Pompeiopolis Antik Kenti’nde Tarihi Yolculuk!

Katılım
2 yıl 2 ay 9 gün
Mesajlar
17,908
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,190
Cinsiyet
bPg20e
Pompeiopoli-s-Antik-Kenti-scaled.jpg

Burası Neresi? M.Ö. 6. yüzyılın ortalarında başlayarak Büyük İskender’e dek uzanan süre içerisinde Anadolu topraklarındaki Pers egemenliği altındaki Soli, sikkelerin basılması ile kendi özgürlüğünü koruduğu görülmektedir.

Bir liman kenti olan Soli, Helenistik Dönem’de Seleukos egemenliği altında iken en güçlü dönemlerini yaşamıştır. M.Ö. 1. yüzyılda Seleukos’un zayıf düşmesi ile zor zamanlar yaşamıştır. Armenia Kralı Tigranes, burayı yağmalatarak halkı göçe zorlamıştır.

Romalı komutan Pompeius’un bölgedeki bu karışıklığa son vermesi adına M.Ö. 67. yüzyılda gerçekleştirdiği reformlar ile dağdaki korsanların bir kısmı nüfusu azalan kente getirilerek yerleştirilmiştir.

Bu olayların yaşanmasının akabinde Soli ismi Pompeiopolis (Pompeius’un Kenti) olarak değiştirilmiştir. Roma’nın da desteği ile birlikte kent eski hareketli günlerine kavuşmuştur. Roma İmparatoru’nun Anadolu’ya düzenlediği gezi esnasında burada yapılan çalışmalara parasal açıdan destek vermiştir.

Bölge, Hristiyanlık Dönemi’nin psikoposluk merkezi olan kent 525 senesinde meydana gelen deprem ile hasar görmüş ve 7. yüzyılda Arap akınlarına maruz kalmıştır. Bugün malesef ki görülememekle birlikte Avrupalı gezginler, kentte tiyatro, tapınak, hamam gibi yapıların ve nekropolis’in bulunduğundan bahsetmektedirler.

Sütunlu Cadde; Günümüzde görebileceğiniz 33 adet sütun yer alıyor olup bu sütunlardan 4 tanesi batı yönünde 29 tanesi de doğu yönünde konumlanıyor. Korinth düzenindeki bu sütunların baş kısımlarının bazısı figüre sahiptir. Bunların sütunları üzerindeki yazıtlardan anlaşıldığı üzere caddeye bakan konsollarının Roma İmparator veya üst düzey yöneticilerinin büstlerinin taşıdığı anlaşılıyor.

Soli Höyük; 22 metre yüksekliğe sahip olan 300 metre çapa sahip olan Höyük, tepede yapılan çalışmalar ile Demir Dönemi’nden, Roma Dönemi’ne dek tarihlenen keramik parçaları elde edilmiştir.

Antik Liman; Bu alanın belirli bir kısmı hala ayakta olan liman, birbirinden 200 metre aralıklar ile düzenlenmiş olan ili dalgakıranlardan meydana gelmektedir. Büyük bir kalker blokların, demir perçinlerle tutturuldukları görülen izler görülmektedir.

  • Konum: Viranşehir, 33340 Mezitli/Mersin
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt