- Katılım
- 1 yıl 10 ay 5 gün
- Mesajlar
- 2,196
- Tepkime puanı
- 584
- Cinsiyet
Sert Su Nedir?
Aslında sert suyun normal sudan daha fazla mineral içermesi dışında bir farkı yoktur. Daha spesifik olarak ifade etmek gerekirse, sert su daha yüksek konsantrasyonda magnezyum ve kalsiyum iyonlarına sahiptir. Bunlar iki birincil iyondur. Bununla birlikte suyun sertliği içinde çözünmüş metaller olmasından da kaynaklanabilir. Bunlar divalan veya multivalan katyonu formları olan baryum, alüminyum, çinko ve manganez olabilir. Tek değerli iyonlar örneğin sodyum ve potasyum suda sertliğe neden olmaz.
Su Nasıl Sertleşir?
Su çok iyi bir çözücüdür. Bu nedenle yabancı maddeleri kolaylıkla topar ve çözer. Kaynağından çıkan su yeryüzündeki yolculuğu boyunca kayalar ve taşlar arasından akarken mineralleri çözer ve konsantrasyonuna katar. Böylece sertleşmiş olur.
Suyun mineraller bakımından zenginleşmesine sertleşme denilmesinin temel nedeni de çözülen maddelerin gerçekten sert olmasıdır. Bir diğer neden de deterjanın ve sabununun köpürme özelliğini engellemesidir.
Suyun Sert Olduğunu Nasıl Anlarız?
Sert suda sabun köpürmez, sabun yapışık beyaz peynir gibi bir forma bürünür. Bu nedenle bazı sentetik deterjanların sert suda yapılan yıkamada etkinlikleri azalır. Çünkü deterjanın aktif bileşenlerinin bir kısmı, sert su tarafından etkisiz hale getirilir. Eğer köpürme kolaylıkla sağlanamıyorsa suyun sert olduğunu anlayabilirsiniz.
Sert Su İçersek Ne Olur?
Tadı pek hoş olmasa da sağlık açısından bir tehlike oluşturmaz. Ancak sert su içmeyi bir alışkanlık haline getirmeden önce bilmeniz gereken birkaç şey daha var:- Sert su içmek genellikle tehlikeli değildir.
- Bazı olumsuzluklara neden olabilir: Tadının hoş olmaması, su borularını olumsuz etkilemesi, saç ve cilt üzerindeki olumsuz etkileri vb.
- Dünya Sağlık Organizasyonu’na göre sert su içmek, bilhassa suyun sertliği magnezyum ve kalsiyumdan kaynaklanıyorsa faydalıdır.
- Kardiyovasküler hastalıklar ve sert su arasındaki ilişki hakkında çok fazla araştırma yapılmıştır. Bu araştırmalar, sert su tüketiminin kardiyovasküler hastalık riskini düşürdüğünü öne sürmüş olsalar da bu iddia kesin olarak kanıtlanmamıştır.
- Tayvanlı bir grup bilim insanı tarafından yapılan araştırmada, çeşitli kanser türlerinin suyun sertliği ve kalsiyum tüketimi ile negatif bir istatistiksel ilişkisi olduğu bulunmuştur. Bazı çalışmalar ise sert sudaki kalsiyumun kansere karşı koruyucu bir etki sağladığını göstermiştir.