Panik Atak Tedavisi Nasıl Olur?

Katılım
3 yıl 7 ay 2 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Panik Atak Tedavisi Nasıl Olur?

Panik atak hastalarında sıklıkla bağımlılık, kendini öne sürememe, güvensizlik ve takıntılı olma ( obsesyonel) gibi kişilik türlerine rastlanmaktadır. En sık bağımlı panik atak tedavisi, pasif –agresif , çekingen ya da obsesif ( takıntılı) kişilik tiplerinde panik atak (tedavisi) hastalığına daha yatkın olduğu gözlenmiş ve panik atak tedvisi ile tedavi edilmelidir.

Panik bozukluk da 25-30 yaşlardan dah ilerde görülmekle beraber Panik bozukluk ve panik atak’ın da tedavisi mümkündür Tedavide anksiyolitik ve antidepresan ilaçlar tek olarak ya da bu ilaçlarla birlikte kognitif –davranışcı psikoterapiler de kullanılabilir. Panik atak trdavisi mutlaka doktor göztiminde sürdürülmelidir.

Panik atak tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Hastaya öncelikle hastalığı nasıl kontrol edebileceği öğretilmektedir. Bunu başarabilen hasta ilerleyen zamanlarda panik atağı tamamen hayatından çıkartabilmektedir.

Panik atak tedavisindeki en büyük sorun hastanın fiziksel bir rahatsızlığı olduğuna inanması ve bu nedenle psikolojik desteği geç aramasıdır. Yapılan araştırmalar, panik atak tanısı konulan hastaların yüzde yetmişinin hastalığın ne olduğunu bulmak için en az on doktora gittiğini göstermektedir. Birçok defa tam sağlık denetimi (check-up) yaptırmış ve gereksiz bir sürü ilaç kullanmış olan hasta doğru yere geldiğinde panik atak teşhisi koymak ise kolay olmaktadır. Psikiyatristler ve psikologlar tarafından tedavi edilen ve dönem dönem ilaç kullanılmasını da gerektiren tedavi aşamasında hastanın doktoruna güvenmesi çok önemlidir. Güven duyulan ve rahat hissedilen bir uzmana gidilmesi tedavi sürecini hızlandırabilmektedir.

Tedavi sırasında nefes ve rahatlama egzersizleri, atağın üstüne gitme teknikleri ve kas gerginliğini yok etmeye yönelik alıştırmalar hastaya öğretilmekte ve uygulanmaktadır. En sık kullanılan psikoterapi tekniği bilişsel-davranışçı terapi tekniğidir. Panik atağın bir hastalık olduğu kavranmalı, buna göre tedaviye devam edilmelidir.

Panik Atak Tedavisinde Geçerli Tedavi Yöntemleri

Psikoterapi
İlaç kullanımı
Yüksek Motivasyon
Relaksasyon teknikleri
Nefes egzersizleri
Spor ve egzersiz
Biofeedback
İmajinasyon
Üstüne gitme teknikleri
Grup terapisi
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt