Genel Forumlar'ın en şahanesine hoş'geldiniz.. Genel Forum - Genel Forum Sitesi'🌼

Kayıt olarak genel forum sitemizin içeriklerine ulaşa'bilirsiniz.. Yenilikci bir forum anlayışını benimseyen forummeskeni sitemiz.. Sizleri eğlendirmekten, bilgilendirmekten çok mutluluk duyacaktır..

Ojeyle Bardağa Ebru Sanatı Nasıl Yapılır?

Gerekli Malzemeler :

• Cam bardak
  • İstediğiniz renklerde ojeler
  • Tek kullanımlık plastik kap
  • Su
  • Bant (Mümkünse kağıt bant)
  • Kürdan

bardaga-ebruli-yapimi-malzemeleri.jpg

Adım 1 : Bardağın Dış Yüzeyini Bantlayın

Ebruli sanatını yalnızca bardağın taban kısmına uygulayacağımız için bant ile maskeleme yapıyoruz. Eğer siz boya desenlerinin bardağın her yerinde olmasını istiyorsanız bu adımı atlayabilirsiniz.

ojeyle-bardaga-ebru-sanati-nasil-yapilir-1.jpg

Adım 2 : Plastik Kaba Su Doldurun ve Ojeleri Suya Damlatın

Gözden çıkardığınız eski bir kabınız varsa bu iş için kullanın ya da 5 litrelik su bidonunu ortadan keserek böyle bir kap oluşturun. Kabı yarıya kadar suyla doldurun ve istediğiniz renk ojeleri su yüzeyine damlatın. Damlaları birbirinin üzerine damlatmaya özen gösterin ve damlaların su yüzeyinde geniş bir çember oluşturmasını bekleyin. Damlattığınız ojeler geniş bir çember oldukça istediğiniz renk ojeyi damlatmaya devam edin.

ojeyle-bardaga-ebru-sanati-nasil-yapilir-2.jpg

Adım 3 : Kürdan ile Desen Oluşturun

Bir kürdan yardımıyla su yüzeyindeki ojelere istediğiniz deseni verin. Örneğin girdap şeklinde renkli bir desen oluşturmak istiyorsanız kürdanla merkezden daireler çizin. Oje zamanla sertleşmeye başlayacaktır. bu yüzden bu aşamada biraz acele etmenizde fayda var.

ojeyle-bardaga-ebru-sanati-nasil-yapilir-3.jpg

Adım 4 : Bardakların Taban Kısmını Suya Batırın

Daha önce kağıt bant ile maskelediğiniz bardağın taban kısmını oje damlattığınız suya batırın. Su üzerindeki oje bardağın alt kısmına yapışacaktır. Bu olduğunda bardağı sudan çıkarın.

ojeyle-bardaga-ebru-sanati-nasil-yapilir-4.jpg

Adım 5 : Bardağı Ters Çevirip Kurumasını Bekleyin

Ebru sanatını bardağa uygulama işlemimiz bitti. Bu esnada bardağı ters çevirin ve kurumasını bekleyin. Kuruma işlemi hava sıcaklığına bağlı olarak yaklaşık 15-20 dakikada gerçekleşir.

ojeyle-bardaga-ebru-sanati-nasil-yapilir-5.jpg

Adım 6 : Bantları Sökün ve Son Rötuşları Yapın

Maskeleme işlemi için daha önce sardığınız bantları sökün. Sonrasında bardak yüzeyine oje bulaşıp bulaşmadığını kontrol edin. Eğer böyle bir durum söz konusu ise kulak çöpünü asetona batırıp bu noktalara son rötuşları yaparak silin.

ojeyle-bardaga-ebru-sanati-nasil-yapilir-6.jpg

Adım 7 : Tebrikler! Artık Sizin de Rengarenk Bardaklarınız Var

Tebrikler! Artık sizin de tablo edasında ışıldayan desenli bardaklarınız var. Ebru sanatını uyguladığınız süslü rengarenk bardaklarınızı güle güle kullanabilirsiniz.

ojeyle-bardaga-ebru-sanati-nasil-yapilir-7.jpg

Son Bir Hatırlatma!

Ojeyle ebru sanatı yaptığınız cam ürünlerinizi bulaşık makinesi yerine elde yıkamanız, desenlerin daha uzun süre kalıcı olması açısından önemlidir.

ojeyle-bardaga-ebru-sanati-nasil-yapilir-8.jpg

İlk bakışta biraz karmaşık gibi görünsede aslında yapması oldukça basit. Bu yöntemle cam bardaklardan tutun da parfüm şişelerine ve vazolara kadar tüm züccaciye ürünlerinizde bu tekniği uygulayabilir, bu güzel eşyaları ”Ben yaptım” demenin haklı gururunu yaşayabilirsiniz.