Salça Küfü Nasıl Önlenir?

Katılım
2 yıl 3 ay 9 gün
Mesajlar
18,002
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,200
Cinsiyet
bPg20e
Ekli dosyayı görüntüle 5926

Salçada Küf Nasıl Engellenir?​

Salça çoğunlukla domates ve kırmızı biber gibi çeşitli sebzelerin ezildikten sonra suyunun çıkarılmasıyla kaynatılarak yapılıyor. Salçalarda nem içeriği sebebiyle küflenme oluşuyor. Ev yapımı salçalarda küflenmeye pek rastlanmamakla birlikte, hazır salçalar küflenebiliyor. Doğru saklanma ve kullanma yöntemleri ile salça küfü engellenebilir.

Salçaların teneke kutular yerine cam kavanozlarda olanlarını tercih edin. Eğer cam kavanozlarda bulamıyorsanız, aldığınız teneke kutulardaki salçayı cam kavanozlara aktarın. Mümkün olduğunca küçük kutularda almaya çalışın. Böylece kısa sürede tüketir ve küflenmesine zaman bırakmamış olursunuz.

Salçayı kullanacağınız zaman aldığınız kısmı dolduracak kadar kavanoza sıvı yağ ilave edin. Sıvı yağ buzdolabında donarak salçanızın küflenmesini engelleyecektir. 1 klio salçaya, 1 su bardağı bitkisel yağ ilave edin ve bir tencerede kısık ateşte kaynatın. Sonra 1 yemek kaşığı turşuluk tuz ilave edin. Soğuduktan sonra temiz bir kavanoza koyun ve buzdolabında muhafaza edin.

Salçayı bir kaşık turşuluk tuz ile karıştırın ve cam kavanoza koyun. Bu yöntemi kullanacaksanız yemeklerinize tuz ilave ederken dikkat etmelisiniz. Eğer salçanızı uzun süre kullanmayacaksanız, bir miktar katı yağı eritin ve salçanızın üstünü bu yağla örtün. Kavanozu kapatın. Yağ donacağı için salçanızı koruyacaktır.

Teneke kutular kapakları açıldığında bir daha kapatılmayacak şekilde yapıldıklarından salçaların küflenmesine sebep olurlar. Eğer teneke kutuda kullanacaksanız kutunun üstünü bir çay tabağı ile kapatın. Salçanızı buz kalıplarında dondurup küçük gruplar halinde buzdolabı poşetlerine koyup dondurucuda saklayabilirsiniz. Gerektiğinde istediğiniz kadarını kullanabilirsiniz.

Küf oluşumunu engellemek için ne yapılmalı?​

  • Salçayı soğuk ortamda saklayın.
  • Havayla temas ettirmeyin.
  • Üzerine yağ dökülmesi ya da tuz ile karıştırılması küflenmeyi geciktirir.
  • Mümkün olan en kısa sürede tüketin.
  • Kullanım talimatlarına uygun olarak kullanın ve muhafaza edin.
Siz de bu bilgiler ışığında salçalarınızda küf oluşumunu engelleyebilirsiniz.

Salça Bozulursa Ne Yapılır?​

Konserve domates salçanızı açtıktan sonra üç ay boyunca bozulmadan kullanabilirsiniz. Konserve domates salçası bir kez açıldıktan sonra, kısa zamanda bozulur. Özellikle yemeğinizde kullanacağınız miktar sadece bir iki kaşık ise, üstü açılan konserve kutusu tekrar kapatılamadığı için, kolayca hava alır ve bozulur.

  • Domates salçasını uzun süre ve gerektiği miktarlarda kullanabilmenin pratik bir yolu var:
  • Konserve kutusunun iki tarafını da açın, bir tarafını atın, bir tarafını ise yerinde tutun.
  • Kutuyu streç filme sararak bir gece boyunca buzlukta dondurun.
  • Kutunun bir tarafında bıraktığınız kapak ile donmuş domates salçasını iterek çıkarın ve konserve kutusunu atın.
  • Konserve kutusunun silindir şeklini almış olan domates salçasını sıkıca streç filme sarın ve buzlukta muhafaza edin.
Bu şekilde muhafaza ettiğiniz domates salçasını üç aya kadar kullanabilirsiniz. Gerektikçe buzluktan çıkarıp, ince daire dilimler keserek kullanın, kalanını tekrar buzluğa kaldırın.
 
  • Beğen
Tepkiler: LsR

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 8 ay 30 gün
Mesajlar
25,277
Tepkime puanı
8,724
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Salçaların küflenme nedenleri çok aç kapadan dolayı oluyor zaten... burda o yüzden demişler küçük kaplarda saklayın diye.. bir kaç mini kavanoza bölünürse biri bitince diğerine geçene kadar küf ve pamuklanma yapmaz.. mantıklıda zaten şöyle bir okuyunca güzel bilgi doğru bilgi..
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt