Sabahattin Ali Kimdir? Hayatı, Edebi Kişiliği, Eserleri

Katılım
2 yıl 1 ay 19 gün
Mesajlar
17,735
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,160
Cinsiyet
bPg20e
Ekli dosyayı görüntüle 4819

Türk edebiyatının önemli yazarlarından biri olan Sabahattin Ali, 25 Şubat 1907 tarihinde Gümülcine’de dünyaya gelmiştir. Babasının mesleği nedeniyle birçok yerde bulunan Sabahattin Ali, öğrenimini çeşitli şehirler gezerek tamamlamıştır. Öğrenimini tamamladığı okul ise İstanbul İlköğretmen Okulu'dur. Öğrenimini tamamlamasını takiben Yozgat’ta bir sene öğretmenlik mesleğini icra etmiştir. 1928’de Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Almanya’ya gönderilmiş ve 1930 senesine kadar orada yaşamını devam ettirmiştir. 1930’da Türkiye’ye dönüş yaptıktan sonra Aydın, Konya ve Ankara’da Almanca öğretmenliği yapmıştır. Buna ilaveten Milli Eğitim Bakanlığı Yayın Müdürlüğü'nde memurluk görevinde bulunmuş ayrıca Devlet Konservatuar'ında dramaturgluk (oyun yazarlığı) görevini icra etmiştir.

Sabahattin Ali, 1932’de Konya’da bulunduğu bir dönem, arkadaşları ile bir araya geldiği sırada Atatürk’ü yeren bir şiir okumuş olduğu iddiasıyla tutuklanmıştır. Bir sene Konya ve Sinop cezaevlerinde yatmıştır. 1933 senesinde cumhuriyetin onuncu yıl dönümü sebebiyle çıkan af sayesinde ceza evinden çıkmıştır. Ceza evinden çıktıktan sonra Ankara’ya gidip Milli Eğitim Bakanlığı’na başvuruda bulunup göreve yeniden alınmak istediğini belirtmiştir. Sabahattin Ali’den eski fikirlerini terk ettiğini ispat etmesi istenmiştir. Bunun üzerine Sabahattin Ali Varlık Dergisinde “Benim Aşkım” şiirini yayınlayarak Atatürk’e olan bağlılığını belirtmeye çabalamıştır.

Sabahattin Ali’nin 1935’te Aliye Hanım’la evlenmiş ve 1937’de Filiz adını verdikleri bir kız evladı dünyaya gelmiştir.

Sabahattin Ali fikirleri ve yazmış olduğu eserleri yüzünden bazı kesimlerden baskı görmüştür. “İçimizdeki Şeytan” adli romanı milliyetçi kesimden büyük tepki görmüştür. Hakkında pek çok dava açılmış bu sebeple belli süre işsiz kalmış ve oldukça büyük sıkıntılar çekmiştir. 1946-47 senelerinde Aziz Nesin ve Rıfat Ilgaz ile çıkarmış oldukları Marko Paşa, Öküz Paşa, Malum Paşa gibi siyasal mizah dergileri de iktidar baskılarıyla karşılaşmıştır.



1948 senesinde bir dava sebebiyle tekrar cezaevine girmiş ve üç ay yatmıştır. Cezaevinden çıktıktan sonra sıkıntılı zamanlar geçiren Sabahattin Ali, baskılardan uzaklaşmak adına yurt dışına gitme kararı almış fakat kendisine pasaport verilmemiştir. Yasal yolla yurt dışına gidemeyen Sabahattin Ali, bir kaçakçı ile anlaşarak Bulgaristan’a gitmeye karar verir. Aynı zamanda ajanlık yapan bu kaçakçı milliyetçi duygularının da körüklemesiyle Sabahattin Ali’yi sopayla başından yaralayarak öldürür. Ancak başka bir iddiaya göre Sabahattin Ali, Kırklareli’nde sorgulandığı emniyet tarafından işkenceye maruz bırakılarak öldürülmüş ve kaçakçı olan Ali Ertekin paravan olarak kullanılmıştır. Ancak bu iddia kanıtlanamamıştır. Sabahattin Ali’yi öldürdüğünü itiraf eden ve aynı zamanda emniyet mensubu olduğu iddia edilen Ali Ertekin dört yıla kadar hapis cezası almış ancak birkaç hafta sonra çıkarılan bir af sayesinde serbest bırakılmıştır.

Sabahattin Ali Eserleri​

Öyküleri: Değirmen (1935), Kağnı (1936), Hanende Melek ( 1937), Ses (1937), Kağnı-Ses (iki kitap bir arada-1943), Yeni Dünya (1943), Sırça Köşk (1947), Kamyon, Bir Orman Hikayesi

Romanları:

  • Kürk Mantolu Madonna
  • Kuyucaklı Yusuf
  • İçimizdeki Şeytan
  • Canım Aliye Ruhum Filiz ( bu ise roman olmayıp mektuplarından derlemedir)
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt