Şalgam Suyu Nedir, Sağlığımız İçin Yararları ve Zararları Nelerdir?

Katılım
3 yıl 3 ay 15 gün
Mesajlar
297
Tepkime puanı
149
Cinsiyet
bPg20e
Şalgam Suyu Nedir, Sağlığımız İçin Yararları ve Zararları Nelerdir?


Ülkemize has birçok yiyecek ve içecek vardır. Bunların bazıları ilk önce yerel bölgelerde yaygınlaşmış, sonra tüm Türkiye geneline yaygınlaşmış, daha sonrada dünyaya yayılmıştır. Buna örnek olarak şalgamı verebiliriz. Şalgam suyu, Güney Doğu ve Doğu Akdeniz bölgesine has bir içecek olmuş, daha sonrada kebablı yemeklerin ayrılmaz parçası olarak Türk insanının vazgeçilmez bir damak tadı haline gelmiştir. Bizde bu yazımızda şalgam suyunu kısaca incelemek istedik. Acaba şalgam suyunun sağlığımız için bir önemi, zararı veya yararı var mıdır? İşte bu soruların cevabı:

Şalgam Turpgiller ailesinden olan Şalgam bitkisinden yapılan Çukurova’ya özgü bir içecektir. Kırmızı renkli, bulanık görünüşlü ve ekşimsidir. Acılı ve acısız çeşitleri mevcuttur.

Şalgama acı olarak genellikle acı süs biberi turşusunun suyu kullanılır. Damak tadına göre 1/3 ila 1/6 oranında şalgama katılabilir. Ancak şalgam acısıyla karıştırıldıktan sonra fazla bekletilmemelidir, şalgam bozulabilir. O yüzden acıyı şalgamı içmeden önce katmak daha iyi olur. Şalgamla beraber siyah havuç ikram edilir. Mayalanma sürecine de dahil olmuş bu siyah havuçlar, şalgam suyunun içinde dururlar. Bunlara tane denir, yöre aksanı sebebiyle dene dendiği bilinmektedir.

Şalgam suyu Adana ve Tarsus’ta sadece şalgam diye ifade edilir. Şalgam genellikle kebap çeşitleriyle birlikte tüketilir. Şalgamın anavatanı Tarsus olarak bilinir ve Tarsus’a patentlenmiştir buna rağmen nüfustan dolayı en çok Adana’da tüketilir. Ermeniler tarafından ilk olarak yapıldığı söylenmektedir. Plastik şişede tadının bozulması daha kolay olduğu için genelde cam şişelerde tercih edilir.

Faydaları:
İdrar söktürür.
Romatizma ve nikriste faydalıdır.
Mafsal şişliklerini indirir, şikayetleri giderir.
Böbrek kumu ve taşının düşürülmesine yardımcı olur.
Apse, dolama, kan çıbanı ve donmalarda kullanılır.
Ergenlik sivilcesi ve egzama gibi cilt hastalıklarında faydalıdır.
Göğsü yumuşatır.
Akciğerleri ve bronşları temizler, vücuda rahatlık verir.
Boğaz iltihaplarını giderir.
Nekahat devresini kısaltır.
Kabızlığı giderir.
Vücudun hastalıklara karşı direncini arttırır.
Şeker hastalarının susuzluğunu giderir.
(Şalgamın faydaları tarimziraat.com sitesinden alıntıdır)


Şalgam Suyu (Ev Yapımı)

Malzemeler:

1 Adet Büyük Boy Şalgam(irice bir yeşil elma boyutunda)
1 Adet Büyük Boy Pancar(Rengi ve işin püf noktası)
1 kg. Siyah Havuç
1,5 Tatlı Kaşığı Limon Tuzu
2 servis kaşığı salamuralık tuz
Yarım ekmek
30×30 cm boyutunda temiz tülbent bez
1 adet 10lt lik pet kavanoz


Hazırlanışı:

Mersin de yaşayıp da şalgam suyunu evde imal ederiz kış mevsimi . Malum şişelenmiş birçok marka uzun süre dayanıklı kalması için katkılı oluyor. İşte sizler için katkısız, ölçülü ve gönül rahatlıyla hazırlayabileceğiniz Ev Şalgam Suyu Yapımı:

Şalgam, pancar ve havuçların dış kabuğu tıraşlanır,şalgam ve pancarlar dilimlenir, havuçlar boyuna 4 e bölünür… Tülbent bezin içine yarım ekmek bohçalanarak düğüm atılır uçlarından…Tüm malzeme tuz hariç bidona doldurulur.. Tuz bir miktar suyla iyice eritilir, bidona aktarılır… bidon ağzına kadar suyla doldurulur. Ağzı sıkıca kapatılır.

Önerim malzemeleri soyarken ve doğrarken eldiven kullanmanız, zira özellikle havuç simsiyah yapıyor.. Ya da daha sonra eliniz ancak çamaşır suyu temizliyor.

15 gün bidon kapağı ASLA açılmayacak. Serin bir balkon köşesinde muhafaza ediniz.

15 gün sonunda kesinlikle maya görevi gören tülbentin petin içinden çıkarmanız gerekiyor… Şişelere doldurarak şalgam suyunu soğutarak içme zamanı . Ayrıca buzdolabınızda uzun süre saklayabilirsiniz… İçindeki sebzelerin tadına doyum olmaz.

Afiyet Olsun.
 
Katılım
3 yıl 5 ay 29 gün
Mesajlar
3,002
Tepkime puanı
1,099
Konum
Gezegen
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Çok severim ama hakiki adana şalgamı olucak içinde de havucu ile beraber acılı :11111:
 
Geri
Üst Alt