Otobiyografi Nasıl Yazılır?

Katılım
2 yıl 1 ay 18 gün
Mesajlar
17,717
Çözümler
1
Tepkime puanı
6,160
Cinsiyet
bPg20e
otobiyografi-nasil-yazilir.jpeg.webp

Bir insanın kendi hayatını anlattığı yazılara otobiyografi denir. Öz yaşam öyküsü de denen bu yazıların içeriği tamamen kişinin kendi hayatı ile ilgilidir. Biyografi yazıları ile büyük benzerlikler taşımaktadır. Her iki yazı türünde de yaşam öyküsü kaleme alınırken otobiyografide yazar kendi yaşamını konu alır. Yaşanmışlıkları, hayatı, ortaya koyduğu eserleri, çalışmaları topluma ışık olacak kişilerin otobiyografileri, kendi bilgi ve belgeleriyle, kendi dilinden anlatılacağı için ayrı bir önem taşımaktadır.

Anı yazıları ile de benzerlik taşıyan Otobiyografi yazıları anı yazılarına göre daha geniş bir zaman dilimini kapsayacak şekilde yazılır. Anılar otobiyografi içerisinde yer alan bölümlerden birisi olabilir.

Otobiyografi nasıl yazılır?​

Otobiyografi yazılırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi otobiyografi düşünsel bir plan dahilinde yazılmalıdır. Yazı boyunca bu plana bağlı kalınarak hareket edilmelidir. Bir kronolojik sıra ile yazılması gereken otobiyografide zaman en önemli kavramlardan birisidir. Kaleme alınan olayların bulunduğu zaman doğru olarak belirtilmelidir.


Gerçek belgelerden yararlanın​

Bilimsel bir metin olma özelliği de taşıyan otobiyografiler belgelerden yola çıkarak yazılmalıdır. Anlatılan olaylar gerçek belgeler ile desteklenmelidir. Kesinliğinden emin olunmayan ve tartışmalara yol açacak bilgilerin kullanılmamasına otobiyografi yazılırken özen gösterilmelidir. Otobiyografi içerisinde kullanılacak olan belgeler belli bir bilimsel teknik dahilinde bir araya getirilip toparlanmalıdır.

Objektif olun​

Otobiyografi yazarken kişi kendinden ve yaşanan olaylardan olabildiğince objektif bir şekilde bahsetmelidir. Nesnel bir anlatım ile yazılması gereken otobiyografi 2 şekilde de yazılabilir. Bunlardan ilki kontrollü otobiyografidir. Bu otobiyografi türünde kişi kendi ailesinin geçmişinden ve bununla ilgili olaylardan bahseder. Diğer otobiyografi türü ise kontrolsüz otobiyografidir. Bu türdeki yazılarda kişi yaşanan tüm olayları herhangi bir kısıtlamaya dahil olmadan özgürce yazabilir.


Kendinize sorular sorun​

Otobiyografi yazılarının önemli özelliklerinden biri de kişiyi her yönü ile tanımamıza yardımcı olmasıdır. Bu nedenle otobiyografi yazımı esnasında kişiye sorular yöneltilmelidir. Bu sorular okuyucunun kişiyi daha iyi bir şekilde analiz etmesine yardımcı olacak nitelikte olmalıdır. Röportaj soruları ile benzerlik gösteren bu sorulara örnek olarak ; Kendinizi nasıl tanımlarsınız, Aile ve arkadaş çevrenizde önem verdiğiniz kriterler nelerdir, kendinize baktığınızda olumlu ve olumsuz olarak değerlendirdiğiniz özellikler nelerdir, geçmişte yaşadığınız ve etkisinden kurtulamadığınız olaylar nelerdir, ilk aşkınız, etkisi altında kaldığınız bilim, sanat, siyaset insanı kimdir? Gibi sorular kişiye yöneltilerek okuyucunun tüm ayrıntıları ile otobiyografi sahibini tanıması sağlanır.

Otobiyografi içerisinde genel olarak yaşanılan olaylardan bahsedileceği gibi geleceğe dönük olarak da belli başlı analizler yapılabilir. Kişinin fikir ve düşünce dünyasına hakim olmak amacıyla gelecek planları da otobiyografi içerisinde işlenebilecek konular arasında yer alabilir. Otobiyografi kişiyi objektif bir şekilde tanıtan edebi özelliği de bulunan bir yazı olmalıdır. Yazım sırasında her türlü edebi yazım tekniğinden de yararlanmak akıcılık açısından önemli olacaktır. Kişi kendi hayat hikayesini anlatırken hayatından önemli gördüğü ayrıntılara değinmelidir. Gereksiz ayrıntılar ile okuyucunun kafasını ne kadar az karıştırsa o kadar akıcı bir metin elde edilebilir.

İş başvurularında, ya da eğitim hayatı sırasında sizden otobiyografiniz istenebilir. Bu gibi durumlarda doğru, gerçek ve akıcı bir dille yazılmış otobiyografi sizi bir adım öne taşıyacaktır. Otobiyografi nasıl yazılır diye düşünüyorsanız endişelenmenize gerek yok. İş hayatında alışkın olduğunuz CV ve önyazı kavramlarından çok da farklı değildir otobiyografi yazmak.

Size yol göstermesi açısından birkaç ipucu verelim. Öncelikle belgelerle gerçekliği kanıtlanmış; doğduğunuz ve yaşadığınız yer, mezun olduğunuz okullar, çalıştığınız şirketler, askerliğinizi yaptığınız yer, aile hayatınız, başarılarınız gibi hayatının olağan akışında yaşadıklarınızı kronolojik sırayla taslak halinde çıkarabilirsiniz. Bunların dışında en sevdiğiniz filmler, müzikler, vazgeçemediğiniz alışkanlıklarınız, varsa evcil hayvanlarınız, hobilerinizi de unutmayın.

Otobiyografinizi yazarken; tüm bu adımları atarken nasıl kararlar aldığınız, neler hissettiğiniz, başarıya götürenler nelerdi, neden okuduğunuz bölümü seçtiniz, neden spora ilgi duyuyorsunuz, yeteneğinizi ilk kez nasıl keşfettiniz gibi soruları cevaplayacak şekilde hayatınızı edebi bir dil kullanarak anlatabilirsiniz.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt