakika torba çıkarılarak havalandırılır. Taze bir sürgün, köklenmenin başarılı olduğunu gösterir. Bu aşamadan sonra üzerindeki plastik torba çıkarılır ve kaktüs toprağına aktarılır.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt