Salmonella nedir?

Katılım
3 yıl 4 ay 20 gün
Mesajlar
602
Tepkime puanı
275
Konum
Antalya
Cinsiyet
bPg20e

İngiltere'de Kinder marka ürünlerin bazılarından kaynaklı Salmonella vakası haberleri çocuklarının beslenmesi ile yakından ilgilenen anne-babalarda endişe uyandırdı. Peki Salmonella nedir? Salmonella virüsü nasıl bulaşır? Salmonella hastalığı belirtileri nelerdir?​

Salmonella nedir?

Salmonella vakası haberleri​

İngiltere'de 60'tan fazla çocukta ortaya belirtiler sonucu tespit edilen Samonella vakası sebebiyle Nisan ayı başında konuyla ilgili incelemeler başlatıldı. Yapılan sağlık araştırmalarının sonucunda söz konusu çocuklarda tespit edilen Samonella virüsü vakalarının Ferrero firmasının ürettiği Kinder Surprise marka ürünlerin bazılarından kaynaklandığı ortaya çıktı. İngiltere Gıda Standartları Ajansı, Samonella virüsü nedeniyle gerçekleşen vakalar ile ilişkili olan ürünleri İngiltere'de satıştan geri çekti. Türkiye'de de Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Kinder marka ürünlerin ithalatında salmonella analizi yapılması zorunluluğu getirdi.
(AA) Bakanlık tarafından bitkisel ithalatta yetkili 44 il müdürlüğüne yazı gönderildi. Avrupa Birliği Gıda ve Yemde Hızlı Alarm Bildirimi (RASFF) ve INFOSAN'dan alınan bildirimlerde, dünya genelinde Salmonella Typhimurium salgını yaşandığı, salgın kaynağının Kinder markalı çikolatalı ürünler olduğu, riskli ürünler ve parti numaralarının toplatıldığı hakkında Türkiye'nin bilgilendirildiği belirtilen yazıda, söz konusu bildirimlerde belirtilen riskli ürünlerin parti numarası ile birlikte resmi kontrollerin gerçekleştirilmesi amacıyla iletildiği bildirildi. Yazıda, "Salgının ülkemize sıçramasının önlenmesi amacıyla ikinci bir talimata kadar, menşe ayrımı yapılmaksızın, Kinder markalı ürünlerin ithalatında yüzde 100 salmonella analizi yapılmasına karar verilmiştir." ifadelerine yer verildi.

Salmonella nedir, nasıl bulaşır?​

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Güler Delibalta, salmonella bakterisine dair bilgiler verdi.
Gıda zehirlenmelerine yol açan bakteriler arasında ön sıralarda bulunan Salmonella, çeşitli yollarla bulaşabiliyor. Son zamanlarda tehlikeli vakalarla adı duyulmaya başlanan bu bakteri türü insanlara, çiğ gıdalar ve ellerinde salmonella bakterisi bulunan kişilerin hazırladığı gıdaların yenilmesi sonucu bulaşıyor. Bakterinin bulaşmış olduğu su ve yiyeceklerin uygun olmayan ısı koşullarında saklanması sonucu yoğunluğunu artırarak, bu gıdaların sindirim sistemine ulaşması sonrasında mikroorganizmaya bağlı toksinler aracılığıyla gıda zehirlenmesi ortaya çıkıyor.
Çiğ veya iyi pişirilmemiş tavuk, et, yumurta, balık ve pastörize edilmemiş süt salmonella enfeksiyonu için kaynak oluşturabilmektedir. Temiz su sistemine yönelik alt yapının yetersiz olduğu durumlarda toplu zehirlenmeler görülmektedir.

Salmonella kaynaklı zehirlenmelerin belirtileri​

Bakteri vücuda girdikten sonra genellikle 6 – 48 saat içerisinde hastalık belirtisinin ortaya çıkmaya başlamaktadır. Salmonella kaynaklı belirtiler karın ağrısı-kramp hissi, bulantı, kusma, ishal, yüksek ateş sık görülen semptomlardır. Yapılan muayenede yüksek ateş ile birlikte karın ve göğüs bölgesinde görülen küçük kırmızı döküntüler Tifo olarak adlandırılan salmonella enfeksiyonunu ağır formunun göstergesidir. İshalin şiddetine bağlı olarak gelişen sıvı kaybı özellikle çocuklarda önemli bir klinik sorundur.

Salmonella ilişkili gıda zehirlenmelerinin önlenmesi için neler yapılmalı?​

Usulüne uygun şekilde pişirme veya pastörizasyon ile salmonella bakterisi canlılığını kaybeder. Salmonella ilişkili gıda zehirlenmelerinin önlenmesi için...
  • Gıdalar uygun şekilde pişirilmeli ve saklanmalı,
  • Yiyeceklerin hazırlandığı alanların temizlikleri uygun şekilde yapılmalı,
  • El hijyenine dikkat edilmeli,
  • Yumurta, süt, kaymak vb. besinler çiğ olarak kullanılmamalı.
 
Geri
Üst Alt