Okey nasıl oynanır?

Katılım
3 yıl 6 ay 12 gün
Mesajlar
5,534
Tepkime puanı
1,099
Yaş
27
Konum
İzmir/35
Memleket
İzmir
Meslek
Grafiker
Cinsiyet
bPg20e
Medeni Hal
Kahvelerde, parklarda ve kafelerde en fazla oynanan oyunlardan birisi olan okey, üstünde sayılar olan taşların belli kurallara göre dizilmesine dayanan bir şans oyunudur. Bu oyunda şans faktörünün yanında taş takibi ve kurulacak strateji de son derece önemlidir. Peki, siz okeyin nasıl oynandığını biliyor musunuz?

Oynanış
Oyun sağdaki oyuncunun elindeki fazla olan taşı, sağındaki oyuncunun önüne koymasıyla başlar ve saat yönünün tersinde devam eder. Devamında ise sırası ile her oyuncu ya kendinden önceki oyuncunun attığı taşı alır yahut ortadan kapalı bir taş çeker ve oynadıktan sonra istediği taşı sağındaki oyuncunun önüne atar. Atılan taşlar üst üste koyulur değişik bir kural belirlenmemişse yalnızca en üstteki taş alınır. Her oyuncu yalnızca kendi önüne koyulan taşı alabilir.

Okeyde amaç alınan taşların ek kısa zamanda belli bir düzene göre yerleştirilmesidir. Bu yerleştirmede asgari 3 taşın yan yana gelmesi gerekmektedir. Bu iki biçimde yapılabilmektedir. Birincisinde, benzer renkteki ardışık sayılar yan yana dizilir (1, 2, 3 gibi). Bu dizilimde 13 sayısından sonra yalnızca 1 sayısı gelebilir. Yani 12-13-1 dizilimi yapılabilirken, 13-1-2 gibi bir dizilim yapılamaz. İkinci halde ise benzer sayıların değişik renkte olanları yan yana dizilebilir. Bu halde bir renk yalnızca bir defa kullanılabilmektedir. Dizilimde eğer ele okey geldiyse yanlışlıkla atılmaması için ıstakaya ters bir biçimde koyulur ve bu taş istenen her taşın yerine kullanılabilmektedir. Sahte okey ise, okey taşı üstünde yazan rakam ve renk yerine kullanılmaktadır.


Diğer bir dizilim yöntemi de benzer renk ve benzer sayıları içeren taşların yan yana dizilmesidir. Buna “çifte gitme” denir. Her taştan ikişer adet olduğundan ötürü bu dizilimi yapmak çok kolay değildir.

Oyuna Hazırlık ve Taşların Dağıtılması
Oyuna başlamadan önce okey taşları güzelce karıştırıldıktan sonra beşli gruplar durumunda üst üste dizilerek yan yana sıralanır. Tek kalan taş ise kapalı olarak bekletilir. Taş dağıtma işini yapacak kişi iki kez zar atar. Yan yana dizilmiş olan beşli gruplar sağdan sayılarak, ilk zarda gelen sayının esnasında olan beşli seçilir ve tek kalan kapalı taş bu beşlinin üstüne konur. Bu beşlideki taşlar alttan başlamak suretiyle sayılmak sureti ile ikinci zarda gelen sayıya denk gelen taş seçilir ve beşlinin en üzerine açık halde konur. Okey, bu taşta yazan rakamın bir üstüdür. Okey belirlendikten sonra dağıtıcı, okeyin belirlendiği beşlinin yanındakinden başlamak suretiyle saatin tersi yönünde her oyuncuya birer adet beşli dağıtır. Sonra bu dağıtım bir defa daha tekrarlanır. İstenirse bu sıraya uymak kaydıyla oyunculara taşlar onar onar da dağıtılabilir. Son serviste ise ilk oyuncuya 5, diğer oyunculara ise 4’er adet taş verilir ve taşları alan oyuncular taşları ıstakalara dizerler başlarlar. Sıradaki taşlardan ortaya da minimum 10 adet olacak biçimde koyulur.


Okey oyunu, taşları üstüne dizmeye yarayan 4 adet ıstaka ve üstünde siyah, kırmızı, sarı ve mavi renkte 1’den 13’e kadar sayıların bulunmuş olduğu 106 adet okey taşı ile oynanır. Üstünde sayı olmayan ve farklı simgelerle belirtilmiş 2 adet taş da “sahte okey” olarak adlandırılır. Okey minimum 2, maksimum 4 kişi ile oynanır. 4 kişilik oyunda karşılıklı oturan oyuncular eş olması ile oyun 2 grubun mücadelesi halinde de eşli olarak da oynanabilir.

Puanlama
Puanlama için ilk başta bir başlangıç puanı belirlenir ve oyunu kazananın puanı toplam puandan düşer ve öncelikle puanını sıfırlayan oyunu kazanır. İlk elde sahte okey gösterilmesine “gösterge yapma” denir. Yapılmış olan gösterge için 1 puan, normal bitişler için 2 puan, çiftten bitme için ise 2 puan düşülür. Eğer oyuncu son taş olarak elindeki okey taşını atarak biterse, bitirme puanları 2 ile çarpılır.
 

Benzer konular

Geri
Üst Alt