- Katılım
- 2 yıl 9 ay 4 gün
- Mesajlar
- 18,707
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 6,357
- Cinsiyet
Daha temiz, daha sağlıklı diye sürekli plastik ya da cam şişelerde satılan sulardan tüketiyorsanız bir daha düşünün. İspanya'da yapılan yeni bir araştırma su tüketimimizle ilgili ezber bozacak bazı gerçekleri ortaya koydu.
Uzmanlar sağlıklı bir insanın günde 2-3 litre arası su tüketmesi gerektiğini her fırsatta vurguluyor. Ancak bu noktada hangi suyu tükettiğimiz de büyük önem kazanıyor. Zira günlük kullanımda sıklıkla tüketilen şişelenmiş sular hem çevre hem de sağlığımız için ciddi riskler taşıyor.
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Vekili Sinan Vargı, gıda mevzuatı gereği birçok gıda maddesinde üretim ve son kullanma tarihi arasında makul bir kullanım süresi olduğu halde pet şişe sularında böyle bir durumun olmadığını ifade etti. TÜDEF konuyla ilgili mevzuatın düzenlenmesi için Sağlık Bakanlığı’na başvuru yaptı.
Piyasada son kullanma tarihi 15 ay ve 18 ay olan pet su markaları olduğunu belirten Vargı, pet şişe su firmalarının yönetmelikte bu konunun yer almadığı gerekçesiyle sorumluluktan kaçtığını anlattı. Bazı firmaların kapak plastiğinden kar etmek için kapak çapını bir santimetre azalttığını ifade eden Vargı, “Kapak açarken zorlanıyorsunuz, bunun bile bir standardı yok” diye konuştu. Vargı, TÜDEF'in pet şişe sularla ilgili mevzuatın yeniden düzenlenmesi için Sağlık Bakanlığı’na başvurduğunu ama asıl çözümü firmaların bir araya gelerek ortak şekilde bir yıllık bir kullanma tarihi üzerine anlaşmaları olduğunu söyledi.
2004’te yürürlüğe giren Doğal Mineralli Sular Hakkındaki Yönetmelikte konuyla ilgili belirleyici sürenin olmadığını vurgulayan Vargı, uluslararası mevzuat konusunda başvurdukları şişelenmiş su üreticileri birliği olan IBWA’nın direkt güneş ışığından sakınılması, buzdolabında muhafaza edilmemesi gibi dikkat çekici uyarıların yer aldığını söyledi.
Türkiye’de pet şişelerde BPA denilen kanserojen madde kullanılmasa bile, suyun beklediği süre içinde kimyasal maddelerin suya geçiş yapabileceğini söyleyen Vargı, kanserojen hastalıklara yol açtığı konusunda ya da 18 ay sonra sağlıklı olduğu konusunda görüş bildiren bilim insanlarının olduğunu ifade etti. Vargı konuyu Ulusal Beslenme Konseyi’ne de götüreceklerini söyledi.
“Piyasada son kullanma tarihi farklı üç tür pet şişe su olunca güvensizlik ortamı oluştu. Biz de tüketicilere pet sularda üretim ve son kullanma tarihlerini iyi okumalarını tavsiye ediyoruz” dedi ve sudan plastik bir koku gelmesi halinde son kullanma tarihi ne olursa olsun o suların tüketilmemesini tavsiye etti.
Pet şişedeki suları böyle saklayın!
Şişelenmiş suyu düzgün bir şekilde saklamak bakteri üremesini önlediği gibi bulantı, mide ağrısı, kusma ve ishal gibi yan etkileri azaltmaya da yardımcı olur. Özellikle sıcak ortamlar, bakteri üremesine ve zararlı kimyasalların suya salınmasına yol açabilir.
Bu nedenle pet şişe suları direkt güneş ışığından uzak tutup serin bir yerde saklayın.
Plastik şişeler biraz geçirgen olduğundan onları, temizlik malzemelerinden ve kimyasallardan uzakta saklamakta büyük fayda var. Suda garip bir tat veya koku fark etmeniz de suyunuzun güvenirliği açısından size fikir verebilir.