Rakıya Su Eklenince Neden Beyazlar?

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 9 ay
Mesajlar
25,277
Tepkime puanı
8,724
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Türkiye'nin popüler alkollü içkisi rakı, tıpkı bir sihir gibi içine su eklendiğinde beyazlıyor. Peki bunun sebebi ne? Bugün sizlere rakıya su eklendiğinde neden beyazladığını açıklayacağız.

Her ülkenin favori bir alkollü içkisi vardır. Rusların votka, Meksikalıların tekilası çok popülerdir. Ülkemizde özdeşleşen alkollü içki ise rakıdır. Rakı herkesle içilmez, çünkü bir ağırlığı vardır. Bir duble, iki duble derken birden sarhoş edebilir. Anasondan gelen ağır kokusu nedeniyle sek olarak pek tercih edilmeyen, içtikçe alıştığınız bir içki olan rakı, su eklendiğinde beyazlayarak kendi içerisinde bir sihre dahi sahip. Peki rakının içine su eklendiğinde neden beyazlar hiç düşündünüz mü?
Bugün sizlere rakının zaten halihazırda içinde su varken beyazlamamış olmasına rağmen üzerine sonradan eklenen suyla beyazlamasının nedenini açıklayacağız. Diğer içkilerde bir renk geçişi olmazken rakıda olmasının sebebi neymiş, gelin birlikte bakalım.

Rakıya sonradan su eklenince neden beyazlar?​

Rakı

Rakının kokusunu veren şey anason yağıdır. Genelde yüzde 40 - 45 alkol oranına sahip olan rakının geriye kalan kısmı halihazırda sudur. Yani marketten aldığınız bir rakının içinde yüzde 40 - 45 oranında etil alkol varken geriye kalan kısım büyük ölçüde sudur. Bunun dışında bir miktar anason yağı da eklenir.
Rakının içinde halihazırda su varken neden beyazlamadığını düşünebilirsiniz. Bunun sebebi alkol oranıyla alakalı. Alkol oranı yüzde 38'in üstündeyken anason yağı pigmentini salacak şekilde çözünmez. İçerisine su eklendiğinde alkol oranı hızla düştüğü için de anason yağının içindeki pigmentler aktifleşerek içkiye beyaz bir renk katar. Alkol oranı ne kadar az olursa renginin daha beyaz olmasının sebebi de budur.
 
Geri
Üst Alt