Birkaç vaha dışında, çok az bitki örtüsü bulunan ve dünyanın en büyük çölünün çoğu kaya, kum ve kum tepeleri ile kaplıdır . Sahara güneşi, Dünya’ya önemli güneş enerjisi sağlayacak kadar güçlü.
İstatistikler akıl almaz. Çöl bir ülke olsaydı , dünyanın en büyük beşinci ülkesi olurdu. Brezilya’dan daha büyük ve Çin ve ABD’den biraz daha küçük. NASA’nın tahminlerine göre her metrekarede yılda ortalama 2,000 ila 3,000 kilovat saat güneş enerjisi alıyor .
Sahra yaklaşık 9.000.000 km² ‘yi kapladığı düşünülürse, yani toplam enerji çölün her santimi kullanılırsa – yılda 22 milyar gigawatt saatten (GWh) daha fazla bir enerji kapasitesine sahip olduğu anlamına gelir.
Tüm çölü kapsayan varsayımsal bir güneş çiftliğinin, yılda neredeyse 100.000 GWh üretim ile dünyanın en büyük santrallerinden bile 2.000 kat daha fazla enerji üreteceği anlamına geliyor. Aslında, üretimi günde 36 milyar varilden fazla petrole eşittir – bu kişi başına günde beş varil civarındadır. Bu senaryoda, Sahra potansiyel olarak neredeyse hiç karbon salınımı olmadan Avrupa’nın elektrik ihtiyacının 7.000 katından fazlasını üretebilir .
Sahra’nın sadece küçük bir kısmı, şu anda Afrika kıtasının tamamı kadar enerji üretebilir. Güneş teknolojisi geliştikçe işler daha ucuz ve daha verimli hale gelecektir. Sahra çoğu bitki ve hayvan için yasak olabilir, ancak Kuzey Afrika’da ve ötesinde yaşam için sürdürülebilir enerji sağlayabilir.