Okuma hızı nasıl artırılır?

Katılım
3 yıl 7 ay 7 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Kitap okumak için vaktiniz kısıtlı mı? Okuma hızını yükseltmek bir çözüm olabilir. Basit ipuçlarıyla okuma hızı nasıl arttırılır bilgi sahibi olabilirsiniz. Kitaplarla haşır neşir olmak hayal edildiğinden çok daha eğlencelidir. Eğlenceli olduğu kadar sosyal gelişim ve kişisel gelişim açısından da faydalıdır. Ancak bu hobi veya okuma alışkanlığı dediğimiz faaliyet sanıldığından çok daha zaman alıcıdır. Bu nedenle günümüzde insanların büyük bir kısmı yavaş yavaş kitapları rafa kaldırıp aradığı bilgileri parçalar halinde dijital ortamda araştırmaya başlamıştır.


Dijital ortama geçiş ve kitapların durumu farklı bir konu olsa bile okuma hızı ile bağlantılı bir durumdur. Aslında kitapları yeteri kadar hızlı okumayı başarırsanız daha kısa hallerine ulaşmak istemeyebilirsiniz. Bununla birlikte dijital ortamda daha hızlı bilgi tüketmeye yeltenmeye çalışmazsınız. Çünkü kitapların içinden alacağınız bilgiler sizin için fazlasıyla yeterli olacaktır. Yeterli olmasının yanında bilgileri kavrama konusunda çok daha iyi sonuçlar elde etmenize olanak sağlayacaktır.



Okuma hızı nasıl yükseltilir?
İnsanlar ortalama olarak bir dakika içerisinde 200 veya 300 kelime okuyabilmektedirler. Bu rakamlar ortalama değerleri belirttiği için bundan daha fazla kelime okumayı başarabiliyorsanız kendinizi hızlı kitap okuyan biri sayabilirsiniz. Bu rakamların altında kalan kişiler ise okuma hızı nasıl arttırılır sorusuna cevap aramaktadırlar.

Nitekim, hızlı okumak kitabı anlamadan ve bilgiyi özümsemeden okumak değildir. Okuduğunuz kitabın bir değerinin olmasını istiyorsanız size bir şeyler katması gerektiğini hatırlamanız gerekiyor. Size değer katmayacak bir kitabı okumanın bir anlamı yoktur öyle değil mi?

Okuma hızı nasıl arttırılır veya nasıl yükseltilir bu konuda farklı tekniklere başvurabilirsiniz. Genel olarak ise aşağıdaki basit yöntemler fazlasıyla işe yaramaktadır. Unutulmaması gereken durum ise okuma hızının büyük ölçüde okuma alışkanlığına sahip olduğunuz süre ile ilgili olmasıdır. Yani, eğer okumaya veya kitap okumayı bir alışkanlık haline dönüştürmeye yeni başladıysanız okuma hızınızın gelişmesi için biraz daha zamana ihtiyacınız var demektir.

Okumak için seçtiğiniz kitabı ilk olarak kısa süreliğine inceleyin. İçindekiler kısmına, başlıklara ve bölümlere dikkat edin. Bu belirttiğim hususlar kitabın içeriği hakkında size ipuçları verecektir. Eğer zaten bilgili veya ilgili bir alana ait ise bu kitabı okuma hızınız daha iyi olacaktır.

Kitabın içeriğinden bağımsız olarak okuma hızınızı genel anlamda geliştirmek istiyorsanız cümleler içerisinde yer alan bağlaçları okurken atlayabilirsiniz. Ama, ve, ile ve de gibi bağlaçları okumadan geçebilirsiniz. Eğer cümleye ayrı bir anlam katıyorsa ve artık edat haline dönüşmüş kelimeler yer alıyorsa bunları mutlaka okumalısınız. Aksi halde okuduğunuz cümlenin anlamını kavrama şansınız çok düşük olacaktır.

Okuma hızında kilit unsur genel anlamda okunan kısmın tekrar, tekrar ve tekrar okunmasıdır. Bir kitapta anlatılmak istenen bir ana konu vardır. Bu ana konuya bağlı kaldığınız sürece kitapta yazılan her şeyi okumak zorunda değilsiniz. Bu nedenle bazı kısımları tekrar ve tekrar okumanıza gerek yoktur. Bu konuda kendinizi garantiye almak istiyorsanız bir tür işaretleyici kullanabilirsiniz. Bu bir kalem, bir kağıt parçası veya parmağınız olabilir. Okuma yaparken okuduğunuz kısımları işaretleyici ile göstererek okuma akışını iyileştirebilir ve bu sayede okuma hızınızı arttırabilirsiniz.

Pratik yapmak okuma hızının arttırılması konusunda olmazsa olmaz durumlardan birisidir. Mutlaka sürekli okumaya çalışmalısınız. Günlük 15-20 sayfa bile olsa kitap okumalı ve ara vermemelisiniz. Bu sayede okuma alışkanlığınızı daha güçlü hale getirebilir ve aynı zamanda okuma hızınızı yükseltebilirsiniz.

Okuma hızının geliştirilmesi veya arttırılması için ufak detaylarla ilgilenmek istiyorsanız bu konuda da size yardımcı olabilirim. Ufak detaylar okuma yapacağınız ortamın elverişli olması ve gözlük kullanmanız gibi konularla ilgilidir.

Ortamın kitap okumaya elverişli olması demek sessiz olan veya rahatsız edici unsurların bulunmayacağı bir alan demektir. Bu bir oda olabileceği gibi bir evin köşesindeki tek bir koltuk veya sandalye de olabilir. Bu tamamen size kalmış bir seçimdir.

Gözlük kullanmak ise göz yorgunluğunu azaltmak için gereklidir. Bir göz doktoruna danışarak sadece kitap okurken kullanabileceğiniz bir gözlük satın alabilirsiniz. Gözlerinizin okumaya elverişli olması kitap okurken daha rahat olmanızı sağlar. Gözleriniz sizi rahatsız ettiği halde kitap okumaya kalkışırsanız ister hızlı, isterseniz yavaş olun, mutlaka sıkıntı yaşarsınız. Başınız ağrıyabilir, bazı kısımları istemeden atlayabilir veya okuduğunuzu anlamak konusunda güçlük çekebilirsiniz.


Okuma hızı doğrudan kitap okuma deneyimi ile alakalıdır. Bunu aklınızdan çıkarmamalısınız. Uzun süreli okuma alışkanlığına sahip bireyler yeni yeni bu alışkanlığa sahip olmaya çalışan bireylerden çok daha hızlı bir biçimde kitap okuyabilirler. Dahası okuduklarını anlama veya kavrama konusunda daha şanslıdırlar. Ancak karamsar olmaya gerek yok. Okuma alışkanlığınızı geliştirmek ve okuma hızınızı arttırmak imkansız değildir.
 
  • Beğen
Tepkiler: LsR

Charismax

Copyright @ Charismax
Katılım
3 yıl 8 ay 4 gün
Mesajlar
25,264
Tepkime puanı
8,715
Yaş
35
Konum
Memed' Home
İsim
CHRS
Memleket
Neresi?
Meslek
IzdırapÇI
Cinsiyet
vtEvVy
Medeni Hal
Rap yapın yazın sözleri ezberlemeden okuma olayı vardır bizde :D yada fikir olarak yelpazeyi genişletirsek kafa sesindeki belli biz hıza uyarlarsanız oda oluyor :D bilimsel değil kişisel tavsiye :P
 
Geri
Üst Alt