Şam Tatlısı Tarifi

Katılım
2 yıl 2 ay 22 gün
Mesajlar
17,943
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,191
Cinsiyet
bPg20e
Ekli dosyayı görüntüle 6159

Şam tatlısı tarifi malzemeleri​

  • 1 su bardağı şeker (170 gr)
  • 1 su bardağı süt (200 ml)
  • 3 su bardağı irmik (450 gr)
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 paket kabartma tozu (10 gr)
Şerbet için;

  • 2.5 su bardağı şeker (500 gr)
  • 2.5 su bardağı su (500 ml)
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • Şam tatlısı nasıl yapılır?​

    Öncelikle hamurunu hazırlıyoruz. Şam tatlısının hamurunun en az 12 saat beklemesi gerekiyor. Geceden hazırlayarak, ertesi güne tatlınızı yapabilirsiniz.
    • 1 su bardağı şekeri kabımıza alalım. Üzerine 1 su bardağı soğuk süt ilave edelim. Şeker eriyinceye kadar karıştıralım. İrmiğini eklemeden önce şekerin mutlaka erimesi gerekiyor.
    • Şeker eridikten sonra 3 su bardağı irmiği ilave ediyoruz. Üzerine 1 çay kaşığı karbonat ve 1 paket kabartma tozu ekliyoruz. Tüm malzemeler birleşinceye kadar iyice karıştıralım. İrmik helvası kıvamında bir hamur elde ediyoruz. Şimdi bu hamurun üzerini kapatalım ve 12 saat buzdolabında dinlendirelim.
    • Şam tatlısı hamurunu şimdi 10 dk boyunca yoğuralım. Bu şam tatlısının püf noktalarından birisidir. Mutlaka yapmamız gerekiyor.
    • Borcam tepsimizi yağlayalım ve içine hazırladığımız şam tatlısı hamurunu güzelce yayalım. Son aşamada bir kaşığı ıslatarak üzerini düzleştirebilirsiniz.
    • Tepsimize şam tatlısı hamurunu yaydıktan sonra, bir bıçak yada spatula yardımıyla yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi çizikler atacağız. Burada dikkat etmemiz gereken nokta; çizikleri tabana kadar indirmiyoruz. Hamurun yarısına kadar derinlikte çizikler atıyoruz.
    • Çizikleri attığımız şam tatlımızın üzerini yukarıda resimde gördüğünüz şekilde çiğ badem yada fıstıkla süslüyoruz. Olmasa da olur mu diyenlere zevkinize kalmış diyorum. Evde yoksa olmasa da olur.
    • 170 derecede önceden ısıtılmış fırına tepsimizi veriyoruz ve yaklaşık 20 dk üzeri pembeleşinceye kadar fırında pişirelim. Tamamen pişirmiyoruz, üzeri pembeleşince alalım. Daha sonra fırından çıkarıp, çizikler attığımız yerlerden şam tatlısını dilimleyip 20-25 dk daha pişireceğiz.
    • Bu arada şerbetimizi hazırlayalım. Bu tatlı da hem tatlı hem de şerbetin sıcak olması gerekiyor. Şerbeti için; 2,5 su bardağı şekeri tencereye alalım ve üzerine 2,5 su bardağı su ilave edelim. Kaynamaya başladıktan sonra 1 yemek kaşığı limon suyu ekliyoruz. Toplamda 20 dk kısık ateşte kaynatıyoruz.
    • Önce 20 dk pişirdiğimiz, sonra çıkarıp dilimlediğimiz ve tekrar fırına vererek 20-25 dk daha pişirdiğimiz şam tatlısı fırından bu esnada çıkmış olmalı. Sıcak tatlıya, sıcak şerbeti dökelim. Üzerini kapatarak yaklaşık 3-4 saat dinlendirip servis edelim.
 
Geri
Üst Alt