Osmanlı’nın İstanbul’u / Doğan Kuban

Katılım
3 yıl 5 ay 22 gün
Mesajlar
53
Tepkime puanı
43
Cinsiyet
bPg20e
unnamed-1.jpg



Klişesiz kitap

Kısacık metinlerle bir Osmanlı yapısının kendi kültürel dönemindeki ağırlığını, varsa daha evvelki yapının hangi kültürel anlayışın uzantısı olarak yer aldığını, yapının değişen sınırlarını, bugüne kalmamış evrelerini, değişimlerini, eklentilerini, malzemesini, sanatsal yaklaşımını bildik klişeleri bir kenara süpürerek açık seçik, net bilgilerle ortaya koyuyor. Yapıları yaratan iradelerin arkasındaki istek ve arzuların, cesur yorumların içeriğine dokunarak onları tarihsel çevrelerine yeniden yerleştiriyor.

Kitapta yapıların özgünlüklerinin arka planı gün ışığına çıkarılırken, yer yer Batı’daki örneklerle karşılaştırılarak kendi dönemleri içinde evrensel panoramada durdukları yer saptanıyor. Örneğin, Topkapı Sarayı’nın Osmanlı’ya özgü basit, işlevsel bir düzene göre nasıl şekillendiğini; Sirkeci Garı’nın oryantalizminin nereden geldiğini ya da Nuruosmaniye’de neden barok etkisinin olduğunu ve barok üslubun özelliklerinin nasıl işlendiğini bir bir ortaya seriyor.

Osmanlı’nın İstanbul’u, İstanbul’u “görme biçimi”nizi tamamen değiştiren bir kitap. Sizi yaşadığınız kentte bir turist gibi dolaşmaktan kurtarıyor.

Nilüfer İlkaya Elçioğlu
 
  • Beğen
Tepkiler: LsR
Geri
Üst Alt